KUL pastatų renovacija: 12 mln. eurų – iš miesto biudžeto

Svarbu, Sveikata

Klaipėdos universitetinės ligoninės pastatus nuspręsta modernizuoti miesto biudžeto lėšomis. Ir nors prireiks beveik 12 mln. eurų, tai vis tiek yra pigiau nei pasirinkti kitas finansavimo alternatyvas.

Klaipėdos universitetinė ligoninė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos miesto tarybos kolegijai penktadienį buvo pristatytos trys alternatyvos, kaip finansuoti Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) pastatus.

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, jog Klaipėdos savivaldybė jau pasinaudojo Europos energijos efektyvumo fondo skiriama parama, už kurią buvo atliktas pastatų energetinis auditas, o pernai liepą miesto taryba pritarė, kad reikia rekonstruoti KUL pirmą, antrą ir trečią korpusus. Juos ne tik renovuoti, bet ir atnaujinti elektros, vandentiekio, vėdinimo sistemas, kad tiek pacientams, tiek darbuotojams būtų patogiau.

Skaičiuojama, kad modernizuoti šiuos tris korpusus preliminariai reikalinga 8,7 mln. eurų suma.

Klaipėdos savivaldybė parengė tris alternatyvas, kaip finansuoti KUL korpusų modernizaciją.

Viena jų ir pati brangiausia yra viešojo ir privataus sektoriaus partnerystė. Numatoma, kad tokiu atveju projekto kaina išaugtų iki 15,7 mln. eurų – savivaldybė kasmet 10 metų privačiam investuotojui mokėtų po 1,57 mln. eurų.

Kita alternatyva – pinigų pasiskolinti iš Europos energijos efektyvumo fondo. Tačiau reikėtų mokėti paskolos palūkanas, yra ir įsipareigojimo mokestis, tad investicijų suma išaugtų iki 12,275 mln. eurų. Paskola būtų suteikta penkeriems metams ir savivaldybė per juos kasmet turėtų grąžinti po 2,42 mln. eurų.

Trečioji alternatyva – KUL pastatų modernizaciją finansuoti miesto biudžeto lėšomis ir ligoninės pinigais, jei jai kasmet po modernizacijos pavyktų sutaupyti apie 250 tūkst. eurų komunalinėms sąskaitoms. Tuomet projekto kaina būtų 11,6 mln.  eurų, nes teorinė rizikos vertė yra 2,9 mln. eurų.

Modernizaciją esą būtų galim pradėti 2023 metų birželį, nes iki šios datos jau būtų parengti techniniai projektai, o pabaiga numatoma 2026 metais.

„Einant privačios partnerystės būdu, sutarties vykdymo atsakomybė perkeliama privačiam investuotojui, aiški finansavimo tvarka, tačiau trūkumas tas, kad tai yra pati brangiausia alternatyva. Turėtume papildomai pirkti ir pastatų eksploatavimo paslaugas, tuomet nebeliktų mechanizmo panaudoti iš Sveikatos apsaugos ministerijos gautas dotacijas. Pigesnis yra variantas pasiskolinti pinigų iš Europos energijos efektyvumo fondo, tačiau tuomet labai apribotume savivaldybės galimybes skolintis kitoms reikmėms ateinančius penkerius metus. Finansavimas iš miesto biudžeto – pigiausia alternatyva, be to, tada turime galimybe darbus vykdyti etapais, ieškoti ir kitų finansavimo šaltinių, gauti finansavimą iš SAM ketvirtojo korpuso rekonstrukcijai. Problema tik ta, kad projektas išsitęsia ir kyla įtampa miesto biudžetui“, – kolegijos posėdyje aiškino Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Sandra Tamašauskienė.

Kolegijos narys Arvydas Vaitkus pritarė, jog būtina renovuoti KUL pastatus, tačiau teiravosi, ar tikrai išnaudotos visos galimybės gauti finansavimą iš kitų šaltinių – ar kalbėta su Finansų, Sveikatos apsaugos ministerijomis.

„Šiai dienai situacija tokia, kokia yra ir papildomų lėšų negauname. Galimybė yra tik gauti finansavimą infekciniam (ketvirtam) korpusui“, – teigė S. Tamašauskienė.

„Apmaudu, kad praradome nemažai laiko, apsisukome ir grįžome prie to, kad rekomenduojame, jog darome biudžeto lėšomis. Bet reikia pripažinti, kad per tą laiką įvyko keli pasikeitimai. Yra labai didelė garantija, kad infekcinis korpusas bus padarytas Sveikatos apsaugos ministerijos lėšomis“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Skaičiuojama, jog infekcinio korpuso rekonstrukcija gali kainuoti apie 3 mln. eurų.

„Sveikatos apsaugos ministras (jis Klaipėdoje viešėjo ketvirtadienį – V. S.) tik patvirtino, kad yra infekcinių korpusų programa, kurioje yra įtrauktas ir KUL infekcinis korpusas. Lyg įvardyti 2024-2025 metai, kalbėjau, kad reikia ankstinti terminus, turint omenyje apimtis ir būklę. Paankstinti gal ir galima, bet viskas priklauso nuo to, kaip seksis įgyvendinti visos sveiktos sistemos reformą. Tai laukia dar diskusinis laikotarpis“, – kalbėjo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

S. Tamašauskienė pabrėžė, jog politikai turėtų pasirinkti vieną finansavimo alternatyvą, kad projektas judėtų į priekį.

„Kalbėjausi su didžiąją dalimi gydytojų, jie teigia, kad remontuoti netikslinga, o reikėtų perstatyti korpusą po korpuso. Ar tai nesvarstyta?“ – klausė kolegijos narys Arvydas Vaitkus.

S. Tamašauskienė tikino, kad optimaliausias variantas yra modernizuoti pastatus, nes neįmanoma nugriauti ir statyti, nugriauti ir statyti.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos miesto tarybose seniūnas Aidas Kaveckis teigė, kad frakcija nusprendė, jog būtų racionalu šios klausimo svarstymą atidėti trims mėnesiams. „Kol bus išsiaiškinta ministerijos pozicija dėl tretinio lygio centro kūrimo Klaipėdos mieste. Šituos KUL pastatus reikėtų nušluoti nuo žemės paviršiaus ir statyti naujus pastatus. Į seną kišti 10 mln. eurų yra neracionalu ir nusikalstama“, – žodžių į vatą nevyniojo A. Kaveckis.

Tačiau V. Grubliauskas pabrėžė, jog KUL ir jos pastatai yra savivaldybės turtas. „Mes esame už jį atsakingi ir turime juo rūpintis, nelaukiant, kol kažkas įvyks. Visi ministrai kalbėjo apie sveikatos miestelį, o mes esame tik sistemos dalis. Vakar su ministru taip pat buvo apie tai kalbama, buvo pristatinėjama, kaip tą reformą planuojama daryti. Aš pažadais jau seniai nebetikiu. Dabar jaučiu, kad vėl ta diskusija dėl galimo modelio bus permesta į regioną, kad mes susitartume, o ministerija pritars tam, dėl ko susitarsime. Todėl kol diskusija vyksta, turtas akyse nyksta“, – Klaipėdos meras ragino priimti sprendimą dėl KUL pastatų rekonstrukcijos, nes laukti nėra tikslo.

„Reikia pritarti, nes ta mūsų diskusija jau tikrai kelia gėdą prieš mūsų medikus“, – tvirtino ir kolegijos narys Rimantas Taraškevičius.

Tad didžioji dalis kolegijos narių pritarė alternatyvai, jog KUL pastatai būtų modernizuojamai Klaipėdos miesto biudžeto lėšomis.

3 Comments

  1. Alanas

    Aidas Kaveckis, masto kaip tikras miesto vadovas. Pritariu visiškai.

    Reply
  2. Jonas

    Aidas teisus 100% ,o Taraškus dar neprisigrobė brudu brudas.Laikykis Aidai, miestas su tavim.

    Reply
  3. Nuomone

    10 mln. Rekonstrukcijai ? Manau idėja geresnė griauti ir statyti naują pastatą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Kurgi tie valytojai?*

Visų nuskriaustųjų užtarėjas Spyglys dalinasi vienos miestietės laišku ir nuotraukomis, kurie jį pasiekė. „Per visur pasakoja, kaip miesto gatvės valomos. ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This