„Bastionų namų“ vizija didelio susidomėjimo nesulaukė

Miestas, Svarbu

Kasparas Bagdonas, „Atviros Klaipėdos" praktikantas
2021-07-19

Komentarų: 13

Naujojo daugiabučių namų kvartalo „Bastionų namai“ projektinių pasiūlymo viešas svarstymas penktadienio vakarą sulaukė keleto susidomėjusių asmenų, kuriuos labiausiai domino automobilių stovėjimo klausimai ir nauji darželiai bei mokyklos.  

„Bastionų namų” kvartalas yra planuojamas prie Jono kalnelio. Projektuotojų vizualizacija

Klaipėdos bendruomenių asociacijos vadovas Renaldas Kulikauskas ir kiti viešojo svarstymo dalyviai teiravosi, ar automobilių stovėjimo vietų ir elektromobilių įkrovimo prietaisų suplanuota ne per mažai, mat dabar numatoma, kad vienam butui tenka mažiau nei po vieną stovėjimo vietą. Projektuotojai aiškino, kad Statybos techninis reglamentas nereikalauja didesnio automobilio stovėjimo vietų skaičiaus, kad normos išlaikomos, o Klaipėdos savivaldybė skatina miesto centrą daryti žalesnį.

Svarstymo metu taip pat nuskambėjo klausimas, ar netoliese bus statomi vaikų darželiai ir mokyklos, kurių prireiks šioje vietoje išaugus gyventojų skaičiui. Susirinkimo pirmininkas Evaldas Klimas šio klausimo per daug nenagrinėjo ir paliko tai ateityje svarstyti Klaipėdos miesto savivaldybei. Į dalį kitų visuomenės klausimų taip pat buvo pažadėta atsakyti asmeniškai raštu.

Tuo metu klaipėdietis Eimantas Blažys tikino, jog projektuojamų pastatų architektūra netinka šiai Klaipėdos vietai. Į klausimą, ar dar galimi pakeitimai, jam turėtų būti atsakyta raštu.

Iki viešojo svarstymo šis projektas nei pasiūlymų, nei pastabų nesulaukė, nors anksčiau visuomenėje dėl jo buvo kilęs pasipiktinimas ir net buvo parengta peticija, reikalaujanti panaikinti architektūrinio konkurso rezultatus.

Naują kvartalą „Bastionų namai“ projektuoja bendrovė „Unitectus“, pasitelkusi dar trijų architektų bendrovių atstovus. 1 ir 2 kvartalus projektuoja UAB „A405″ (Gintaras Čičiurka, Valdas Janulis ir Saulius Plungė), 3, 5 ir 6 kvartalus UAB „Unitectus“ ir MB „Fragment architektai” (Povilas Čepaitis, esantis projekto vadovu, ir Berta Meironaitė), 4 kvartalą – UAB „Uostamiesčio projektas” (Algirdas Stripinis, Jūratė Usanova, Kristina Milvidaitė-Striškienė). Planuojama pradėti nuo galo – pirmiausia atsirastų 6, tada 5 kvartalas, ketvirtas ir t. t.

Gyvenamasis rajonas projektuojamas sklypuose Gluosnių g. 1 ir 11, kurių bendras plotas apie 3,45 ha.

Sklype Gluosnių g. 1 yra transformatorinė, kurią numatoma iškelti. Palei sklypo Gluosnių g. 11 ribą yra senų vertingų medžių alėja, kurią numatoma išsaugoti. Jame taip pat yra sandėlis, siurblinė, administracinės paskirties pastatas ir keli kiemo statiniai, vietoje kurių projektuojami 5 ir 6 kvartalų pastatai.

Projektuojami daugiabučiai pastatai, septyniuose iš jų numatomos ir visuomeninės bei komercinės paskirties patalpos įvairiai veiklai.

Gluosnių g. 1 sklype projektuojami devyni daugiabučiai nuo 1 433 iki 4 989 kv. m bendro ploto – iš viso 30 696 kv. m. Aštuoni iš jų bus penkiaaukščiai, vienas – šešių aukštų. Juose numatoma įrengti 88 studijos tipo butų, 214 su vienu miegamuoju, 121 su dviem miegamaisiais ir 15 su trimis.

Sklype Gluosnių g. 11 projektuojami šeši daugiabučiai nuo 2 082 iki 5 467 kv. m bendrojo ploto – iš viso 21 819 kv. m. Trys iš jų – penkiaaukščiai, tiek pat šešiaaukščių. Čia numatomi 93 studijos tipo butai, 109 su vienu miegamuoju, 72 su dviem ir 18 su trimis.

Kvartale numatoma C kategorijos, dviejų eismo juostų, 295 m ilgio Bastionų gatvė, vesianti iki iš naujo numatomo projektuoti naujojo tilto. Taip pat numatoma rekonstruoti Gluosnių gatvę.

Projektiniuose pasiūlymuose rašoma, kad urbanistinė koncepcija remiasi detaliojo plano autorių sumanytu teritorijos suskirstymu į šešis kvartalus.

Krantinėje numatoma išsaugoti esamą dviračių taką, o projektuojami nauji dviračių takai Bastionų g. ir Gluosnių skg. sujungs šį taką su kitais aplinkinės teritorijose esamais ir planuojamais dviračių takais. Bendrovė „Verdispar Gluosniai“, kuri yra „Bastionų namų statytoja“, pranešime spaudai buvo rašiusi, kad statybas planuojama pradėti 2022 metų pradžioje. Iš viso į „Bastionų namų“ statybas numatoma investuoti 45 mln. eurų.

13 Comments

  1. Vita

    Vietoj rašymo komentaruose, tiesiog nusiųskite juos tiems rangovams. Na ir kas, kad nebus pokyčių, bet taip parodysite, kad esate aktyvūs ir patikėkite, su aktyvus visuomene kitaip ekgiamasi.

    Reply
  2. Nezabitauskas

    Viešieji svarstymai pas mus tėra grynas formalizmas, todėl retas kuris mato prasmę juose dalyvauti. Konkursinius projektus visuomenė (ta jos dalis, kuriai šie dalykai rūpi) jau įvertino, nuomonę išsakė, ir kas iš to? Ir tai natūralu, nes viskas jau nuspręsta (apskaičiuota), o sprendimus daro ne architektai. Abejoju, ar iš viso dar turime kuriančių architektų, nes bizniui jų nė nereikia. Dabar projektuoja ne architektai, o konstruktoriai ir sąmatininkai. Būsimo kvartalo vaizdas net pagražintoje vizualizacijoje yra atstumiantis. Ką galėjo atsakyti projektuotojai šiame svarstyme? Nieko. Nebent nežinia iš ko pasišaipyti, kad „Klaipėdos savivaldybė skatina miesto centrą daryti žalesnį”.

    Reply
    • RT

      Sutinku

  3. Anonimas

    O tarp Jono kalnelio ir Bstijono gatves dar bus kas nors statoma

    Reply
    • ezys

      taip

  4. Vytautas Čepas

    Ne architektas esu, bet mano diletantišku žvilgsniu tas projektas atrodo pernelyg „nesenamiestiškas”. Kokios jo jungtys su visai šalia už Jono kalnelio stūksančiu Klaipėdos senamiesčiu? Gal tik tiesios gatvės, visa kita pernelyg naujoviška ir „versliniška”, be „senamiestiškų” detalių. Suprantama, vystytojai turi gauti pelną ir tai yra natūralu, bet gausybė penkiaaukščių namų sugrūstų vienas šalis kito tikrai nėra šio projekto ir tuo pačiu Klaipėdos senamiesčio vertybė. Mačiau ir kitus projektus – vieni labiau patiko, kiti – mažiau, tačiau, ko gero, patikimas ar nepatikimas, nėra svarbiausi kriterijai. Pažiūrėsime kaip pastatys, gal ir gerai atrodys, gal bus jauku, šviesu, tačiau vieną dalyką, nežinau kieno sąskaita, būtina taisyti – automašinų stovėjimo vietas! Nelogiška kai butui nėra vietos net vienam automobiliui. Tai iš anksto užprogramuotas konfliktas, pykčiai, nepatogumai, žmonių supriešinimas, pagaliau tai nurašo visą kvartalą kaip nepatogų, nedraugiška gyventi…

    Reply
    • RT

      Sutinku

    • Reikėjo dalyvauti svarstymuose

      Reikėjo dalyvauti svarstymuose ir ten išsakyti savo pastabas, o ne komentarus rašinėti.

  5. Mano nuomonė

    Pinigai ir gobšumas užsimerkė prieš estetinį, visumos suvokimą-juk šalia senamiestis. Neteko skaityti argumentų, kuo neįtiko New town projektas. Danai projektuodami atsigręžė į senamiestį. Matyt, mūsų investuotojams per maža kvadratūra buvo sukišta į tuos kelis hektarus, o dar šlaitiniai stogai brangina statybas. Pikta. Ir tuos komentarus rašom patys sau- garui nuleisti, juk esmėj niekas nepasikeis…

    Reply
  6. Eimantas Blazys

    Em netiesa. Aš asmeniškai dalyvavau svarstyme kaip paprastas klaipėdietis ir mano klausimas buvo: ar dar galima kažką keisti ir su kuo kalbėti ta tema. Išsakiau nuomone apie netinkamą architektūra Klaipėdos centrui ir laukiu žadėto atsakymo raštu. Mano žodžiai turi būti oficialiam susitikimo įraše jeigu ką nors domina tiesa.

    Reply
  7. DM

    Nevykes projektas nesuvokiama kaip miesto architektas leidzia tokioj vietoj pristatyti penkiauksciu ir dar sugrusti . Nemoka pas mus kazkaip isnaudoti geras vietas taigi cia senamiestis salia turistai ir taip toliau ir penkiauksciu pristatysit kaip pietiniame rajone. Graudu tiesiog…..Tai vietoij salamander pastato kur ruosiamasi rekonstruoti irgi penkiauksti gal pastatykit ?

    Reply
    • Eimantas Blažys

      Taip yra todel, kad tokie kaip tu, kuriem graudu ir tt piktinasi tik komentaruose. Taves nebuvo svarstyme kuris vyko internetu ir apie kuri buvo paskelbta toli is anksto. As jo metu issakiau nuomone apie architekturos netinkamuma, bet tai as vienas toks balsas buvau. Jeigu viskas ka sugebi yra komentaru rasymas, tai eik nx nes realiai tu neegzistuoji.

    • DM to Eimantas Blazys

      Tu grybe as esu juroij dziaukis kad komentara dar parasau gal toks kausas is savivaldybe kaip tu, nors perskaitys ir susimastys.Nuomone matai issakei tau sumoketi ar paplöti uz tavo indeli vieninteli tu? Tu manes nesiuntinek drasuoli galim gyvai susitikti issakysi savo nepasitenkinima dlbjobe tu….

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Rekonstruos tik Santuokų rūmų aplinką, pačio pastato nelies

Klaipėdos savivaldybė siekia dar šiais metais rekonstruoti teritoriją prie  Santuokų rūmų, Stasio Šimkaus gatvėje. Tam jau ieško rangovų. O patys ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Mums rašo

Bastionų namų barakai: ar atleisime sau?

Kas kartą leidžiantis prie Dangės Gluosnių skersgatviu širdis susitraukia į kumštį. Man einant Dangės link, kairėje, girdžiu skubančius darbininkus, matau ...
2024-01-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This