Smarvę mažins uždengdami nuotekų valyklos pastatą

Verslas

Uostamiesčio savivaldybės valdoma bendrovė „Klaipėdos vanduo“ skelbia, jog siekdama mažinanti kvapų sklaidą Dumpių nuotekų valykloje planuoja uždengti pastatą, į kurį pirmiausia suteka nuotekos iš Klaipėdos miesto ir rajono. Jau pradėtas rengti techninis darbo projektas.

Ant esamo grotų ir smėlio sėsdinimo pastato sienų projektuojamas anstatas, kurio fasado sienos bus dengtos tentu.

„Grotų ir smėlio sėsdinimo pastatas yra kertinis taškas, kuriame dabar susidaro didžiausia nemalonių kvapų koncentracija. Tad šio projekto įgyvendinimas yra esminis ir nepigi investicija į kvapų mažinimą, tačiau esame socialiai atsakinga įmonė, kuriai svarbi aplinkinių gyventojų ir klaipėdiečių gyvenimo kokybė. Vien praėjusiais metais įgyvendinome 7 kvapus mažinančias priemones siekdami maksimaliai sumažinti kvapų sklaidą iš Dumpių nuotekų valyklos. Tam buvo skirta daugiau nei 300 tūkstančių eurų“, – pranešime cituojamas AB „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.

Taip pat Dumpių nuotekų valykloje ketinama įdiegti naujus kvapų valymo įrenginius, kurie mažintų nemalonius kvapus sklindančius iš smėliagaudžių. Per smėliagaudėse įrengtą oro padavimo sistemą leidžiant ne vien tik orą, o orą su papildomai įterpiamu stipriu oksidatoriumi nuotekose esantys sieros ir azoto junginiai kylant nuo smėliagaudės dugno iki vandens paviršiaus bus papildomai oksiduojami. Tokiu būdu tikimasi sumažinti iš smėliagaudžių išsiskiriančius kvapus.

Teigiama, kad Dumpių nuotekų valykloje praėjusiais metais įgyvendinus nemalonius kvapus mažinančias priemones, kvapų sklaida sumažėjo nuo 3 iki 16 kartų, skaičiuojant europiniais kvapo vienetais. Atlikus kvapų sklaidos modeliavimo tyrimus kvapų sklaida už teritorijos siekia 3 europinius kvapo vienetus – dviem su puse kartų mažiau nei leidžiama įstatymų.

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ didžiausia 6-oji siurblinė iš miesto per valandą perpumpuoja apie 3200 kubinių metrų nuotekų, o tai prilygsta maždaug 100 metrų ilgio, 30 metrų pločio ir metro gylio ežero dydžiui. Per metus į šią siurblinę atiteka 10,6 milijonų kubinių metrų nuotekų. „Klaipėdos vanduo“ nuolat nuo užsikimšimų ir profilaktiškai plauna nuotekų tinklus Klaipėdos mieste. Kasmet išplaunama apie 110-130 kilometrų tinklų.

„Vien per šių metų birželį buvo išplauta daugiau nei keturi kilometrai nuotekų tinklų, o užsikimšimų juose buvo fiksuota per 60. Daugiau nei pusė jų pietinėje miesto dalyje – Debreceno, Šiaulių, Laukininkų gatvėse, Taikos prospekte, Šilutės plente. Nemaža dalis jų užsikimšo nuo maisto likučių ir riebalų bei, deja, kai kurie užsikimšimai siejami su įmonių vykdoma veikla“, – sako Benitas Jonikas.

Atkreipiamas dėmesys, kad atliekų nuotekose daugėja – per metus vien į Dumpių nuotekų valyklą kartu su nuotekomis vamzdynais atiteka apie 350 tonų atliekų. Į Dumpių nuotekų valyklą kasdien riebalų supirkėjai iš įmonių atveža iki 10 tūkst. litrų riebalų. „Klaipėdos vanduo“ kol kas vienintelė Lietuvoje vandentvarkos įmonė priimanti riebalų atliekas.

1 Comment

  1. Klaustukas

    Ar kas gali atsakyti į klausimą kodėl smarvė atsiranda vakarais ir naktimis? Galima įdiegti begales inovacijų, bet jei tai smardinama sąmoningai kokia iš to prasmė?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This