Pandemijos metu tyrė COVID-19 ir vakcinų įtaką operacijoms

Sveikata

Pandemijos metu Respublikinės Klaipėdos ligoninės Pilvo ir endoskopinės chirurgijos skyriuje ne tik nebuvo nutraukta skubi ir planinė chirurginė pagalba, bet ir mokslinė veikla, kuri orientavosi į chirurginės pagalbos teikimą pacientams, susidūrusiems su SARS-CoV-2 liga.

„Respublikinė Klaipėdos ligoninė yra daugiaprofilinė ligoninė, kuri pagalbą pacientams teikė ir teikia visos pandemijos metu. Ligoninei vienai atlikti didelės apimties reprezentatyvius tyrimus būtų sudėtinga, tačiau šioje globalizacijos, didžiųjų duomenų analizės eroje yra puikios galimybės įsitraukti į tarptautinius tyrimus ir įnešti savo indėlį“, – pranešime cituojamas chirurgas Vilius Syminas, kartu su kitu skyriaus gydytoju, abdominaliniu chirurgu Marijumi Ambrazevičiumi dalyvavęs tarptautiniame tyrime, organizuotame Didžiosios Britanijos CovidSurg platformos, apimančios 80 pasaulio šalių. Jos tikslas – įvertinti SARS-CoV-2 ligos įtaką chirurginio gydymo rezultatams.

Gydytojai – V. Syminas ir M. Ambrazevičius

Pasak M. Ambrazevičiaus, CovidSurg platformos surinkti duomenys panaudoti atliekant 2 tyrimus.

„Pritaikius logistinės regresijos modelius, analizė parodė, kad pacientams, persirgusiems SARS-CoV-2 liga, optimalu esant galimybei operacinį gydymą nukelti septynioms savaitėms po persirgimo. Tai sumažina pooperacinio sergamumo ir mirštamumo riziką. Pacientams, kuriems išlieka simptomai septynias savaites ir įvertinus rizikas, operacinis gydymas galėtų būti nukeltas dar toliau. Šiuos rezultatus perkeliame ir į savo praktiką, atsižvelgdami į kiekvieną atvejį individualiai“, – teigia gydytojas M. Ambrazevičius.

Antras atliktas tyrimas analizavo vakcinacijos naudą operuojamiems pacientams.

„Tyrėjų duomenimis, prieš operaciją paskiepijus pacientus, kuriems reikalinga planinė operacija, per vienerius metus būtų galima išvengti papildomų 58 687 su SARS-CoV-2 susijusių mirčių. Tai statistiškai reikšmingas skirtumas lyginant su bendra populiacija. Mano manymu, tai dar vienas argumentas už vakcinaciją“, – tyrimo duomenis apibendrino gydytojas V. Syminas.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės medikai dalyvauja ne tik tarptautiniuose tyrimuose, bet ir vietiniuose renginiuose. Šių metų birželio 18-19 dienomis Dubingiuose po ilgos pertraukos vyko „gyva“ Lietuvos chirurgų asociacijos organizuota mokslinė-praktinė konferencija „Patarimai jaunimui – kaip geriau daryti – TIPS and TRICKS“, kurioje tarp Lietuvos ligoninių ir užsienio pranešėjų buvo ir RKL atstovų. Gydytojas V. Syminas pristatė video pranešimą ,,Laparoskopinė skrandžio GIST rezekcija. Transgastrinė prieiga“ .

„Tiek pandemijos metu, tiek ją suvaldžius Pilvo ir endoskopinės chirurgijos skyriuje mokslinė veikla išlieka aktuali, todėl neabejotinai bus ir daugiau naujienų apie pasiekimus šioje srityje“, – užtikrina M. Ambrazevičius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This