Žvejams – simpatiškas projektas Giruliuose

Svarbu, Uostas ir jūra

Giruliuose jau projektuojamas privažiavimo kelias per mišką ir automobilių aikštelė prie jūros, kad žvejai galėtų civilizuotai atsivežti savo valtis ir jas nuleisti į vandenį bei išsikrauti laimikį.

Šiuo metu Klaipėdoje prie jūros nėra nė vienos civilizuotos vietos žvejams nuleisti savo valtis ir išsikrauti laimikį. Martyno Vainoriaus nuotr.

Aikštelės ir privažiavimo kelio projektinius pasiūlymus parengė Klaipėdos savivaldybės skelbtą konkursą laimėjusi vilniečių bendrovė „SRP Projektas“ (projekto vadovas Tadas Kasperavičius).

Juose nurodoma, kad šiuo metu esamo privažiavimo prie jūros nuo Girulių plento per mišką pagrindas dalinai sustiprintas skalda. Privažiavimas per kopagūbrį išklotas gelžbetonio kelio plokštėmis, nuolat užpustomas smėliu. Iki jūros važiuojama paplūdimio smėliu be dangos.

„Šiuo projektu nagrinėjamoje teritorijoje planuojama įrengti aikštelę ir remontuoti privažiavimo kelią nuo Girulių pl. iki paplūdimio aikštelės. Aikštelės danga – gelžbetoninės plokštės, privažiavimo kelio danga – skalda, važiuojamosios dalies plotis – 3,0 m. Aikštelės kampuose įrengiami šviestuvai su saulės baterijomis. Ties šlaitais ir aplink aikštelę, siekiant sumažinti užpustymo poveikį, gabionai rengiami ne mažiau kaip 0,5 m aukščiau esamo smėlio. Taip pat įrengiamas slipas valtims, danga iš gelžbetonio plokščių. Medžiai nėra kertami“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Šiemet turėtų būti parengtas ir privažiavimo prie jūros kelio bei aikštelės techninis projektas, gautas statybų leidimas.

„Labai didelių išradimų šioje vietoje ir neįmanoma padaryti. Privažiavimas eina per mišką, tad su Kretingos miškų urėdija esame sutarę, kad privažiavimą tik bus galima sutvirtinti skalda, jokio asfalto. Gera projektuotojų idėja yra prie jūros aikštelės įrengti ne betonines sieneles, o gabionus – sienutes iš akmens, nes taip bus arčiau gamtos. Ir toks sprendimas tikrai simpatiškas. Tokie gabionai bus įrengti ir prie įvažiavimo per kopą, nes ir jį reikia apsaugoti nuo užpustymo“, – projektinius sprendinius įvertino Klaipėdos savivaldybės Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas Valdas Švedas.

Anot jo, kol kas vis dar sprendžiama slipo problema. Nors projektiniuose sprendiniuose jis yra pažymėtas, bet dar reikia rasti būtų, kaip jį įteisinti, nes savivaldybei priklausantis sklypas yra tik iki jūros, o slipas nusitęsia ir į vandenį.

„Tačiau manau, kad žvejams tikrai sukursime patogų privažiavimą prie jūros. Aišku, gal jie norėtų, kad būtų suplanuotos ir automobilių stovėjimo vietos toje aikštelėje, bet tai daryti draudžia teisės aktai, nes statyti automobilių prie jūros negalima. Jei žvejai juos aikštelėje paliks, tai jau jų atsakomybė“, – aiškino V. Švedas.  

Klaipėdos savivaldybė iš Nacionalinės mokėjimo agentūros dar pavasarį sulaukė kvietimo teikti paraišką ir gauti finansavimą Giruliuose įrengti žvejybos produktų iškrovimo vietą.

Paraišką pateikta ir bus nagrinėjama iki rugsėjo vidurio. Klaipėdos savivaldybė prašo skirti 160 tūkst. eurų.

Didžiausia suma, kokią Nacionalinė mokėjimo agentūra skiria projektų finansavimui, siekia 200 tūkst. eurų. Ji skiria 95 proc. projektui būtinų lėšų, tad savivaldybės biudžeto indėlis bus vos 5 proc.

„Tikimės, kad paraiška bus patvirtinta ir jau kitais metais galėsime pradėti statybos darbus“, – vylėsi Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

Žvejybos produktų iškrovimo vietą Giruliuose numatoma įrengti paplūdimio zonoje, kuri yra ties Klaipėdos miesto ir rajono riba, Kukuliškiais.

Beje, šią vietą tinkamai įrengti ir pritaikyti žvejams jie patys ir pasiūlė, kai buvo pakviesti į diskusijas su Klaipėdos savivaldybės atstovais. Jos vyko prieš pustrečių metų, nes tuomet Žemės ūkio ministerija rengė priemonės, pagal kurią būtų galima įrengti žvejybos uostus, žuvų iškrovimo vietas, aukcionų patalpas, finansavimo taisykles.

Ši vieta Giruliuose Žemės ūkio ministerijos pateiktame sąraše jau buvo pažymėta kaip ta, kurioje galima įrengti žvejybos produktų iškrovimo vietą.

Informacija

Susipažinti su projektiniais pasiūlymais galima iki rugpjūčio d. adresu Liepų g. 11, Klaipėdoje, darbo dienomis 8-17 val., tel. (8 620) 99 682 arba internetinėje svetainėje https://www.klaipeda.lt/lt/savivaldybe/administracija/projektiniai-pasiulymai/223

Pasiūlymus teikti galima iki rugpjūčio 2 d. raštu UAB „SRP Projektas“, Savanorių pr. 176c, 03154 Vilnius, arba el. p. info@srp.lt

Viešas susirinkimas vyks rugpjūčio 2 d. 17 val. nuotoliniu būdu.

Nuoroda į tiesioginę garso ir vaizdo transliaciją – shorturl.at/cvGQU

3 Comments

  1. Kokia savivaldybė?

    … Klaipėdos.

    Reply
  2. Klausimas organizatoriams

    kur iškelsite nudistų pliažą?

    Reply
    • Anonimas

      o tai manai juos žvejai išgaudys?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This