10–oji „Dangės flotilė“: medinio burinio laivyno kapitonai vėl pristatys savo burvaltes

Uostas ir jūra

Tradicinių ir istorinių laivų paradas „Dangės flotilė“ – jau 10-tą kartą Lietuvos jūrų muziejaus bendradarbiaujant su Tradicinių ir istorinių laivų asociacija, Kuršių nerijos nacionaliniu parku, folkloro kolektyvais organizuojamas renginys. Flotilė į Klaipėdą liepos 23 d. atplukdys ne tik gražiausius tradicinius ir istorinius laivus, bet ir kvies susipažinti su žvejiškomis tradicijomis, kultūriniu paveldu.

Raimondui Plikšniui, venterinės valties „Pakalnė“ kapitonui, dalyvavimas šioje šventėje labai svarbus, nors kartais nėra lengva suderinti plaukimą iš Rusnės į Klaipėdą ar trijų dienų dalyvavimą regatoje „Burpilis“, tačiau kaip pats Raimondas sako: „Visada stengiuosi suderinti darbus, kad dalyvauti pavyktų. Mūsų tradicinių istorinių laivų gretos ne tokios ir gausios, tačiau norisi pasakoti apie tą unikalumą ir prasmę, norisi žmonėms perduoti tą buriavimo entuziazmą, domėjimąsi tradicijomis, vandens turizmu”.

Venterine valtimi „Pakalnė“ Raimondas Plikšnys dalyvauja regatose, renginiuose, ekspedicijose.

„Pakalnė“ pastatyta 2013-aisiais Rusnėje. Pastarąjį dešimtmetį Rusnės miestelis Šilutės rajone garsėja tradicinių Kuršių marių laivų laivadirbyste. Rusnės sala yra unikali savo gamta, architektūros ir technikos paminklais – žvejų kaimais ir etnografinėmis sodybomis, Uostadvario švyturiu. Profesorius geografas Česlovas Kudaba yra pasakęs: „Mūsų delta yra vienas originaliausių Lietuvos kraštovaizdžių. Patekęs į ją bet kuriuo metų laiku, pajunti gamtos didingumą <….> Pagaliau – žmonės po nendrių stogais, savo kojas nuolat tarsi įmerkę su irklu nesiskiria, lėto būdo ir tyros širdies“.

„Dangės flotilę“ tradiciškai ves didžiausias kurėnas STURM 1. Tai – gafelinis kurėnas, o gafelis yra medinis buomas, kurį keliant pakeliama ir didburė. Tai vienintelis iš dalyvaujančių šiame parade kurėnų, turintis trijų tipų bures.

Jis – vienas iš Šturmų miestelio ambasadorių, nuo 2006-jųjų, kada laivadirbio Simo Knapkio buvo pastatytas, jis dalyvauja regatose, šventėse, renginiuose, naudojamas pažintiniam turizmui. Burvaltė priklauso uždarai akcinei bendrovei „Šturmų švyturys“.

Mediniai kuršvalčių korpusai ir drobinės burės kasmet papuošia marias, Dangės upę ir primena laikus, kai žmogaus gyvenimas priklausė nuo vandenų ir vėjų. „Dangės flotilė“ liepos 23-25 dienomis bazuosis „Buriuotojų krantinėje“, prie „Žvejo“ paminklo. Šis renginys – vienas iš būdų išsaugoti atmintį apie Lietuvos vandenų istorinę laivybą, senuosius buriavimo principus ir tradicinę laivadirbystę.

Flotilės įplaukimą į Dangę komentuos ir pasiilgto miesto medinio burinio laivyno herojų istorijas pasakos Ignas Krupavičius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Prasidėjo Jūros šventė: kas laukia pirmąją dieną?

63-ioji Jūros šventė liepos 29-30 dienomis kvies gausia, arti šimto renginių talpinančia programa. Startas jai kaip ir pernai buvo duotas ...
2022-07-29
Skaityti daugiau

Kultūra

„Dangės flotilės“ laivai jau pakeliui į Klaipėdą

Jau vienuolikti metai Jūros šventė prasideda tradicinių ir istorinių laivų paradu „Dangės flotilė“. Flotilės laivai dalyvauja Kuršių mariose Lietuvos medinio ...
2022-07-28
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Jūros šventės eisenoje - 35 Klaipėdos kolektyvai ir 21 „Baltic Regatta” įgula

Klaipėdoje penktadienį prasidėjo 62-oji Jūros šventė. Jos pradžią simbolizuoja Priešpilio gatvėje, Kruizinių laivų terminalo link, suplevėsavusi Jūros šventės vėliava. Klaipėdos ...
2021-07-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This