Išraiškingos naftos balų nuotraukos užminė mįslių

Aplinkosauga, Svarbu

Ant įmonės, į kurią pietinės Klaipėdos dalies gyventojų akys nukrypo dėl galimai iš jos sklindančios naftos produktų smarvės, krito dar vienas įtarimų šešėlis.

Visuomenininkų viešinamos nuotraukos kuria įvaizdį, kad įmonės teritorijoje galimai vyksta tarša naftos produktais. „Facebook” nuotr.

Užfiksavo išsiliejusius naftos produktus

Visuomenininkas Michailas Andrijanovas tiek žiniasklaidai, tiek socialiniuose tinkluose paviešino vaizdus apie esą Lypkių g. 13 veikiančioje įmonėje „Baltic BITerminal“ įvykusias avarijas ir po jų gamtoje pasklidusius naftos produktus, nors apie jas esą niekur nebuvo užfiksuota.

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, kad Lypkių g. 13, kuri yra Klaipėdos savivaldybės įmonės „Klaipėdos energija“ teritorija, veikia ir bendrovė „Baltic BITerminal“. Ji iš „Klaipėdos energijos“ nuomojasi pastarosios veiklai nereikalingus mazuto rezervuarus. Ir nors „Baltic BITerminal“ vadovas Andrejus Kolganovas tikino, kad įmonė rezervuaruose sandėliuoja tik jokio kvapo neturintį naftos produktą – bitumą, visuomenininkai bent kol kas vis dar renka įrodymus, kad būtent iš šios bendrovės sklinda gyventojus erzinantis naftos produktų kvapas.

„Kodėl smirdi nafta, sakai? Gal štai dėl ko? Tai avarinių situacijų nuotraukos įmonėje, kuri neturėjo reikiamų leidimų, kuri glaudžiasi AB „Klaipėdos energija“ teritorijoje. Kaip manote, kaip buvo pranešta apie šias avarijas ir išsiliejimus? Duomenys perduoti kam reikia. Apeinant nieko nematančius vietos biurokratus. Tikiuosi, kad tai dar ne pabaiga“, – socialiniame tinkle neseniai paskelbė M. Andrijanovas ir paviešino nuotraukas, kurioje užfiksuotas naftos produktų išsiliejimas į aplinką.

Pats M. Andrijanovas „Atvirai Klaipėdai“ teigė, kad nuotraukų autorius yra ne jis, o jas gavo „iš vidaus“.

Vėliau visuomenininkas šiek tiek sušvelnino savo toną.

„Aš nežinau, kur, kada, kokioje teritorijoje ir kas darė šias nuotraukas/vaizdo įrašus. Aš neteigiu, kad ta ar kita įmonė yra vaizdo įraše. Aš nežinau, ar aplinkosaugininkams buvo pranešta apie matomų naftos produktų išsiliejimą, ar jie ėmėsi kokių nors priemonių, ar kaltininkams buvo paskirtos nuobaudos. Asmenys, kurie man atsiuntė šią medžiagą, teigė, kad tai yra įmonė, apie kurią kalbėta ankstesniuose įrašuose, ir kad pateikta medžiaga buvo filmuojama skirtingomis datomis. Savo veiksmus asmenys motyvavo noru pagerinti Klaipėdos ekologiją ir saugumą“, – socialiniame tinkle parašė M. Andrijanovas.

Avarija įvyko prieš dvejus metus

„Atvira Klaipėda“ šias nuotraukas persiuntė bendrovės „Baltic BITerminal“ vadovui A. Kolganovui ir pasiteiravo apie įmonės teritorijoje įvykusias avarijas.

„Jūsų atsiųstose fotografijose, tikėtina, yra Lypkių g. 13 teritorijos dalis. Faktą galėčiau patvirtinti, jei tai būtų mūsų darytos fotografijos, tačiau preziumuojant, jei tai yra nuotraukos iš mūsų organizacijos teritorijos, tuomet panašaus tipo gedimas buvo įvykęs tik kartą per visą veiklos istoriją ir tai buvo prieš dvejus metus. Gedimas pašalintas paros laikotarpyje ir atitinkamai informuotas teritorijos savininkas. Daugiau panašaus tipo gedimų nėra buvę veiklos istorijoje“, – „Atvirai Klaipėdai“ teigė A. Kolganovas.  

Beje, „Atvira Klaipėda“ praėjusią savaitę rašė, jog Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdyba dėl „Baltic BITerminal“ veiklos yra pradėjusi tyrimą, nes ji esą galimai veikia be taršos leidimų.

„Dabar turime pateikti atsakymus ir dokumentus Aplinkos apsaugos agentūrai. Kaip tik šiuo metu rengiame atsakymus ir juos atsakingai pateiksime minėtai institucijai“, – patvirtino A. Kolganovas.

Paaiškinta, kad sklindantys garai susidarė dėl rezervuarų rekonstrukcijos ir tai buvo trumpalaikis reiškinys. „Facebook” nuotr.

Patikrino vicemeras

Savo poziciją apie paviešintas nuotraukas, kuriose matomi galimai Lypkių g. 13 teritorijoje išsilieję naftos produktai, išdėstė ir bendrovė „Klaipėdos energija“.

„Socialiniuose tinkluose paskleista žinia apie avariją AB „Klaipėdos energijos“ Lypkių katilinės teritorijoje ir pateiktos nuotraukos, iliustruojančios galimą taršą naftos produktais, su dabartiniu vaizdu nesutampa“, – tvirtinama bendrovės atsiųstame pranešime.

Jame cituojamas ir Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys, kuris lankėsi Lypkiuose.

„Apėjome visą teritoriją, apžiūrėjome geležinkelio rampas, vamzdynų trasas, mazuto saugojimo cisternas. Visur žaliuoja žolė, nepanašu, kad šioje vietoje pastaruoju metu būtų buvęs koks gamybinis incidentas“, – įspūdžiais iš vizito Lypkiuose dalijosi A. Barbšys.

Jis bei Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vyriausioji specialistė Renata Chockevičienė, reaguodami į viešojoje erdvėje pasirodžiusius teiginius, kad Klaipėdos miesto savivaldybės kontroliuojamos bendrovės teritorijoje nelegaliai veikia naftos produktų įmonė, o jos išsinuomotoje teritorijoje telkšo išsiliejusių naftos produktų balos, trečiadienį atvyko į AB „Klaipėdos energiją“ apžiūrėti interneto komentatorių aptarinėjamo įvykio.

Kaip papasakojo savivaldybės atstovus pasitikusios įmonės UAB „Baltic BITerminal“ technikos direktorius Gediminas Vitkauskas, internete platinamos nuotraukos galėjo būti padarytos praėjusį rudenį ar žiemą, kai įmonė vykdė remonto – modernizavimo darbus: testavo rezervuarus, statė naujus įrengimus bei tvarkė vamzdynus.

„Anksčiau šiose cisternose „Klaipėdos energija“ laikė mazutą, o mes užsiimame kito produkto – bitumo, naudojamo kelių tiesimui, sandėliavimu. Norint pritaikyti talpyklas ir tiekimo įrangą mūsų specifikai, reikėjo atlikti modernizaciją, patikrinti rezervuarų sandarumą, pakeisti ir apšiltinti vamzdynus“, – pasakojo G. Vitkauskas.

Tariamose avarijos nuotraukose matyti iš vamzdžio besiveržiantis garas, kuris buvo naudojamas išvalyti degaus mazuto likučius iš vamzdyno prieš suvirinimo darbus. Tai būtina dėl priešgaisrinės saugos reikalavimų. Iš tvarkomų vamzdynų ištekėję produktų likučiai – taip pat modernizavimo darbų pasekmė. Bala šalia rezervuaro atsirado po talpyklos sandarumo tikrinimo. Baigus rekonstrukcijos darbus teritorija išvalyta, šiuo metu naudojama bitumo šildymo ir pumpavimo įranga atnaujinta, vamzdynai pakeisti, apšiltinti.

AB „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius Antanas Katinas atkreipė dėmesį, kad išnuomotos cisternos ir aplink jas esanti teritorija visokeriopai apsaugota nuo galimų avarijų ir gamtos užteršimo naftos produktais. Rezervuarai apjuosti apsauginiais žemės pylimais, paklota skysčiams į gruntą nepralaidi membrana, yra įrengtos naftos produktų gaudyklės, atitinkami filtrai, valymo įrenginiai.

1 Comment

  1. Sergej

    Jeigu aš išpilčiau tokią balą mazuto, bitumo, ar kito naftos produkto, tai kūkuočiau kaliuzėje nuo 5 iki 10ties, o kai kuriuose pasaulio šalyse ir iki 25kių metų. Vamzdynų garinimas ir valymas nėra vykdomas atviru būdu, jungiama cirkuliacija ir užterštas garas su NP(naftos produktų) likučiais surenkamas į cisterną. Atvirai tokie darbai atliekami tik 3 pasaulio šalyse, maždaug prie kurių mus ir prilygina toks darbo stilius, kaip nuotraukose. Ir visai nesvarbu, ar tai vakar, ar tai prieš 10meti. Tik parazitas ir šunsnukis gali rasti tokiems veiksmams kažkokį pateisinimą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Verslas

Balandį Klaipėdoje šiluma kainuos vos ne mažiausiai visoje Lietuvoje (atnaujinta)

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This