Jaunoms klaipėdiečių šeimoms – didesnė mokesčių našta

Svarbu, Švietimas

Klaipėdos lopšelinukų ir darželinukų tėvai jau po mėnesio turės persiplanuoti savo šeimos biudžetą, nes dauguma politikų pritarė, kad nuo rugsėjo maitinimo paslauga ikimokyklinio ugdymo įstaigose gerokai pabrangs.

Vaikų auginimas klaipėdiečių šeimos kainuos brangiau dėl brangstančių paslaugų savivaldybės įstaigose. Asociatyvi nuotr.

Šiuo metu už lopšelinukų ir darželinukų maitinimą Klaipėdos įstaigose mokama apie 60 eurų. Mokestį sudaro maisto produktai ir vadinamasis abonentinis 15 eurų mokestis, kuris renkamas virėjų atlyginimas ir su maitinimu susijusioms prekėms.

Nuo rugsėjo lopšelinukų ir darželinukų maitinimo paslauga Klaipėdos ikimokyklinio ugdymo įstaigoje brangta beveik iki 80 eurų per mėnesį, nes abonementinis mokestis didinamas iki 22 eurų, o taip pat branginamas ir dienos įkainis už maisto produktus. Vidutiniškai per mėnesį vieno lopšelinuko ar darželinuko tėvai už jo maitinimą turės mokėti apie 17 eurų brangiau nei iki šiol.

Toks branginimas motyvuotas tuo, kad paslaugos kaina galioja jau kone dešimtmetį, o per tą laiką labai pabrango ir maisto produktai, pakilo ir virėjų atlyginimai.

„Šis klausimas Sveikatos ir socialinių reikalų komitete buvo svarstytas dar vasario mėnesį. Tuomet administraciją įpareigojome ieškoti alternatyvų, kad tėvų mokesčio nereikėtų kelti arba jį didinti mažiau. Tačiau jokių alternatyvų nepateikta, be to, klausimas į komitetą net negrįžo, nors tai ir yra socialiai jautrus klausimus. Tai yra tiesiog ciniškas elgesys ir su tėvais, ir su politikais“, – konstatavo šio komiteto ir miesto tarybos narė Vaida Raugelė.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė aiškino, kad alternatyvos dar anksčiau buvo pristatytos miesto tarybos kolegijai, kuri pasirinko tokią, pagal kurią ir parengtas miesto tarybos sprendimo projektas.

„Po komiteto posėdžio administracija savo nuomonės nepakeitė“, – teigė L. Prižgintienė.

Miesto tarybos narė Lina Skrupskelienė teigė, kad šis sprendimo projektas iš dalies yra geras, nes jis išsprendžia problemą, kad švietimo įstaigos nebetaptų priešmokyklinukų maisto išdavimo vieta.

„Tačiau šis sprendimas dėl kainų liečia visas jaunas Klaipėdos šeimas ir jos tik prieš pusantro mėnesio sužino, kad mokesčiai žymiai išaugs. Tai mažų mažiausiai yra negražu. Vidutiniškai šeimoje auga du vaikai, tai reškia, kad už darželius kiekvienai jų kas mėnesį teks mokti 40 eurų brangiau. Be to, keliami ir kiti mokesčiai – už būrelius. Mums visiems turėtų būti gėda. Skatiname jaunas šeima atvykti ir gyventi Klaipėdoje, bet jas apkrauname mokesčiais – pradedant parkavimo rinkliava, baigiant neformaliu ugdymu, nors vaikai turi sportuoti. Labai prašau paieškoti kitų sprendimų, galimybių, kad prisidėtų ir savivaldybė, juk miesto biudžetas yra gerai renkamas. Negalima visko užkrauti ant tėvų pečių“, – kalbėjo L. Skrupskelienė.

Jai antrino ir miesto tarybos narys Edmundas Kvederis: „Iš visų požymių beveik visi jaučiame, kad karantis tęsis, nuotolinis ugdymas tęsis, jaunos šeimos turės finansinių problemų, nes vėl reikės būti prastovose. O mes dabar sakome, kad reikia papildyti miesto finansus būtent iš jaunų šeimų. Keista tai, kad betonui, brangstantiems projektams visada randame pinigų, o šeimoms – ne. Pinigus suleisime į betoną, o į žmogišką faktorių, į tai, kad šiuo metu tikrai visiems yra sunki situacija, užmerksime akis. Pandemijos laikotarpis nesibaigia ir bent jau turime rasti kažkokių išeičių, kaip miestiečiams padėti, o ne apkrauti juos naujais mokesčiais“.

Mokesčių kėlimą vienintelis viešai palaikė Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas Kazys Bagdonas.

„Daugiausia miesto biudžeto lėšų suvalgo būtent švietimas. Ir šitas klausimas apie maitinimo paslaugos branginimą juk yra apie tai, kad vaikai gautų geresnį maistą. Paklauskime žmonių, ar jie nori, kad jų vaikai būtų geriau maitinami. Manau, kad visi to nori. Ir miestas tikrai jautriai žiūri į mokesčių klausimus, nes visada pavėluotai juos kelia, neskuba“, – tvirtino K. Bagdonas.

Balsuojant už darželių branginimą prieš pasisakė tik keturi politikai, keturi susilaikė, o 22 didesniems mokesčiams pritarė.

Nustatyta, kad 50 proc. naujojo mokesčio lengvata bus taikoma daugiavaikėms, studentų šeimoms ir toms, kurioms laikinai patiria finansinių sunkumų, o mokesčio nereikės mokėti toms šeimoms, kurios gauna socialinę pašalpą.

19 Comments

  1. Edgarda

    :Mokekit mokescius arba duskit: neprimena 90-ju
    Tik banditeliai prase 20%, dabartiniai SURENKA virs 70%
    Galvokit zmogeliai

    Reply
  2. Mama

    Nesuprantu, kodėl virėjoms atlyginimus turi mokėti tėvai?? Ar čia tik Klaipėdos savovaldybėje taip?

    Reply
  3. T

    Niekis, viskas dėl požeminio parkingo prie muzikinio už 11 mln.

    Reply
  4. Anonimas

    Baisu kas daros,negyvensiu lietuvoj.

    Reply
    • T

      Anglijoj pigiau, varyk ten.

  5. Anonimas

    Geda klaipedos valdziai

    Reply
  6. Lina

    Priešmokyklinukai,pirmokai,antrokai gaus nemokamus pietus.
    Už 22 d.ir 4 maitinimus apie 80 eurų.Kur Europoje pigiau?Primenu,kad vaiko pinigai – 70 eurų.Kaip ir užtenka…
    Kur garantija,kad tie,Lietuvos vaikai,užaugę liks gimtinėje.Kodėl mes turime juos nemokamai auginti? Juk mokate tik už mitybą.Vanduo,šildymas,elektra,paslaugos – nemokamai.

    Reply
    • Artūras

      Tai tu turi galvoti kita linkme..ką turėčiau dabar padaryti,kad vaikai užaugę liktų Lietuvoje?
      Su tokiu(tavo išsakyta mintim) požiūriu liksi subinėj!!!

    • Raimondas

      O jus tai likote? O gaila…

    • Ne tavo reikalas

      Primenu, kad vaiko pinigai atsirado, panaikinus PNPD ir buvo padidinti, kai įvyko atlyginimų skaičiavimo reforma, kai vėl sumažėjo atlyginimas, taigi nereikia visur kišti tų vaiko pinigų, nes jie yra iš mūsų atlyginimo..
      Kažkaip visiems labai patinka skaičiuoti mūsų pinigus, draudikams, darželiams, burelių atstovams… ir dar eilinės vištos dabar pradės aiškinti, kur tuos niekingus kelis eurus turime panaudoti..

  7. Edvardas

    Jaunoms šeimoms ir taip yra sunkiu su finansais.Negana ,kad ir taip viską brangina su papildomais mokeščiais.Tad taip mes skatiname gimstamumą apkraudami mokeščais ir jaunas šeimas

    Reply
  8. Cinikai

    Ačiū grubliauskiniams, konservams ir kitiems balsavusiems! Jūs – cinikai, nerandantys pinigų vaikams, bet taškantys Jūros šventėms, Džiazo festivaliams ir visokių organizacijų šimtatūkstantiniams metiniams mokesčiams. Trumparegiai suskiai, besimėgaujantys valdžia ir mėtantys mūsų mokesčius bet kam, tik ne žmonėms. Prisiminsim prieš rinkimus.

    Reply
    • Anonimas

      Visi dangsto mokesčių kėlimus, nes neva algos kyla, pragyvenimo lygis kyla, o vat mokesčiai seniai nekelti. Ačiū, mano alga tikrai pakilo, net 6 eur! Ta proga pakilo ir mokesčiai uz dujas, elektrą, automobilio parkavimą, keltą į Smiltynę, važiavimą autobusu į Nidą (savo automobiliu seniai neįkandama), dabar ir už darželį…

  9. Anonimas

    Ką reiškia – virėjų atlyginimams.
    Tai gal jiems skirtus atlyginimus jus ( tarybos nariai) įsisavinate?

    Reply
  10. Kristina

    Kaip negėda lobti reikia vaikų sąskaita…

    Reply
  11. Kaveckis

    tikriausiai labai į merus nori, kad taip jaunas šeimas prižiūri joms mokesčius didina…

    Reply
  12. Susirūpinęs LR pilietis mokantis mokesčius

    Nu va kaip šauniai mes gyvenam, kalinius ir negrus nelegalius imigrantus galim šerti nemokamai, o vaikams mokesti dar net ir padidino ?‍♂️?‍♂️?‍♂️

    Reply
  13. R

    Tai pats laikas kilt I protestus pries tokia valdzia.

    Reply
  14. konservatorius Bagdonas

    teigia, kad viskas gerai ir mokesčių kėlimas yra gėris, tai va valdantieji ir pasveikino jaunas šeimas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Dėl Slaugos ligoninės vadovo posto - ne tik kandidatų, bet ir kolektyvo kova (papildyta)

Prieš pat naujuosius metus iš Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausiosios gydytojos pareigų pasitraukus buvusiai ilgametei šios medicinos įstaigos vadovei Danguolei ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This