Klaipėdos LEZ valdymo bendrovė parėmė bendruomenių inicijuotus projektus

Verslas

Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) valdymo bendrovė trijų uostamiesčio gyventojų bendruomenių inicijuotiems aplinkos gerinimo ir socialiniams projektams skyrė po 5 000 EUR paramos.

Pasinaudodamos parama „Berželio“, Paupių ir Žvejybos uosto bendruomenės artimiausiu metu įgyvendins žaliosios aplinkos, kraštovaizdžio, paramos globos namams, mažosios architektūros ir kitus projektus.

 Žvejybos uosto rajone bus įgyvendinti daugiafunkcinės žaliosios erdvės bei kiemų atnaujinimo projektai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Nuo 2019 m. Klaipėdos LEZ kartu su miesto bendruomenėmis ir Nyderlandų urbanistikos kompanijomis vystomas darnios kaimynystės projektas šiemet įgaus pirmąsias apčiuopiamas ir gyventojams matomas formas. Metų pradžioje LEZ valdymo bendrovė kreipėsi į Klaipėdos pietinės miesto bendruomenes ir pakvietė teikti paraiškas aplinkos ar socialinių aspektų gerinimo projektams finansuoti.

Į LEZ kvietimą šįkart atsiliepė trys gyventojų bendruomenės, pateikusios paraiškas medžio kamienų apsaugojimo, kraštovaizdžio sutvarkymo ir paramos vaikų globos namams „Rytas“ („Berželio“ bendruomenė), suoliukų, šiukšlinių, upės kranto atnaujinimo ir pritaikymo poilsiui (Paupių bendruomenė) ir daugiafunkcinės žaliosios erdvės bei kiemų atnaujinimo (Žvejybos uosto bendruomenė) projektams.

Po komisijos, kurią sudarė Klaipėdos LEZ ir „RDH Urban“ atstovai, diskusijų ir rekomendacijų, parama buvo patvirtinta visoms trims paraiškas pateikusioms gyventojų bendruomenėms. Liepą su jomis buvo pasirašytos paramos sutartys.

Klaipėdos LEZ direktoriaus pavaduotojo Raimondo Bako teigimu, ši iniciatyva yra nuoseklios LEZ kaimynystės strategijos dalis, o tokius ir panašius projektus ketinama tęsti ir ateityje.

„Esame įsikūrę mieste, o klaipėdiečiai sudaro didžiąją dalį iš beveik 6 000 teritorijoje dirbančių darbuotojų. Todėl ryšys su miestiečiais, bei jų gyvenimo kokybė mums yra ypatingas prioritetas – juk LEZ ir čia veikiančių įmonių sėkmę lemia būtent klaipėdiečiai. Mus jau keletą metų konsultuoja Nyderlandų urbanistikos kompanija „RDH Urban“, su kuria esame parengę ir pirminę pietinių miesto rajonų atnaujinimo ir įveiklinimo viziją. Šiame kontekste skatindami ir vertindami paraiškas siekėme keleto aspektų miesto, rajono ir kiemų integracijos, kuo platesnio pritaikymo, socialinio klimato bei gyventojų identiteto stiprinimo, kuo įvairesnių amžiaus ir socialinių grupių atstovų įtraukimo ir, žinoma, gyvenimo kokybei, aplinkai ir ekologijai“, – pranešime cituojamas R. Bakas.

Jis džiaugėsi, kad visos trys projektui pateiktos paraiškos iš esmės atitiko minėtus kriterijus, bei vylėsi, kad tokio pobūdžio iniciatyvas plėtojant ir ateityje, į jas įsitrauks ir daugiau kitų gyventojų bendruomenių.

„Gautos paraiškos buvo kokybiškos, džiugu, kad bendruomenės darnią, tvarią, įtraukiančią ir modernią kaimynystę supranta panašiai kaip ir pasauliniai urbanistikos lyderiai. Kita vertus, norėčiau paskatinti kitas bendruomenes būti aktyvesnėmis – galimybių ir sąlyčio taškų kurti ateities miestą drauge tikrai turime“, – tvirtina R. Bakas.

Asociacijos „Klaipėdos žvejybos uosto bendruomenė“ vadovė Rasa Senkienė sako, kad projektas su LEZ padės siekti gyventojų užsibrėžtų tikslų – atnaujinti kiemus, augaliją, daryti teritoriją patrauklia.

„Pastebėjome, kad susitvarkius gyvenamųjų namų aplinką, gyventojai išeina į kiemus, juose leidžia laiką, bendrauja, mažėja nusikaltimų, kiemuose verda gyvenimas, žmones labai saugo aplinką. Džiaugiamės, kad Klaipėdos LEZ pati parodė šią iniciatyvą. Jau anksčiau su LEZ pagalba vykome į Lenkijos didžiuosius miestus, kuriuose pasisėmėme gerosios patirties. Galiausiai, šie projektai mus labiau suvienijo su savivaldybės atstovais, architektas, uosto įmonėmis ir kitų bendruomenių nariais“, – sako R. Senkienė.

Jai pritaria ir Regina Baguckienė, asociacijos „Paupių bendruomenė“ vadovė, teigianti, kad jos kaimynystės tikslas yra ne tik gyventi švarioje ir saugioje aplinkoje, bet ir leisti laisvalaikį kartu bei veikti aktyviau.

„Kadangi mūsų Paupių rajonas neturi viešųjų erdvių susibūrimams, sutvarkytų parkų pasivaikščiojimams, vaikų žaidimo aikštelių, bendruomenės nariams ir visiems šio gyvenamojo rajono gyventojams yra labai aktualus ir reikalingas aktyvios veiklos praleidimo būdas, kur būtų galima drauge sportuoti ir ilsėtis, sudarant palankias sąlygas bendravimui. Paupiai išsidėstę palei Danės upę, turime puikią galimybę įveiklinti šią teritoriją. Taigi šis projektas – labai svarbus bendruomenei. Įrengus Paupiuose priėjimą prie Danės upės, nupirkus irklenčių bei gelbėjimo liemenių, bendruomenės nariams būtų suteikta galimybė jomis naudotis nemokamai, taip įtraukiant naujus narius į bendruomeninę veiklą, skatinant ne tik sveiką gyvenseną ir aktyvų poilsį, bet ir susipažinimą bei bendrystę“, – sako R. Baguckienė.

Paupiai

Pasak jos, LEZ įsitraukimas bei veiksmai bendruomenių srityje yra sveikintini ir didžiulė parama vietos bendruomenėms.

„Remiant bendruomenių idėjas ir skiriant paramą projektams, LEZ prisideda prie gyventojų identiteto stiprinimo, vietos bendruomenės gyvenamosios teritorijos socialinio klimato gerinimo, bei Paupių gyvenamojo rajono patrauklumo didinimo. Dėkojame Klaipėdos LEZ už puikią iniciatyvą, didelį dėmesį Paupių bendruomenei bei jos gyventojams“, – sako bendruomenės vadovė.

Pasak Klaipėdos „Berželio“ bendruomenės pirmininkės Audronės Zalumskienės, šios kaimynijos inicijuotas projektas leis apsaugoti Klaipėdos miesto savivaldybės pernai pasodintus jaunus medelius bei jų kamienus bei leis suorganizuoti vaikų globos namų „Rytas“ auklėtinių pažintinę ekskursiją į Vilniaus istorinius ir šiuolaikinius objektus kartu su bendruomenės nariais. Šitaip stiprės jų bendravimo įgūdžiai, įsitraukimas į bendruomeninį gyvenimą.

„LEZ įsitraukimą ir veiksmus Klaipėdos „Berželio“ bendruomenei vertiname palankiai. Pernai LEZ taip pat parėmė „Berželio“ bendruomenės iniciatyvą puošti eglutes savo kieme, skyrė finansinę paramą keltuvo nuomai eglučių puošimui, įsigyti lempučių bei kalėdinių žaisliukų. Dėka šios paramos bendruomenė prisijungė prie Kalėdinės dvasios kūrimo mieste“, – kalba A. Zalumskienė.

Tai jau ne pirmas Klaipėdos LEZ ir miesto bendruomenių partnerystės atvejis. Dar 2019 m. Klaipėdos LEZ užsakymų kompanija „RDH Urban“ parengė pietinių miesto rajonų atnaujinimo viziją, dėl kurios įgyvendinimo LEZ nuolat palaiko ryšį su savivaldybe ir kitais interesantais. Pernai kartu su bendruomenėmis buvo parengtas, o šiemet įdiegtas išmanus oro srautų modeliavimo sprendimas, integruotas su piliečių informacijos platforma klaipedoskvapas.lt.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

94% investuotojų rekomenduoja Klaipėdos LEZ

Absoliuti dauguma Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančių investuotojų savo patirtį rekomenduotų kitiems verslams, rodo naujausi strateginio valdymo konsultacijų bendrovės ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Verslas

Paskutinio dešimtmečio Klaipėdos LEZ mokestinė nauda miestui ir valstybei - pusė milijardo

Per paskutinius 10 metų Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiantys investuotojai sumokėjo 66 mln. Eur gyventojų pajamų mokesčio (GPM) – ...
2024-01-29
Skaityti daugiau

Verslas

Atlyginimai Klaipėdos LEZ įmonėse – 400 Eur didesni nei regione

Vidutinis atlyginimas iki mokesčių Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) investuotojų įmonėse prieš metus sudarė 2084 Eur ir 26 proc. pranoko ...
2024-01-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This