Klaipėdos uoste lankėsi JAV gynybos atašė

Uostas ir jūra

Jungtinių Amerikos Valstijų ir Lietuvos jūrų uosto bendradarbiavimas neapsiriboja vien tik įvairių krovinių importu ir eksportu jūrų keliais. Juos jungia ir glaudus bendradarbiavimas įvairiose srityse. Viena jų – uostų apsauga.

Ketvirtadienį Klaipėdos uoste pirmą kartą lankėsi JAV gynybos atašė pulkininkė leitenantė Stephanie L. Baugh.

Šių metų liepos 14 dieną pareigas pradėjusiai eiti JAV gynybos atašė ir ją lydinčiai delegacijai pristatytos Klaipėdos uoste vykdomos veiklos ir teikiamos paslaugos. Uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas svečius supažindino su vienintelio Lietuvos jūrų uosto vystymo kryptimis, vykdomais projektais bei naujomis bendradarbiavimo galimybėmis.

„Nors bendradarbiavimo srityje su JAV esame nemažai nuveikę, nuolat ieškome naujų sąlyčio taškų. Šiuo metu siekiame sudominti JAV konsultacines, inžinerines ir rangovines kompanijas dalyvauti įvairiuose mūsų infrastruktūros projektų vystymo etapuose: rengiant studijas, techninius projektus, vykdant statybos ir komunikacijų įrengimo darbus. Taip pat siekiame paskatinti JAV kompanijas dalyvauti jūrinių vėjo jėgainių projekte ar investuoti į Klaipėdos pietinės uosto dalies plėtrą“, – pranešime spaudai pažymi Uosto direkcijos vadovas.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija yra pasirašiusi 5 bendradarbiavimo susitarimus su JAV uostais. 2012–2014 metais susitarimai dalytis informacija, patirtimi, vykdyti bendrus rinkodaros projektus pasirašyti su Virdžinijos, Filadelfijos, Majamio, Naujojo Orleano ir Hiustono jūrų uostais. JAV ir Klaipėdos uostą taip pat sieja ilgametis bendradarbiavimas uostų apsaugos srityje, rengiant uosto saugos planus, darbuotojų mokymus.

Siekiant skatinti kruizinės laivybos vystymą, Klaipėdos uostas kiekvienais metais dalyvauja JAV rengiamoje „Global Cruise Seatrade“ parodoje ir konferencijoje Majamyje, kurioje pristatomas ir atstovaujamas Klaipėdos uostas, miestas bei visas regionas, užmezgami tiesioginiai kontaktai su JAV ir kitų pasaulio šalių kruizinių linijų atstovais, atskleidžiamas regiono patrauklumas, uosto potencialas, keleiviams siūlomos paslaugos ir ekskursijos. 2019 metais Uosto direkcija renginyje dalyvavo 16-ą kartą.

Šių metų vasarį Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija pasirašė sutartį su JAV konsultacine įmone „Moffatt & Nichol“ pietinės uosto dalies plėtros alternatyvoms parengti. Ši įmonė yra įsipareigojusi parengti keturias uosto projektinių pasiūlymų alternatyvas bei vėliau konsultuoti vertinant poveikį aplinkai. „Moffatt & Nichol“ dirba su laivybos kompanijomis, jūrų terminalų operatoriais, turi projektavimo, planavimo patirties įvairiuose pasaulio uostuose.

Krovos eksportas į Jungtines Amerikos Valstijas 2020 metais išaugo 8 procentais, lyginant su eksporto rodikliais į šią šalį 2019 m. Daugiausiai eksportuoti įvairūs chemijos produktai, elektrinės mašinos ir jų dalys, mineralinis kuras, alyvos ir kitos prekės. Importuota taip pat daugiau krovinių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Uostas ir jūra

Stringa konkursai dėl vandenilio gamyklos statybos Klaipėdoje

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija nukėlė atviro tarptautinio konkurso dėl vandenilio gamybos uoste įrangos, įskaitant jos montavimą, paleidimą, pasiūlymų pateikimo ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This