Jūros šventės eisenoje – 35 Klaipėdos kolektyvai ir 21 „Baltic Regatta” įgula

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Klaipėdoje penktadienį prasidėjo 62-oji Jūros šventė. Jos pradžią simbolizuoja Priešpilio gatvėje, Kruizinių laivų terminalo link, suplevėsavusi Jūros šventės vėliava. Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai vėliavą iškėlė į 35 metrų aukštį.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Penktadienį 12-20 val. ir šeštadienį 10-18 val. toje pačioje vietoje – aikštelėje Kruizinių laivų terminalo link (ant kampo sukant iš Pilies g.), pareigūnai pristatys tarnybos veiklą, ugniagesio gelbėtojo profesiją, demonstruos gaisrų gesinimo ir gelbėjimo techniką, įrangą bei jos galimybes. Jie patars ir papasakos kaip išvengti nelaimių, apsaugoti namus nuo gaisro, atsakys į rūpimus klausimus.

Įspūdingiausiu Jūros šventės pradžios akcentu tapo 18 val. startavusi Jūros šventės eisena. Anot renginio organizatorių VšĮ „Klaipėdos šventės“, nors eisena beveik perpus mažesnė nei iki pandeminiais metais – tai puikus pavyzdys dalyvių sąmoningumo ir atsakomybės. Viena pagrindinių eisenos naujovių – starto vieta. Siekiant išlaikyti saugius atstumus, eisena startavo iš Universiteto alėjos. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Toliau eisenos dalyviai žygiavo Herkaus Manto g., Naujojo Sodo g., Pilies g., į Kruizinių laivų terminalą. Dėl ilgesnio maršruto, vienas svarbiausių eisenos akcentų – kapitonai, prie eisenos prisijungė nuo J. Janonio gatvės.

Šį kartą jūrinės Klaipėdos miesto bendruomenės eiseną papildė ir „Baltic Regatta 2021” burlaivių įgulos. Eisenoje dalyvavo 35 Klaipėdos kolektyvai ir įmonės bei 21 „Baltic Regatta” laivo įgula. 19.30 val. Kruizinių laivų terminale vyko oficialus šventės atidarymas.

Iš karto po oficialaus Jūros šventės atidarymo, Kruizinių laivų terminale skambės muzikos akordais. Šventinį vakarą dovanos 30-čio veiklos jubiliejų mininti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija. 20 val. scenoje susirinkę svečiai išvys grupę „Sisters on Wire“, 21.30 val. scenoje pasirodys Eurovizijos dalyviai „The Roop“, 23 val. vakarą vainikuos scenos grandas – Kastytis Kerbedis.

Pažymint Uosto direkcijos jubiliejų, šventiniai fejerverkai papildyti siurprizais, skambant Kastyčio Kerbedžio dainoms, dangų nušvies taip pat penktadienio vakarą 24 val.

Muzika sugrįš ir į Teatro aikštę. Čia penktadieninę programą 20 val. pradės žemaitiška tarme dainuojanti – Žemaitė (Austieja), 21.30 val. scenoje pasirodys Vilius Popendikis su grupe, o vakarą pabaigs Gabrielius Vagelis.

Viešės „Dangės” flotilė

19 val. į Dangę po regatos Kuršių mariose įplauks kurėnai, venterinės valtys bei kiti tradiciniai istoriniai laivai. Jie neš pamatinę Jūros šventės idėją – dar 19 amžiuje marių žvejai mėgdavo rinktis ir varžytis savo burvaltėmis, organizuodavo regatas, bendrus plaukimus, po jų – pasisėdėjimus. Flotilė įplauks su muzika nuo laivų denių, kartu su įgulomis klaipėdiečius ir miesto svečius sveikins Klaipėdos miesto etnokultūros centro folkloro ansamblis „Alka“, vadovai Elena Šalkauskienė, Jonas Kavaliauskas.

19 val. bus keliamas Pilies tiltas ir pro jį atplauks trylika senųjų laivų replikų. Šeštadienio vakarą bus galima apžiūrėti senuosius laivus ir pabendrauti su įgulomis, ant kranto – susipažinti su edukacine paroda „Ateities kapitonai“, pristatančia dešimt tarpukario kapitonų bei šeštadienį bus atidaryta ir proginė paroda, skirta Lietuvos jūrų muziejaus kurėno dvidešimtmečiui. Šiemet „Dangės flotilė“ žiūrovams prisistatys dviejuose paraduose: be jau įprasto laivų parado šeštadienį 19 val., tarp Biržos ir Pilies tiltų, žiūrovų laukia ir naktinis istorinių laivų paradas „Vėjo genami“.

Šiemet „Dangės flotilėje“ lankytojai pamatys ir naują šiais metais pastatytą venterinę valtį „Rusnietė“. Ši valtis – puiki pora kitai venterinei valčiai „Rusnietis“.

Tradicines ir istorines valtis pažinę įplauks ir Baltijos jūrų skautai – įveikę vandens keliu daugiau nei 200 kilometrų Nemunu. Krante jūrų skautai ragins interesantus išmokti rišti jūrinius mazgus, demonstruos parodomąją rikiuotę.

Renginys vyks penktadienį – sekmadinį Buriuotojų krantinėje prie „Žvejo“ paminklo.

Tiltelis bus nusuktas 17-1 val.

Jūros šventės metu, kaip įprasta, bus sutelktos didesnės policijos pareigūnų, gelbėtojų, medikų, miesto tvarkytojų pajėgos. Jūros šventės svečių sveikata rūpinsis ir Maltos ordino pagalbos tarnyba – Maltiečiai. Maltiečių ženklu pažymėtos stotelės įsikurs šalia pagrindinių šventės scenų – Kruizinių laivų terminalo prieigose (autobusiukas) ir Atgimimo aikštės. Čia įsikurs ir du mobilieji vakcinacijos centrai, kurie kvies pasiskiepyti nuo COVID-19.

Atgimimo aikštėje, „Klaipėdos švenčių“ palapinėje, bus galima pasiimti vienkartinę veido kaukę, čia bus ir dezinfekcinio rankų skysčio. Miesto teritorijoje stovės dezinfekcinės stotelės, kurias nuolat papildys Jūros šventės savanoriai. Visi mugės prekybininkai turi ėvėti apsaugines veido kaukes, vienkartines pirštines ir prekybinėse vietose turėti dezinfekcinio skysčio.

Siekiant išvengti spūsčių, piko valandomis, 17-1 val., prieš ir po didžiųjų koncertų Kruizinių laivų terminale bus uždarytas pasukamas tiltelis.

Burlaivių lankyti nebus galima

Penktadienio rytą pro Klaipėdos uosto vartus įplaukė ir visi didieji burlaiviai – 5 A klasės ir 6 B klasės burlaiviai.

Iš viso Klaipėdos krantines papuošė 22 burlaiviai, tačiau dėl įtemptos Covid-19 situacijos burlaivių lankymas uždraustas.

fotopolis.lt nuotr.

A klasei priskiriami tie burlaiviai, kurių ilgis ne mažiau kaip 40 metrų. Tarp tokių Klaipėdos kursą pasirinkusių laivų – didžiausias uosto svečias – burlaivis iš „Gulden Leeuw“ iš Olandijos, kurio ilgis 70 metrų. Taip pat burlaiviai – „Fryderyk Chopin“ (Lenkija, klasė A, ilgis – 55 m, uostas – Ščecinas), „Baltic Beauty“ (Lenkija, klasė A, ilgis – 40 m, uostas – Gdanskas), „Pogoria“ (Lenkija, klasė A, ilgis – 50 m, uostas – Gdanskas), „Standart“ (Rusija, klasė A, ilgis – 32 m, uostas – Sankt Peterburgas).

Regatoje dalyvauja ir Lietuvai atstovauja Klaipėdos universiteto burlaivis „Brabander“ (klasė B, ilgis – 32 m, uostas – Klaipėda), o tarp atplaukiančių burlaivių ir birželio gale jau viešėjęs ispanų laivas „Atyla“ (Ispanija, klasė B, ilgis – 32 m, uostas – Bilbao).

11 Comments

  1. Klpd.

    Tą pirmą neptūną paėmėt nuo kiemo konteinerių ar iš Klaipėdos ubagų vado Marselio lūšnynų?:D)

    Reply
  2. Anonimas

    Kiek perskaičiau komentarus žmonės net švenčių nemato išskyrus korona ?

    Reply
  3. Anonimas

    Tikiu, kad buvo gražu, bet neėjau. Įkyrėjo tie šou kiekvieną savaitę. O ta šventė – sovietinė atgyvena, kaip ir pijokavimai po jos. Bet nieko nuostabaus, žinant iš kur meras atėjo. Beje, jis turėtų sumokėti už užsikrėtusius, kurių , neabejojame, bus sočiai. Jo kvietimas elgtis sąmoningai ir saugotis, atsiprašaum bet kaip prdalas į vandenį. Žinant, kokie ” sąmoningi” yra mūsų žmonės.

    Reply
    • Roms

      Kokie gali būti jūriniai paradai jei visas laivynas sunaikintas mūsų vyriausybės o kiek buvo laivų ir jūrininkų buvom jūrinė valstybė bet deja…

    • Visai

      pilki ir neįdomūs patapo tie renginiai…

  4. Brr

    Tai buvo ne paradas, o apgailėtina eisena. Spjaudysis gausiai minioje susirinkę ,
    Covid pasigavę.

    Reply
  5. Anonimas

    Pritariu eisena tai parodija…
    Koks tikslas praeit ,priminė100%tarybinius paradus.
    Neverta žmonėms gaišt laiko
    Šventiškumo eisenoj min,minia ir tiek.
    Prekybibinko nei vieno su kauke.Tai apie saugumą nesapnuokit.
    Organizatoriai savanoriaus turbūt ,slaugys…

    Reply
  6. TMS

    Labiausiai apgailėtinai atrodė tie iš Škodos. Dar filmavo save, kaip idiotai kokie. Įdivaizdavo gal, kad Gumball300 čia.

    Atrodė tiesiog apgailėtinai.

    Reply
  7. TMS

    Tragiška eisena. Kažkokios įmonės su savo maikėm praėjo ir tiek. Visiškai nieko įdomaus.

    Reply
  8. Anonimas

    Prekybininkai visi privalo dėvėti kaukes, mūvėti vienkartines pirštines ir kiekvienoje prekybos vietoje privalo būti dezinfekcinio skysčio – visą trio mačiau tik 1 ar 2 vietose, niekas nedėvi jokių kaukių, apie pirštines nėra nei kalbos 🙂

    Reply
  9. Saulius

    Jūros šventės eisena, be jūrinių kolektyvų (išskyrus keletą) …..graudu

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Transportas

Dėl padėties Teatro gatvėje - revoliucinės nuotaikos

„Arba kavinėms leidimus atimti – daryti revoliuciją”, – gynė Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas savivaldybės sprendimą Teatro gatvėje leisti automobilius statyti ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Spyglys

Iki scenos privažiuoti nepavyko?*

Trečiadienio vakarą Spyglys buvo nusprendęs ne tik pasivalkioti po tuščią kaip visada mūsų senamiestį, bet ir nelaukdamas kol koks stiliaus ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Kultūra

Užderėjo paraiškų kultūros projektams finansuoti

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog kultūros ir meno bendruomenės atstovai aktyviai atsiliepė į savivaldybės kvietimą teikti paraiškas dalinio finansavimo konkursui. Skelbiama, ...
2024-02-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This