Tauralaukio gyventojai nepageidauja socialinio būsto kaimynystės

Miestas, Svarbu

Ernesta Onusaitytė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2021-07-23

Komentarų: 46

Uostamiesčio savivaldybės planai Tauralaukyje, sklype Akmenų g. 1B, pastatyti socialinio būsto daugiabutį, kaimynystėje gyvenančių klaipėdiečių pasitikti priešiškai.

Viešo projektinių pasiūlymų pristatymo metu tauralaukiškiai vardino įvairias priežastis, kodėl tokioms statyboms čia esą yra netinkama vieta.

Socialinį daugiabutį numatoma statyti trikampį primenančiame sklype, apsuptame komercinių objektų. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad naujas socialinis daugiabutis planuojamas 36,59 aro ploto sklype. Projektą rengianti bendrovė „Maspro“ penkiaaukščiame name su pusrūsiu ir antstatu projektuoja 65 butus, iš kurių 55 – 1 kambario ir 10 – 3 kambarių butai. Butai projektuojami su atvirais, į pastatą įgilintais balkonais. Pastatas, jo patalpos, bei sklypo prieigos bus pritaikytos žmonių su negalia poreikiams. Pusrūsyje projektuojama 30 vietų automobilių aikštelė, sandėliukai, techninės patalpos, šalia sklype projektuojama antžeminė aikštelė automobiliams, kuriose bus 35 vietos. Tad iš viso daugiabučiam namui bus skirtos 65 automobilių stovėjimo vietos – tiek, kiek yra butų.

Sklypo vakarinėje pusėje, vidiniame kieme, planuojamos vaikų žaidimo, poilsio aikštelės. Šalia sklypo ribų numatoma sodinti medžius ir dekoratyvinius krūmynus. Želdiniai užims apie 30 proc. sklypo ploto.

Statybos darbus planuojama pradėti kitais metais, o 2024 metais šiame name jau turėtų apsigyventi naujakuriai. Planuojama, kad statybos gali kainuoti apie 3,6 mln. eurų.

Pirmoji iš viešo pristatymo metu savivaldybės pusėn gyventojų paleistų pretenzijų – esą nepateikta informacija, kad čia projektuojamas būtent socialinis būstas.

„Prastumiamas daugiabutis, nors žinome, jog norite daryti socialinį būstą“, – teigia Tauralaukio gyventojas Mantas Dubavičius.

„Kodėl pirmame puslapyje rašote, jog tai tiesiog daugiabutis gyvenamasis namas, o ne socialinis būstas?“, – jam antrino Kristina Dubavičienė.

Projektuotojų vizualizacija

Susirinkimo dalyvių nuomone, tokiame aukštomis sklypų kainomis pasižyminčiame rajone, esančiame toli nuo miesto centro, ne vieta socialiniam būstui.

Tauralaukio gyventojams taip pat buvo įdomu, kuo žadama užimti socialiniame būste gyvensiančius vaikus, nes šiuo metu rajone yra tik viena progimnazija. Projektuotojų pademonstruoti poilsio ir vaikų žaidimų aikštelės zonų sprendiniai gyventojų neįtikino, jog socialinių šeimų vaikai bus tinkamai užimti.

„Labai keistas sprendimas visus sugrūsti į vieną pastatą ir taip toli nuo miesto“, – teigė Sigitas Kilčauskas.

Nuotoliniame susirinkime dalyvavę tauralaukiškiai taip pat dėstė, kad dėl socialinio būsto neva gali padidėti nusikalstamumas bei mašinų srautas, o ir keliai čia dabar kai kuriose vietose esą yra labai prastos kokybės.

„Ir dabar mes gyvename nesaugiai. Negalime jau dabar vaikų išleisti į gatvę, įvyksta autoįvykiai ir vaikai buvo nutrenkti. Mes ir dabar nesaugūs. Tai ką kalbėti apie tą laiką, kai pastatys tą būstą ir padidės mašinų srautas“, – piktinosi viena neprisistačiusi moteris.

Projektuotojų vizualizacija

Savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjas Valdas Švedas, suabejojęs, ar iš tiesų smarkiai išaugtų eismas dėl naujo daugiabučio, priminė, kad Tauralaukio gatvės šiuo metu gana intensyviai tvarkomos, o vėliau bus įrengiami ir pėsčiųjų bei dviračių takai.

Apie dvi valandas trukusio pristatymo metu Tauralaukio gyventojai neslėpė susierzinimo ir pykčio, kad esą niekas iš savivaldybės atstovų jų nesiklauso ir projektas vykdomas toliau.

Projektuotojų vizualizacija

Klaipėdoje šiemet jau baigtos vieno socialinio daugiabučio namo statybos. Jis iškilo sklype Rambyno g. 14A. 2019 m. vasarą naujas socialinis daugiabutis buvo atidarytas Irklų g. 1. Jame yra 36 butai. Dar vienas socialinis daugiabutis, kuriame yra 90 butų, Klaipėdoje buvo pastatytas 2007 metais. Šiuo metų socialinio būsto Klaipėdoje laukia apie 700 asmenų ir šeimų.

46 Comments

  1. Marytė

    Žmogus dirbdamas sąžiningai ,su išsilavinimu ar be ,bet gaudamas valdišką atlygį , yra laikomas valkata,socialu, ubagu , vargeta ir t.t.
    Tai kaip orus sąžiningas žmogus turi jaustis vien dėl to kad negali turėti milijono ir nuosavo būsto???

    Reply
  2. Klp

    Valdzia turetu atsizvelgti i Tauralaukio gyventoju nuomone ir nesukoncentruoti remtinu šeimu vienoje vietoje. Šiuo atveju- puse daugiabučio galetu skirti nelegaliai per siena plūstantiems laukiniams

    Reply
  3. Nepasiturintis

    Bet iš kur žmonės pas jus tiek neapykantos? Socialiai remtini žmonės nėra nusikalteliai! Kas per žmonių skirstymas!!!!

    Reply
  4. Klaipediete

    Kodėl Lietuvoje nepageidaujami neįgalus ir soc. remtini žmonės? Kas suformavo tokį požiūrį į negalinčius save apginti? Ar tik dėl to nėra kalta mūsų vyriausybė? Kuri visaip bando pajuokti, pašiepti tuos kurie nėra turčiai, neturi aukšto statuso, nėra kokios žymios firmos, ar semo nariai? Gėda! Maniau kad senatvej jausiuosi saugi savo laisvo šalyje. Bet matau kad klydau. Juo toliau tuo baisiau. Gryztame atgal į buržuazijos laikus. Kai paprastas žmogus buvo engiamas, o vergvaldys išaukštintas. Gryztame į baisius laikus, tas prie gero nedaves. ???

    Reply
  5. saule

    Bet tikrai labai nepatogus rajonas – labai toli nuo istaigu, polikliniku, paslaugu. Niekas apie tai net negalvoja. Ar pepasiturinciu ir neigaliuju paklausete nuomones? Yra 14 marsrutas? Bet visada pilnas, rytais neimanoma ilipti – perpildytas jau po antros stoteles nuo marsruto pradzios.

    Reply
  6. Valdas

    Protingiausias komentaras tikriausiai buvo Kosto, kad nereikia bijoti. Ir nestatyti tokiu daugiabučiu, o daugiabučiuose išpirkti po trys ar du butus. Taip tikrai būtų geriau, iš tikro gal net taip ir būtų, jei ten valdiškuose kabinetuose nebūtų palikta jokių terpių maklėm.

    Reply
    • Valdui

      Kažkada siūliau pirkti dar tuomet pigius butus ir sutvarkius juos nuomoti. Bet konginiams valdantiesiems vertingiau statyti atskirus namus, nes nuomilžiai iš vienų rankų. O dėl maklių nesakykit, anąmet butą pardavinėja, tai vienas NT makleris liberalas prisistatė ir pasiūlė jį parduoti Savivaldybei, žinoma, už gerokai brangiau, ir net keletą kvadratų padidinti butą pažadėjo per registrų centrą, nes žino kelius kaip tai padaryti… Beliko pasiūlyti kelią, kuriuo jis kuo toliau nuo manęs nukeliavęs būtų…

    • Memel

      O tai ankščiau taip ir nedarė? Seniau socialinis būstas ir buvo pačiuose prasčiausiuose miesto barakuose. Iš tokios praktikos ir kilo įsivaizdavimas jog socialinis būstas yra skirtas asocialiams.

  7. Klaipėdos Žmonės

    Statykit kad ir 10 namu ten . Jug kaimas grynas tam ir skirtas tas kaimukas kad visus nereikalingus ten sumest . Von is Klaipedos I kaima ( tauraulauki )

    Reply
    • Elitas blm

      Rimtai nepatenkinti? G m nusikalstamumas? Čia tikriausiai kalbėjo naujakuriai kurie tauralauki negyveno prieš 18-20 metu. Vandalizmas atsiras Hah artistai ir supuvę žmonės jus. Atrodo soc. Butas jau asocialūs žmogus į save pažiūrėkit

    • Ihtis

      Klausyk kaimieti nežinau iš kokio tu kaimo,bet Tauralaukis jau senai prinungtas prie Klaipedos o,kad neįperki nekilnojamo turto Tauralauki tai retas ubagas gali leist tokiam prestižiniam rajone apsigyventi.

    • Anonimas

      Tauralaukis kaimas?? :DDDD Durnelis pati tave von is tu sportininku i kaima, grynas kaimietis geda sportininku gatvei darai. Tokiu dalyku nezinojai, kad Tauralaukis senai nekaimas:DDDD 55°42’56.9″N 21°06’39.6″E

  8. Anonimas

    Tauralaukis jau turi ne vieną socialinį būstą.
    Turi būti kaškokios proporcijos.

    Reply
  9. Kostas

    Nereikia bijoti socialinio busto ir jo gyventoju. Taciau ju koncentracija viename taske nera sveikintina. Protingiau butu kiekviename naujai statome name ispirkti pora butu ir taip issklaidyti soc bustus po visa miesta. Tokiu budu soc seimos bus labiau linkusios integruotis i aplinka. Dabar gi, suvesti i viena nama, jie atsiduria savo aplinkoj. Taip uzkoduojama, kad zmones maziau stengiasi; ju naujos pazintys yra is to paties rato, nesuteikiancios kazkokiu perspektyvu; bedarbiai suauge, turedami daug laisvo laiko ir neturedami kuo uzsiimti, neslepkime, nevengia taureles; paaugliai buriasi i grupes linkusias vagiliauti, o ir aplinkiniu zmoniu poziuris dazniausiai yra neigiamas.
    Bet mane stebina miesto architekto stuburo nebuvimas, o gal vizijos stoka. Tarp mazaaukstes statybos ikisti 5 aukstu daugiabuti? Tikrai?
    Kaip galima darkyti miesto vaizda? Statom bet kur ir bet ka. Miestas neturi identiteto. Gandraliskes, BIG, K&D, Dragunai… visi daugiaauksciai ismetyti po visa miesta. Jokios darnos. Siaip kiti miestai dangoraizius koncentruoja vienoje vietoje. Tik ne Klaipedoje…

    Reply
    • Anonimas

      Jums visiškai pritariu. Nėra vieningos koncepcijos. Ten kur privatūs vienaukščiai namai, daugiaaukštis tikrai nedera. Gyventojai turėtų paklausti Kl. Vyr Architekto, kodėl taip leidžiama bjauroti miestą?

  10. untanis

    ponai ir turi gyventi poniskai – tam ir moka piniga uz kokybe – ko jus cia gudat visa suda i rajona – parduotuves , mokyklos, daugiabuciai, barakai – zalios erdves reikia – kam cia reikia tokio tankio kaip skruzdelyne – svyturio arenos auksteleje statykit soc busta – plyni laukai miesto centre – naujojo uosto gatve nuskusta visa tuscia.

    Reply
  11. Laima

    Tikrai žmonėms covidas davė per smegenys.Koks skirtumas kur pastatys,džiaukimės,kad juos dar stato ir padeda žmonėms negalintiems patiems įsigyti būsto.Aš gyvenu prie bigo ir šalia Arkados namų keli socialiniai namai pastatyti,ką jie trukdo,ar žmonės trukdo?Būkime nors kiek geresni ir jautresni nors dabar šiuo sunkiu laikotarpiu.Pritariu visoms žurnalistės p.Martinkienės parašytoms mintims. Geros jums visiems dienos ir nuotaikos.

    Reply
    • Anonimas

      Tai toliau ten tegul ir stato.

    • Viola da Gamba

      Ponia Laima, jūs nesuprantat kiek reikia jėgų ir darbo, kad sugebėti pasistatyti namuką, tai jums ne butą įsigyti. O kiek darbo skiriama aplinkai? Tikrai nenoriu, kad per mano kiemą varytų peralkę soc. remtini vaikai, o dar blogiau – prasidėtų vagystės ir triukšmai. Jūs nežinote kiek mokama už ramybę.

    • memel

      Tai apsitverk savo sklypą ir niekas nevaikščios.

  12. memel

    Kaip čia taip staiga ponams parūpo vaikų saugumas nuo avarijų, bet saugumas nerūpėjo, kai Pajūrio gatvę perdarė į 4 juostų autostradą? Kodėl ponams saugumas nerupėjo, kai naujai asfaltuotose gatvėse nebuvo nutiesti šaligatviai. Iš verkiančių matosi, kad labiausiai jaudinasi dėl savo sklypų vertės. Gerai, kad stato socialinį būstą įvairiuose miesto vietuose ir ypač Tauralaukyje, o ne visus socialinius būstus sukiša į kokį užkampį, kuris greitai virstu getu.

    Reply
    • Viola da Gamba

      Kvailas komentaras. Tai, aišku, kad rūpi turimo turto vertė. Jei jums nerūpi, tai tik todėl, kad nieko neturite. Yra daugybė laisvos vietos Šilutės pr. , Minijos gatvės rajone, kad ir prie Arenos. Daug vietos būtų net centre, nugriovus griuvėsius, kurie tinka tik karui filmuoti. Gėdingai tvarkomas miestas. Gėdingai.

    • memel

      Daug vietos ir Tauralaukyje. O sklypo vertė yra neargumentas.

  13. Jurga

    Butai pritaikyti žmonėms su negalia. O ar pagalvota, kaip tie žmonės su negalia nuvažiuos iki artimiausios parduotuvės ir grįš namo? Reikės važiuoti nuo didžiulio kalno ir į kalną su neįgaliojo vežimėliu. O kur kitos paslaugos? Kirpykla Dragūnuose, paštas – Studlende. Tauralaukyje gyvenant būtinas automobilis. Ar visi socialinio būsto gyventojai jį turi?

    Reply
    • T

      Į kelnes varot, kad vargšai apsigyvens, iš paskolų gyvenantiems veikėjai praėjo pergyvent kad į kalną neužlips)))

    • Nenusišnekėkit

      Autobusai važiuoja Tauralaukyje kaip ir visam mieste. Jūs ,matosi, to net nepastebėjote.

    • Anonimas

      Salia musu soc.bustai jau 10metu. Patikekite, tu gyventoju automobiliai labai geri.

  14. As

    Aš visiem palaikantiem šitas statybas siūlau savo name po būtą skirtį socialinems poreikiams, pasidalinti sklypu. Dažniausiai tie kas šaukia kad čia ponai trugdo jaunoms šeimom apsigyventį, nėra savo gyvenime niekam padėje. Ir nieko savo gyvenime patis neuždirbę. Gyvenau netoli tokio būsto ir nereikia čia pasakoti. Puikiai mačiau visą šitą publiką.

    Reply
  15. Rado problemą....

    Rado kuo tauralaukio gyventojai piktintis- dėl socialinio būsto statybos. Naujas pastatas, sutvarkyta infrastruktūra, sąžiningai valdiškus darbus dirbantys gyventojai. Jūs pažiūrėkite kokių apsileidusių tauralaukio kaimo ,,kolūkiečių” tebegyvena šiame rajone. Pievose mėtosi traktoriai, apleistos vištidės , nepjauta žolė. Apsikrovę, tinklais apsikarstę. Nevalos, o ne prestižinio rajono gyventojai.

    Reply
    • Violeta

      Tai jų pašonėje ir tegul stato, o ne prie išpuoselėtų namų.

    • Violetai

      Nusipirk visus sklypus aplink, galesi aiskint, kam, ka ir kur statyti.

  16. požiūros

    Labai nuostabus požiūris – statykite kur norite, tik jau ne prie mano namų. Gėda.

    Reply
  17. Ramass

    Ponai sukruto. Ko jūs bijote? Žmonių kurie neišmoko vogti ir neturi galimybės pasistatyti namo? Dažnas iš jūsų pseudoturtuolių esate atmatos ir dvasios ubagai, prisivogę tam tikru momentu.

    Reply
    • Re

      Kad pasistatyti namą nebūtina vogti, tiesiog dirbti reikia, dabar kapitalizmas, kas trugdo pačiam?

    • Marija

      Gal nereikia…. Visa mūsų šeima dirbome labai sunkiai, kad pasistatyme namuką, atskirą su žemės gabalėliu.. O jūs nenorite? Irgi norėtumėt, bet nesugebat, dirbti nemokat, mokytis tingėjot, ne tą profesiją pasirinkot, dar kas nors…. nereikia visus vadinti vagimis. Dabar tokios didelės galimybės užsidirbti – visas Pasaulis po kojomis. Tad jūsų požiūris visus vaginti yra mažiausiai neteisingas.

  18. Paranojikai

    Daro kažkokį baubą iš to socialinio būsto. Gi ne bomžyną ar kalinių apgyvendinimui statys

    Reply
  19. Tomas

    Tauralaukio gyventojai – dažnai tie patys neseniai Žemaitijos kaimuose ir miesteliuose gyvenę ir prakutę „socialai”. Kai savivaldybė ėmė investuoti milijonus į šį rajoną ir NT kainos ėmė augti, taurakaimiečiai susirūpino savo neva saugumu dėl stayono daugiabučio iš esmės jaunoms šeimoms ar vienišiems žmonėms. Žinokit, kad gyvenimas prestižiniame miesto centre tarp sovchozo bendrabučių irgi ne rožėm klotas.

    Reply
    • Tarp kitko

      Tarp kitko 90% Tauralaukio sudaro naujakuriai iš to paties”didmiesčio” Klaipėdos, kurie nebenorėjo dusti miesto dėžutėse.

  20. social

    Tie socialiniai gyvena tvarkingiau negu kai kurie nesocialiniai. Socialinis būstas yra suteikiamas asmenims kuriems toks būstas priklauso pagal pajamas ir statusą. Namas ir butas yra prižiūrimas savivaldybės įstaigos Klaipėdos butai, todėl jei gyventojai elgiasi negerai, jie yra įspėjami, kad gali būti iškraustyti. Be to ir kaimynai neleidžia elgtis netinkamai. Kaip pvz. galite pažiūrėti Irklų g. ten labai tvarkingai žmonės gyvena. Nemalonu, kad atsiranda tokių šūkaujančių, kad socialinio namo gyventojai blogi, žiūrėkite, – gyvenimas gali apsissukti ir senatvėje būsite toje kategorijoje. Daugiau pagarbos vieni kitiems, palinkėčiau

    Reply
  21. Palmira Martinkienė

    Baisu, kokie neolietuviai yra pasidarę. Ponai, kurie savo namus neretai pasistatė, švelniai tariant, iš abejotinos kilmės pinigų, bijo vargšų, vadina juos asocialiais, nors socialiniame būste gyvena dažniausiai jaunos, dirbančios šeimos, negalinčios iš valdiškų minimalių atlyginimų įpirkti iki beprotybės kylančių NT kainų. Beje, visos civilizuotos šalys, tarp jų- ir Vokietija turi municipaliteto būstą, o ten gyvenančių niekas asocialais nevadina.,o tų pačių ponų vaikai, užsieny gavę tokį būstą, trina iš džiaugsmo rankas.

    Reply
    • Gyventojas

      Man atrodo, Jūsų lūpomis kalba pavydas. Tiesos daug, bet pavydo paslėpti nepavyksta tiems neolietuviams ponams.

    • Palmirai

      Viskas natūralu. Sovietų valdžios nebėr, nebėra lygiavos, nes ir žmonės nelygūs. Kaip ir visam Vakarų, ir nebūtinai, pasauly, tokie rajonai išsisluoksniuoja ir gyvena pagal pajamas. Galime taip vertinti kaip norim. Nevisi gali įpirkti brangias mašinas, jachtas, lėktuvus, nevisi gyventi turčių kvartaluose. Tauralaukis Klaipėdos mastu prie jų. Ir kam brukti čia tuos ubagų, dovanokit, namus? Pažiūrėkit kas darosi Amerikoj. Kur tik atsikrausto juodaodžių šeima, ten iškart jų kolonija didėja, virsdama getais. Kuo virto Čikagoje lietuvių kvartalas? Kuo virsta padorių žmonių rajonai galite puikiai stebėti jutubej vartotojo charliebo333 filmuose. Gyvenantys Tauralaukyje tikrai nenorėtų gyventi betono dziunglėse prie Bigo. Tuos būstus statykim, kur žemės kaina yra ir bus pigiausia. O šį sklypą vėliau pardavę gerokai miesto piniginę papildysime.

  22. Joris

    Tauralaukis- kaip ir prestižiniu Klaipėdos gyvenamuoju rajonu tampantis, kurio vertė kasmet augs vis labiau ir labiau. Kam kišti čia tuos socialinius – asocialinius būstus? Nebėra sklypų mažiau vertingose vietose?

    Reply
    • Neasocialas

      Gėda asocialūs už tokius terminus. Tvoros jums su užtvarų nereikia ponai

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This