Klaipėdiečių apsaugai nuo triukšmo – trys nauji želdynai

Miestas, Svarbu

Nuo transporto keliamo triukšmo ir taršos kenčiantys bent kai kurie klaipėdiečiai gali tikėtis, kad jų gyvenimo kokybė artimiausiais metais pagerės. Klaipėdoje prie geležinkelių ir judrių kelių numatoma įrengti tris apsauginius želdynus.

Sodinamais medžiais siekiama sukurti dvigubą barjerą nuo triukšmo ir kietųjų dalelių. Projektuotojų vizualizacija

Saugos nuo traukinių triukšmo

Pirmasis jų planuojamas teritorijoje tarp geležinkelio ir žemės sklypų Upelio g. 25 ir Nendrių g. 36. Apsauginės paskirties želdyno kūrimo projektiniai pasiūlymai penktadienį buvo pristatyti ir visuomenei.

Projektinius pasiūlymus parengė Klaipėdos savivaldybės skelbtą konkursą laimėjusi bendrovė „Isodė“ (projekto vadovė Kristina Šeikina). Galutinį apželdinimo projektą ši bendrovė Klaipėdos savivaldybei turi patekti iki rugsėjo pabaigos, o želdyno įrengimo darbai planuojami kitais metais.

Naujas želdynas bus kuriamas 23,61 aro ploto sklype. Jis šiuo metu yra gausiai apžėlęs menkaverčiais krūmais ir medžiais. Be to, sklypo centrinėje dalyje, prie rytinės sklypo ribos natūraliai formuojasi kūdra, paviršinis vanduo.

Projektuotojai nurodė, kad pagrindinės problemos, dėl kurių reikia projektuoti apsauginės paskirties želdyną bei tvarkyti teritoriją, yra tai, kad netoli geležinkelio gyvenantys klaipėdiečiai skundžiasi nuolatiniu traukinių eismo triukšmu. Be to, teritoriją būtina tvarkyti ir todėl, kad ji yra labai netvarkinga, vizualiai užteršta bei drėgna.

Projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, kad iš sklypo siūloma šalinti visus menkaverčius bei pažeistus, gausiai besiplečiančius želdinius. Sklypas yra apaugęs daugiausia blindėmis, sedulomis, paprastaisiais erškėčiais, kaukazinėmis slyvomis ir kitais vaismedžiais, vienapiestėmis gudobelėmis ir uosialapiais klevais. Didesnius vienkamienius bei daugiakamienius medžius reikia genėti ir palikti, nes valstybinėje ir savivaldybių žemėse esantys didesni kaip 12 cm skersmens medžiai yra saugomi.

Dabartinis teritorijos, kurioje planuojamas naujas želdynas, vaizdas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Visžaliai medžiai ir žydinti pieva

Projektuotojai siūlo, jog naujai sodinamame želdyne turėtų atsirasti visžalių medžių, kurie nuo triukšmo ir kietųjų dalelių taršos saugotų ne tik vasarą, bet ir žiemą.

Todėl paprastosios eglės suprojektuotos į tiesią eilę, prie pat perspektyvoje numatomos triukšmą slopinančios sienelės, kad slopintų triukšmą virš būsimos sienelės.

Pietrytiniame kampe ant esamos kalvos suprojektuotos paprastosios pušys.

Antroje eilėje, formuojant triukšmo slopinimo barjerą, suprojektuoti juodalksniai ir koloniniai skroblai, o į tarpus suprojektuotos paprastosios alyvos ir paprastieji putinai.

Prie vakarinės sklypo ribos formuojamas barjeras lygiai tuo pačiu principu: paprastosios eglės, juodalksniai ir koloniniai skroblai, o į tarpus suprojektuotos paprastosios alyvos ir paprastieji putinai. Taip bus sukuriamas dvigubas barjeras nuo triukšmo bei kietųjų dalelių.

„Eglės mėgsta drėgmę, todėl jos čia puikiai tiks. Skroblus sodinti siūlome todėl, kad jie rudenį ne taip greitai numeta lapus, be to, jie ant medžių ir sausi išlieka ilgai, tad tikrai padės slopinti triukšmą. Alyvas ir putinus siūlome dėl grožio, kad želdynas žydėtų“, – viešame svarstyme teigė projektuotojai.

Sklypo dalyje, kurioje kaupiasi paviršinis vanduo, siūloma sodinti augalus, kurie mėgsta drėgmę ir natūraliai reguliuotų vandens kiekį. Tose vietose, kur labiausiai kaupiasi vanduo ir susidaro balos, suprojektuoti puikiai vandenyje augantys augalai: vytelinės raudoklės ir balinis ajeras, geltonieji vilkdalgiai, viksvos trainės, šiurkščiosios viksvos bei kiti vandenį pakenčiantys augalai.

Taip būtų suformuojama žydinti pieva, prie kurios, kaip siūlo projektuotojai, būtų galima pastatyti informacinę lentelę apie žydinčios pievos naudą bei apie pievoje augančius augalus.

Be to, siūloma, kad naujai įrengiamas želdynas būtų ne tik apsauginis, bet atliktų ir rekreacinę funkciją.

„Atlikus esamos situacijos analizę, buvo pastebėti susidarę savaiminiai takai. Todėl siūlome, ateities perspektyvoje šioje erdvėje įrengti pėsčiųjų takus ir šią erdvę panaudoti ne tik kaip apsauginių želdinių teritoriją, bet kaip ,,žaliąjį koridorių“, pasyvaus poilsio oazę“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Projektuotojų vizualizacija

Viešame svarstyme dalyvavę tik vieno gretimo sklypo gyventojai domėjosi, ar bus įrengta žadėta triukšmo slopinimo sienelė.

„Tai yra apželdinimo projektas ir mes negalime jo apimtyje projektuoti garso izoliacinės sienos. Ir neturiu informacijos, kokie yra „Lietuvos geležinkelių“ planai“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vyriausioji specialistė, kraštovaizdžio architektė Aurelija Jankauskaitė-Bukantienė.

Tačiau ji pabrėžė, jog ir apsauginis želdynas bus teigiamas pokytis, nes sodinamos eglės bus ne mažesnės nei dvejų metrų aukščio, kiti sodinukai bus kiek mažesni.

„Augalai tai augalai, jie kada nors užaugs. Mes labiausiai laukiame tos sienos“, – teigė viešame svarstyme dalyvavęs klaipėdietis Rolandas.

Skelbs architektūrinį konkursą

Šis apsauginis želdynas mieste planuojama ne vienintelis. Anot A. Jankauskaitės-Bukantienės, šiuo metu kaip tik ketinama pirkti architektūrinio konkurso organizavimo paslaugas. Šio konkurso dalyviai turės pateikti idėjas, kaip apželdinti beveik 6 ha ploto teritoriją prie Šilutės plento tarp Jūrininkų prospekto ir Smiltelės gatvės. Želdynas planuojamas toje pusėje, kur yra daugiabučiai namai, o ne pramonės teritorijos. Todėl jis turės būti ne tik apsauginės paskirties, bet tarnauti ir rekreacijai.

„Kadangi teritorija tokia didelė, reikalingas architektūrinis konkursas. Tikimės, kad iki metų pabaigos jis jau bus paskelbtas“, – teigė Klaipėdos savivaldybės kraštovaizdžio architektė.

Dar vienas apsauginės paskirties želdynas planuojamas prie Veliuonos gatvės, teritorijoje, kuri dabar užstatyta garažais.

Visų šių trijų želdynų įrengimas numatytas Klaipėdos savivaldybės strateginiame veiklos plane iki 2023 metų.

7 Comments

  1. jolanta

    O kodel palangoje niekas nesirupina triuksmu, kai pravaro kokie 5 macikletai per palangos centra meras plaja katutes , o prie auto stoties nama kretingos 62 aplink triuksmas, eina i butus purvas , parasius i san istaiga nei priveto nei atveto, tik aplinka tersencia auto plovykla aptvere pamato sienele, kad tikstantis purvas neaptaskytu praeiviu batu, bet tik tuo momentu kai esi ties ta purvina plovykla,o pro to pamato sonus tegu skalbia purvas tau galva rubus veida, gali kvepuoti tuo purvu, jiems del to nei silta nei salta

    Reply
  2. Xy

    Labai graži vieta turėtų būti, viską kas numatyta susodinus. Puiku

    Reply
  3. Anonimas

    O,, Baltijos prospektas,, ar neįeina į triukšmingiausią gyvenamą rajoną? Mašinų gausmas ištisą parą! Niekas nepagalvojo?

    Reply
    • Jula

      Pritariu!!!Visas Baltijos prospektas triukšmingiausia gatvė ir užterštumas didžiausias visame plote.

  4. Anonimas

    Pasodins, o prižiūrėt ir laistyt užmirš. Kai daug kur mieste. Ir išeis didelis Pšš…

    Reply
  5. T

    Pažiūrėsim kuom jie sumažins triukšmą ir oro užterštumą Baltijos pr. po estakados atidarymo.

    Reply
    • Anonimas

      o kas sakė, kad atidarymas bus? o jei nėra atidarymo tai nėra nei triukšmo nei taršos.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas

Sustabdytas Smiltynės miško takų planavimas brangs

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas neribotam laikui sustabdė Smiltynės miško parko takų projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros ...
2023-07-07
Skaityti daugiau

Mums rašo

Manheimo „Miestų dvynių sode“ - ir Klaipėdos dalis

Pietvakarių Vokietijos miestas – Manheimas bendradarbiauja su Klaipėdos miestu nuo 2002 metų. Praėjusių metų liepą buvo organizuojama giminingų miestų vasaros ...
2023-04-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This