Dumpiuose – dar viena atliekų įmonė

Svarbu, Verslas

Nors jau prieš kelerius metus aplinkos ministro sudaryta darbo grupė rekomendavo Dumpiuose nebeplanuoti nemalonius kvapus skleidžiančių įmonių plėtros, šiuo metu šioje teritorijoje ketinama įrengti nepavojingų atliekų ir antrinių žaliavų tvarkymo aikštelę.

Planuojamos ūkinės veiklos (PŪV) vietą supa kitos įmonės, kurių skleidžiamais kvapais skundžiamasi jau ne vienerius metus.

Ją įrengti planuoja bendrovė „Eco Nord“ savo 2,3553 ha ploto sklype, esančiame greta Dumpių sąvartyno, „Klaipėdos vandens“ ir „Grigeo“ nuotekų valymo įrenginių bei „Brandos LT“.

Beje, tokiems „Eco Nord“ planams įrengti atliekų aikštelę visuomenininkai nesipriešina.

„Mes, aišku, žinome apie tai, kad aplinkos ministro 2018 m. rugsėjo 25 įsakymu darbo grupė pateikė pasiūlymus Aplinkos ministerijai, Sveikatos apsaugos ministerijai, kitoms valstybės institucijoms ir savivaldybėms. Klaipėdos miesto savivaldybei ir Klaipėdos rajono savivaldybei rekomenduota nebeplanuoti šioje teritorijoje įmonių plėtros, kurių veikloje gali kilti nemalonūs kvapai, turintys neigiamą poveikį visuomenės sveikatai. Tačiau „Eco Nord“ planuojama veikloje nemalonių kvapų neturėtų būti, tad ši rekomendacija kaip ir negalioja“, – teigė Šernų ir Ketvergių bendruomenės vadovė Rasa Kuzavienė.

Bendrovės „Eco Nord“ direktorius Linas Plienius teigė, jog Dumpių kaime nepavojingų atliekų tvarkymo veiklai vykdyti Aplinkos apsaugos agentūra taršos leidimą išdavė dar 2016 metų spalį. Šis leidimas suteikė teisę tvarkyti pelenų atliekas. Tačiau realios veiklos įmonė savo sklype nevykdė iki šiol.

Dabar jau yra parengta informacija atrankai dėl planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo. Planuojama ūkinė veikla – nepavojingų atliekų ir antrinių žaliavų tvarkymo aikštelės plėtra.

Įmonė planuoja iš fizinių ir juridinių asmenų priimti plastiko, medienos, popieriaus, tekstilės, stiklo, pelenų, statybines ir kitas gamybines atliekas. „Mūsų tikslas yra sumažinti į sąvartyną patenkančių atliekų kiekius. Todėl priimtas atliekas rūšiuosime ir paruošime antriniam naudojimui ar perdirbimui. Sąvartynas ir atliekų perdirbimas skiriasi kaip diena ir naktis. Pavyzdžiui, Vokietijoje į sąvartynus patenka tik 4-7 proc. atliekų, kurių jau tikrai nebeįmanoma perdirbti, o Lietuva yra paskutinė Europoje pagal šiuos rezultatus“, – dėstė L. Plienius.

Numatoma, kad sklype bus pastatytas 2200 kv. m ploto angaras, kuriame bus saugomos dulkėtumą galinčios sukelti atliekos.

„Skaičiau visą pateiktą informaciją atrankai dėl poveikio aplinkai vertinimo ir beveik niekas neužkliuvo. Svarbiausia, kad įmonė neketina priimti ir sandėliuoti bei perdirbti bioskaidžių atliekų, o tai reiškia, kad nemalonių kvapų nebus. Tiesa, gal kiek nerimą kelia lakieji pelenai, nes taip gali padidėti dulkėtumas. Tačiau jie planuoja ir angarą statyti, ir tų pelenų nedaug turėti. Mes Ketvergiuose turėjome „Hidrostatybą“, kurioje per metus buvo sandėliuojama 190 000 tonų statybinių atliekų. Tai dabartiniai įmonės ketinimai nėra jau tokie baisūs“, – kalbėjo R. Kuzavienė.

Šiuo metu „Eco Nord“ turimas taršos leidimas aikštelėje vienu metu leidžia laikyti per 81 tūkst. tonų atliekų.

Po planuojamos plėtros numatoma sumažinti didžiausią vienu metu leidžiamą laikyti atliekų kiekį iki 74,6 tūkst. tonų.

2016 metais gauti taršos leidimą bendrovei „Eco Nord“ poveikio aplinkai vertinimo procedūrų atlikti nereikėjo.

„Dabar girdėjau, jog Klaipėdos rajono savivaldybė pareikalavo, kad būtų atliktas poveikio aplinkai vertinimas, kad tik atrankos neužtenka“, – teigė R. Kuzavienė.

L. Plienius teigė, jog tokio reikalavimo raštu dar negavo, esą tai tik gandai.

„Bet jei reikės, darysime. Ir apie tolimesnius planus bei investicijas kalbėti dar labai sunku. Jei gyvenimas ir poveikio aplinkai vertinimas parodys, kad atliekų perdirbimo procesas turi būti dar uždaresnis, tai gal nutiks taip, kad nebeapsimokės investuoti ir ką nors daryti“, – svarstė L. Plienius.  

9 Comments

  1. Kuku

    Va kaip reikia daryti norint įgyvendinti savo planus… Pasiėmė taikinį raguvilė o patys patyliukais susitvarkys…
    Na juk teisinė valstybėj gyvenam. Kuku

    Reply
  2. Anonimas

    Nieko nesuprantu. Mūsų pačių šiukšlės. Tai ką su jomis daryti? Gal mums patiems mažinti vartojimą? Kažkas gi turi jas tvarkyti? Ko čia burnoti ant atliekų tvarkytojų?

    Reply
  3. Zabore

    Slykstu skaityti, kai eco nord ir branda yra tu paciu savininku. Stai ir lenda zabores it kuzavienes bairiai ginti branda ir varyti snt kratc.

    Reply
  4. jo

    plienius ir padangas gales ten sandeliuoti. zabore su sesute kuzaviene pries Raguvile, kuri Dupiuos padangas norejo tvarkyti, su sakem soko iki teismu nuejo. o kai brandos chebra tokia pacia veikla ruosiasi vykdyti – tyla.

    Reply
    • Anonimas

      geras pastebėjimas 🙂

    • Kur padangos ?

      Įmonė planuoja iš fizinių ir juridinių asmenų priimti plastiko, medienos, popieriaus, tekstilės, stiklo, pelenų, statybines ir kitas gamybines atliekas. „Mūsų tikslas yra sumažinti į sąvartyną patenkančių atliekų kiekius.

    • ?

      Kiek dar ” padangų ” gaisrų buvo be Alytaus ? Eikit tik …

  5. rms

    Sutapimas ar ne, bet tuo pat metu Kratc išsiuntė visiems pranešimus kad nebepriims nerušiuotų atliekų (statybinių, ne komunalinių). Proteguojamas kažkieno verslas?

    Reply
    • Kratc

      Tai nesutapimas, nes Kratc nuolat žada kažko nebepriimti, o bet tačiau kaupo vaizdas rodo visai ką kita?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Vydmantuose sutvarkytas atliekomis užterštas sklypas

Aplinkos apsaugos departamentas informuoja, kad šiemet vasarį „Tvarkau Lietuvą“ interaktyviajame žemėlapyje gavus pranešimą dėl netinkamo statybinių atliekų laikymo Vydmantuose, Kretingos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This