Kai mamos mokėsi, vaikai – žaidė

Švietimas

Užsienyje veikiančių lituanistinių mokyklų mokytojai profesinių žinių sėmėsi Klaipėdos universitete. Ketvirtadienį jiems įteikti Lituanistinių studijų baigimo pažymėjimai.

Kursų dalyvių auditorijose apsilankę Klaipėdos miesto meras V. Grubliauskas ir KU rektorius prof. dr. A. Razbadauskas su jų dalyviais bendravo tik lietuviškai. KU nuotr.

KU Socialinių ir humanitarinių mokslų fakultete vykusiame baigiamajame renginyje KU rektorius prof. Artūras Razbadauskas ir Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas pasveikino bei baigimo dokumentus įteikė penketui absolvenčių, į dviejų savaičių mokymus Lietuvos uostamiestyje atvykusių iš Danijos, Ispanijos, Italijos bei Šveicarijos.

Dar 12 studijų absolventų ceremonijoje dalyvavo (taip pat ir studijavo) virtualiai, stebėdami džiaugsmingą vidurdienio vyksmą Klaipėdoje, kai, pavyzdžiui, JAV tuo metu dar buvo tamsi naktis. Lituanistinių studijų baigimo pažymėjimai jiems keliaus paštu į JAV, Sakartvelą, Ukrainą, Izraelį, Švediją, Didžiąją Britaniją.

„Taip ir dirbome. Vieni paskaitose dalyvavo gyvai, kiti virtualiai, treti, kurie dėl laiko juostų skirtumo neturėdavo galimybės jungtis, turėjo galimybę peržiūrėti paskaitų įrašus, bet jungdavosi ir naktimis, o su mūsų paskaitomis pasitikdavo saulę“, – apie pirmąkart surengtų studijų organizavimo ypatumus pasakojo programos vadovė dr. Kristina Blockytė – Naujokė.

Kitu šių studijų išskirtinumu tapo vaikai, į Lietuvą atvykę drauge su tobulėti nusprendusiomis mamomis. Jiems fakultete buvo įrengta speciali žaidimų erdvė, kuri mamoms pasitarnavo kaip įgytų žinių pritaikymo praktikoje vieta.

Dviejų savaičių trukmės mokymuose gilintos didaktikos bei ugdymo psichologijos kompetencijos, aptarti teoriniai ir praktiniai lietuvių kalbos mokymo užduočių parengimo aspektai, mokymo(si) proceso organizavimo principai, inovatyvūs kalbos mokymo(si) metodai, sudarytos galimybės įgyti papildomų žinių apie Lietuvos kultūrą, istoriją. Su auditorija dirbo 15 lektorių.

Iš Ispanijos į studijas atvykusi buvusi juodkrantiškė Elena pagal išsilavinimą farmacininkė, tad pedagoginės žinios, jos teigimu, bus labai reikalingos darbuojantis Alikantėje pačios įsteigtoje lietuviškoje mokykloje. Ją skirtingu laiku lanko apie 30 vaikų, mokykloje dirba ir ji pati, ir 2 profesionalios pedagogės. Moteris džiaugėsi, jog lituanistinės mokyklos Ispanijoje populiarėja, atsiranda vis daugiau jose norinčių mokytis vaikų ir tai skatinančių daryti tėvų.

Skaičiuojama, jog pasaulyje šiuo metu veikia 200 lituanistinių mokyklų, jose nuolat ar savanoriškais pagrindais dirba daugiau nei 800 mokytojų.

Pirmąkart Klaipėdos universitete surengtos dviejų savaičių trukmės studijos užsienyje veikiančių lietuviškų mokyklų pedagogams – tradicinių ir jau 20-ųjų Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursų užsieniečiams programos dalis. Šiemet į šiuos kursus registravosi daugiau nei 90 žmonių iš 30 šalių. Dalyvių lietuvių kalbos įgūdžiai skirtingi – vieni tik taria pirmuosius žodžius, kiti dailina tarseną ar gausina žodyną.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This