„Karantininiai“ egzaminai – su mažiau streso

Švietimas

Klaipėdos licėjaus pedagogai ir abiturientai teigia, jog šiųmetis pasiruošimas valstybiniams brandos egzaminams kainavo kur kas mažiau streso, kadangi nuotolinis mokymas ir mokymasis tapo normalia rutina. Beveik visus mokslo metus trukęs nuotolinis mokymasis, anot jų, didžiausią žalą darė ne mokinių pasiruošimui šiųmečiams egzaminams, o jų emocinei, psichologinei būsenai, kadangi daug laiko leidžiant prie ekrano namuose ir laisvalaikį, dėl karantino ribojimų – taip pat namuose, vaikams stigo bendravimo su bendraamžiais, kontakto su kitomis socialinėms grupėmis, mokytojais, daugelis mokinių jautė nuovargį.

„Visi, kas norėjo, kas dėjo pastangas, egzaminams pasiruošė puikiai. Bet socialinio gyvenimo nebuvimas darė emocinį spaudimą, nes niekur negali išeiti, savaitgalis tarp tų pačių keturių sienų, tai tikrai nebuvo lengva“, – pranešime cituojama Klaipėdos licėjaus abiturientė Martyna Momiroska, visus valstybinius brandos egzaminus išlaikiusi per 90 proc. siekiančiais balais (gavo vieną šimtuką) ir planuojanti Olandijoje studijuoti psichologiją.

Pasak pačių Klaipėdos licėjaus pedagogų, ši egzaminų sesija jau nebe išmokė, o išryškino mokinių įgytus gebėjimus mokytis savarankiškai, todėl pedagogų pagalbos daugiausiai reikėjo tiems, kurie norėjo gilintis, mokytis iš savo klaidų ir jas suprasti.

Ramunė Galdikienė, Klaipėdos licėjaus lietuvių kalbos mokytoja ir valstybinių brandos egzaminų vertintoja, sako, kad lietuvių kalbos egzaminas buvo pakankamai nuspėjamas, vidutinio sunkumo.

„Galima sakyti „karantininis“ egzaminas, nes jam galėjo pasiruošti ir silpnesni mokiniai. Tačiau karantinas išgrynino valingiausius ir darbščiausius, kurie ir pelnė aukščiausius rezultatus“, – apibendrina pedagogė.

Šiemet Klaipėdos licėjaus abiturientai pelnė keturis šimtukus iš lietuvių kalbos egzamino, jį laikė 33 mokiniai – iki šiol daugiausiai.

Pagal laikiusiųjų egzaminą ir gautų šimtukų iš lietuvių kalbos egzamino skaičių Klaipėdos licėjus – lyderis Klaipėdos mieste. R. Galdikienės nuomone, gavusieji aukščiausius balus juos tikrai „užsidirbo“, kadangi tokie mokiniai ne tik formaliai išėjo programą, bet ir mokslo metų eigoje gilinosi į savo klaidas, jas kartu su mokytojais analizavo.

„Manau, kad egzaminų rezultatus lėmė mano pačios darbas ir mokytojų pagalba, jie nurodė, į ką atkreipti dėmesį, paaiškino. Nors manau, kad nuotolinis mokymasis yra tam tikras minusas, mūsų mokykloje nelabai buvo skirtumo kokybės prasme. Kiek žinau, kitose mokyklose mokytojai kartais net nevesdavo nuotolinių pamokų, o mūsų mokytojai sąžiningai vesdavo pamokas, suteikdavo konsultacijas po pamokų. Mūsų mokytojai labai kreipia dėmesį į kiekvieną mokinį, nes čia mažiau mokinių, kiekvienas gauna individualų dėmesį“, – teigia Klaipėdos licėjaus abiturientė Kamilė Lamakinaitė, egzaminus taip pat išlaikiusi labai aukštais balais su šimtuku krepšelyje.

Klaipėdos licėjus – lyderis Klaipėdoje vertinant pagal informacinių technologijų valstybinio brandos egzamino rezultatus. Miesto gimnazijų vidurkis siekia 46,3 balus, licėjaus – 98,18. Šį egzaminą laikė 11 mokinių, iš jų 6 gavo šimtukus.

Klaipėdos licėjaus informacinių technologijų mokytoja dr. Ilona Rupšienė teigia, kad ir šios disciplinos egzaminas šiemet buvo standartinis ir be didelių netikėtumų, o jei mokiniai mokėsi, tai atspindėjo ir rezultatai.

„Daliai mokinių informacinių technologijų mokymasis nuotoliniu buvo net labiau priimtinas nei kontaktiniu būdu klasėje. Mokytojo galimybės pamatyti mokinių darbus taip pat yra didesnės nuotoliniu būdu, nes per trumpesnį laiką, dalinantis ekrano vaizdu, galiu matyti mokinių darbus, kurių galbūt nespėčiau visų pažiūrėti pamokos metu gyvai“, – tai, kad laiko taupymas nuotolinėse pamokose davė teigimų rezultatų, mano I. Rupšienė.

Mokytojų teigimu, namų darbų buvo stengiamasi neužduoti arba buvo prašoma tik atlikti tai, ko mokiniai nespėdavo pamokos metu, kadangi nuovargis nuo ekrano veikia ir mokymosi kokybę. Vaikai buvo skatinami subalansuoti mokymosi ir poilsio režimą.

Pijus Oželis, Klaipėdos licėjaus abiturientas, pelnęs 4 šimtukus, teigia, kad būtent didelis dėmesys kokybiškam, aktyviam poilsiui, buvimui gryname ore nemenkai prisidėjo prie sėkmingo gimnazijos baigimo. Pijus, šimtuku išlaikęs IT egzaminą, planuoja studijuoti programavimą Kaune.

„Man atrodo, kad šiemet nuotolinis mokymas buvo normali realybė, visi žinojome, ką reikia daryti ir koks tikslas. Vaikai labai stengėsi, visi motyvuoti ir pasiekė aukštų rezultatų, o ar kontaktinėje pamokoje, ar namuose, priklauso nuo mokinio, kiek jis pats norėjo iš jos pasiimti. Mūsų, pedagogų, užduotis buvo kryptingai dirbti. Pati taikiau tokią pasiteisinusią metodiką: koncentruotai atrinkti, paprastais principais paaiškinti, suprantamai pateikti informaciją ir įtvirtinti ją vaizdu“, – teigia Klaipėdos licėjaus biologijos mokytoja Ingrida Rimkienė.

Biologija šioje ugdymo įstaigoje yra sustiprinta disciplina, jai skiriama daugiau valandų, todėl papildomų konsultacijų, pasak I. Rimkienės, jos mokiniams neprireikė. Klaipėdos gimnazijų abiturientų biologijos egzamino vidurkis siekia 52 balus, aukščiausias mieste – 97,6 balus siekiantis rezultatas – priklauso Klaipėdos licėjui.

Šiemet valstybinius brandos egzaminus laikė 38 Klaipėdos licėjaus abiturientai. Bendras laikytų valstybinių brandos egzaminų vidurkis siekia 87 proc. Net pusė abiturientų įvertinti 39 šimtukais ir gavo bent po vieną šimtuką. Trys abiturientai gavo po keturis šimtukus, dar trys – po tris šimto balų įvertinimus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Įnauguruoti pirmieji Japonų kalbos centro nariai

Klaipėdoje įvyko vienintelio Vakarų Lietuvoje Japonų kalbos centro pirmųjų narių inauguracijos ceremonija. Renginio dalyviai stebėjo išskirtinius meninius pasirodymus ir unikalią ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos mokiniai kviečiami dalyvauti naujame kino festivalyje

Klaipėdos licėjus kviečia visų Klaipėdos miesto ir rajono mokyklų mokinius atskleisti savo kūrybiškumą ir dalyvauti naujame trumpų filmų festivalyje. Festivalio ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Už nuopelnus švietimui ir kultūrai įteikti Karalienės Luizės medaliai

Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centre įvyko jau tradiciniu tapęs, nuo 2013-ųjų organizuojamas renginys – Karalienės Luizės atminimo medalių įteikimo šventė, ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This