Naftos smarvė pietinėje Klaipėdoje: visuomenininkai džiūgauja, aplinkosaugininkai tyli

Miestas, Svarbu

Visuomenininkai džiaugiasi pasiekę pergalę prieš pietinę Klaipėdos dalį naftos smarve esą dusinusią bendrovę. Tačiau aplinkosaugininkai nepatvirtina žinios, jog sustabdė įmonės veiklą, nes tyrimas dar nėra baigtas.

Klaipėdiečiai ir aplinkosaugininkai jau kelias savaites aiškinasi, ar iš Lypkių g. 13 veikiančios įmonės sklinda naftos produktų smarvė. „Facebook” nuotr.

„Po trijų savaičių pergalė! Šiandien aplinkosaugininkai įteikė privalomąjį nurodymą stabdyti įrenginio veiklą UAB, kuri veikė (kaitino ir sandėliavo bitumą) be privalomų taršos leidimų. Dar ir savivaldybės įmonė, kuri į savo teritoriją priglaudė šią UAB, gavo privalomąjį nurodymą taip pat stabdyti to be privalomų leidimų veikiančio ir galimai neaiškiais pagrindais naudojančio savivaldybės įmonės garą t.y. produktą (už kurį tikėtina susimoka klaipėdiečiai), įrenginio veiklą. Pasirodo, gali, kai nori. Tiksliau – kai neturi galimybių nenorėti. Bitumo krova kurį laiką nevyks. Karštos smalos ir asfalto smarvė nebesklis. Taigi iš klaipėdiečių užuodžiamų kvapų sąrašo galimai bus galima išbraukti vėžį sukeliančias medžiagas – aromatinius angliavandenilius“, – penktadienį socialiniame tinkle pranešė buvusi Aplinkos apsaugos departamento vadovė Olga Vėbrienė.

Jos žinią aktyviai platino ir kiti visuomenininkai.

„Atvira Klaipėda“ jau ne kartą rašė, jog klaipėdiečių akiratyje atsidūrė bendrovė „Baltic BITerminal“, kuri iš savivaldybei priklausančios bendrovės „Klaipėdos energija“ nuomojasi Lypkių g. 13 esančius mazuto rezervuarus ir juos pritaikė bitumo sandėliavimui ir krovai.

„Situacija tokia, kad ta įmonė veikia nelegaliai, be taršos leidimų. Aplinkosaugininkai jau nustatė daugybę pažeidimų. Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį pati savo namuose, pietinėje Klaipėdoje, jutau labai stiprų naftos kvapą, todėl iškviečiau aplinkosaugininkus. Žinau, kad jie operatyviai nuvyko į įvykio vietą ir surašė privalomą nurodymą sustabdyti veiklą. O viskas prasidėjo nuo to, kad šią vasarą pietinės Klaipėdos dalies gyventojai ypač aktyviai pradėjo skųstis naftos produktų smarve, anksčiau to nebuvo. Todėl ir buvo ieškomas tos smarvės šaltinis. Aplinkosaugininkai kol kas nustatė, kad tas kvapas sklinda iš Lypkių g. 13. Pati esu važiavusi pro tą vietą ir tikrai užuodžiau“, – „Atvirai Klaipėdai“ teigė Seimo narė Ligita Girskienė.

Bendrovės „Klaipėdos energija“ atstovas Arūnas Liubinavičius, paklaustas, kokį aplinkosaugininkų privalomą nurodymą gavo bendrovė, teigė, kad „trumpai sakant, gautas nurodymas „stabdyti bitumo krovos ir sandėliavimo veiklą“, o „Klaipėdos energija“ tokios veiklos nevykdo“.

Pasidomėjus, ar po visų kilusių nesklandumų ir visuomenės spaudimo, „Klaipėdos energija“ neplanuoja nutraukti sutarties su „Baltic BITerminal“, A. Liubinavičius teigė, kad tokių veiksmų imtis neplanuojama.

„Bendrovei nėra žinomi jokie faktai apie nuomininkų nesklandumus. Jokių teisinių argumentų, įgaliojančių nutraukti sutartį su nuomininku, nėra pateikusi nė viena Lietuvos kontroliuojančioji institucija“, – teigė pašnekovas.

Jis pabrėžė, kad AB „Klaipėdos energija“ išnuomojo savo veikloje nebenaudojamą turtą – mazuto ūkį.

„Kontroliuoti ar kaip nors kitaip kištis į nuomininkų veiklą bendrovė neturi teisės. Tik nuomininkas gali pasakyti, kaip, kiek ir pagal kokius teisės aktus naudoja išsinuomotą turtą.  Jo panaudojimo galimybės – nuomininko ir kontroliuojančių institucijų reikalas“, – teigė A. Liubinavičius.

Bendrovės „Baltic BITerminal“ direktorius Andrejus Kolganovas į pirmadienio rytą „Atviros Klaipėdos“ nusiųstus klausimus atsakymų iki popietės dar nepateikė. Kai tik juos gausime, paskelbsime.

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos viršininkė Ramunė Lukaševičienė nepatvirtino informacijos, kad bendrovei „Baltic BITerminal“ yra įteiktas privalomas nurodymas stabdyti bitumo krovos ir sandėliavimo veiklą.

„Tokios informacijos pateikti negaliu. Departamentas jau yra apskųstas ir dėl visuomenininkų viešų pareiškimų. Sulaukėme bendrovės advokato skundo, kaip informacija buvo paviešinta, jei vis dar vyksta tyrimas. Mes patys galvojome, kokį pranešimą platinti, bet dabar nieko neviešinsime“, – teigė R. Lukaševičienė.

Ji tvirtino, kad pirmojo gyventojų skundų dėl naftos smarvės iš galimai Lypkių g. 13 teritorijos sulaukė liepos 12 dieną. Netrukus buvo pradėtas neplaninis patikrinimas.

„Įprastai jis trunka 20 darbo dienų. Įmonė pateikė prašomus dokumentus, bet paprašėme papildomų, dabar jų laukiame. Jei prireiks, tyrimo terminą galima pratęsti, tad jį turėtume baigti iki rugpjūčio pabaigos. Kol tyrimas nebaigtas, apie jokius rezultatus – nei tarpinius, nei galutinius kalbėti negaliu“, – patikino R. Lukaševičienė.  

23 Comments

  1. Renaldas

    Prieš mėnesį, paskaičiau pietinės Klaipėdos dalies gyventojų istorijas apie nemiegotas naktis renkantis tarp variantų dusti nuo šūdų smarvės arba nuo nevėdinamų patalpų karščio. Tos istorijos buvo skelbiamos Facebook viešoje grupėje „Švari pietinė Klaipėda”. Pasitaręs su vienu nuotekų inžinieriumi, surašiau dviejų savaičių planą dviems savanorių ekipažams po 4 žmones. Paskatinau susitelkti ir imtis plano realizavimo, po kurio, teigė specialistas, nemaža tikimybė rasti smarvės priežastį/šaltinį. Vienas plano etapas numatė paprastą ir garantuotą būdą patvirtinti arba paneigti Dumpių teritorijoje įsikūrūsių įmonių (Branda, Klaipėdos vanduo, KRATC, Grigeo Klaipėda) veiklos įtaką pietinę Klaipėdą kankinančiai smarvės problemai. Spėjo atsiliepti keli savanoriai, panorėję dalyvauti, bet tą pačią dieną netekau galimybės prisijungti prie tos „viešos” Švari pietinė Klaipėda grupės. O jūs galite? Gal žinote kas tą grupę administruoja?

    Reply
    • :) Renaldui

      Provokatorius reikia ” atjunginėti ” 🙂 junkis prie jau dirbančių šiais klausimais …

  2. žmonių mulkinimas

    užeikit į klaipedoskvapas.lt ir pasižiūrėkit, kokią smarvę pietinės Klaipėdos žmonės registruoja: mėšlas, mėšlas, mėšlas. Nė vieno nusiskundimo dėl bitumo (asfalto) smarvės. Tame ir bėda, kad žmonės užuodžia brandos atvirai pūdomų atliekų smarvę, o „visuomenininkai” bando nukreipti dėmesį ir vis randa naujų kvapų. Bet brandai – jokių pretenzijų. Aplinkosaugininkams skundžiami visi, tik ne šventoji branda. Nesistebiu, nes viena iš visuomenininkų aktyvisčių – buvusi brandos darbuotoja Zaborė, o jos sesuo Kuzavienė yra Seimo narės Girskienės patarėja. Realiai mergaitės kovoja ne prieš kvapus, o kelia skandalus ir stengiasi dėl savo politinės karjeros.

    Reply
    • Na jau tik nereikia ..

      Kvapų pietiniame rajone yra visokių ! Vienas iš jų ” naftos produktų ” kurio įvardinti nemokėjau ( benzino , tepalų ar …) O kas dėl Brandos , jau net nepatogu skaityti nuolatinės ” minties ” ir sąsajų 🙂 Pasidomėkite kiek ” istorijų ” su Branda …Darotės juokingas …Sėkmės guostis 🙂

    • Agnė

      Nesvaik, pati ne karta registravau naftos smarve, is pacio ryto prabudus pro langus kvapelis pareidavo.
      Slykstu kokia tvarka pas mus yra, smardina kas netingi ir dar naujai statyti leidzia

    • klaipėdietė

      Šventa tiesa. Joms reikia tik šaršalų ir blyksnių.

  3. Lina

    ,,Grigeo” saldus kvapas niekam plaučių negadina?Kur tos visuomenės sveikatos specialistų nosys? Ką uodžia gydytojai?
    Žmones,ar jūs tikrai tik Covid gyvenate?Skiepas negelbės nuo taršos ir tautos susinaikinimo.

    Reply
  4. Simona

    Klaipėdos savivaldybė vadovas kaip Kl. Energijos pagrindinis akcijų valdytojas nežino kas darosi jo valdomose įmonėse. Čia probema, ne V.Spurytė ir visuomenininkai su L.Girskiene. Jau seniai buvo perspėjimas G.Neniškiui patikrinti kiek ir kokių nuomininkų turi Kl.Enetgija. Kokia iš to nauda? Gal sumažinti Kl.Energijai nereikalingas teritorijas? Viskas dzin. Taigi turim ką turim. Neracionaliai valdomas įmones , kurios gali sukelti pavojų aplinkai.

    Reply
    • P.

      Tu, Simona, išmok rašyti be klaidų, o tada reikšk savo nuomonę.

    • Pensininkas.

      Senos karvės niekas į medį įlipti nebeišmokys.

  5. Visus šunis ištempsim į dienos šviesą

    Spuryte, tu bent suvoki, ką šneki per nesąmones – antraštėje rašai, kad aplinkosauginkai tyli, o toliau tekste – kad duotas privalomas sustabdyti veiklą. Straipsnio turinys – feisbukinių neaišku kokios būklės asmenų pasisakymų kratinys. Su tokiom „žurnalistėm”, tiksliau – rašleivom „Atvira Klaipėda” bus kažkas tarp absurdo ir Delfio lygio.

    Reply
  6. Anonimas

    O dieve. Spuryte rašo. Vaziuok į Dauparus sudo uostyti.

    Reply
  7. Vėjų vėjai

    Trejus metus ta įmonė ten pat veikia, kaip bitumą krovė, taip ir krauna, o pasmirdo tik dabar? Nejuokinkit svieto, „visuomenininkai”. Iš kvapų uostymo ir klaipėdiečių mulkinimo bandot politinę karjerą susikurt. O didžiausia kvapų skleidėja „Branda” vis lieka jūsų neliečiama. Čia kaip suprasti – gaunat paramą iš jų, ar ką?

    Reply
    • Groziui

      aha. Branda Bitumu smirda 🙂

  8. Gaila Klaipėdos

    Tai kad visuomeninkai „suuodė” slaptą pavojingą taršos židinį Klaipėdos savivaldybės teritorijoje tai kažkoks stebuklas. Bet neaišku kas jie? Pasirodo, kad sav. bendrovė „Klaipėdos energija” visai nekontroliuojama savo šeimininko-savivaldybės, be leidimo net bitumą kaitina… Šitas bendrovės atstovas juk buvęs „žymus” žurnalistas kuris akiplėšiškai ieškodavo sau herojų… Aukštai pasikėlęs vyras buvo… Bet štai pasirodo jis vargšiukas – tyli kai smarvė sklinda klaipėdiečiams. Įdomu ir kad ponia Olga Vebrienė iš kažkur Klaipėdoje atsirado. Juk ji pašalinta iš AA ministerijos. Gal S.Gentvilą persekioja? „Nagla” moterėlė….Nejaugi mums neužtenka savų gamtos aktyvistų..?. Tegul ta Olga teieško gamtos pažeidėjų savo mieste, priemiestyje… Gaila Klaipėdos ..Vis įvairių „perbėgėlių” iš visų kampų atsiranda…

    Reply
    • Agnė

      Nepanasu, kad butu gaila. Matyt nesmirda

  9. ....

    O patikrinus kam naudojami nuomos pinigai , suskaičiavus ” garą ” – išpašolvoninti ir katinus …

    Reply
    • Anonimas

      pačiulpk čiulpinuką!

    • Pirštas

      Apsimeti kieta?

  10. Pirštas

    Straipsnio autorei Virginijai Spurytei už galimai šmeižikišką straipsnį galimai sumokėjo Olga Vėbrienė, kuri, galimai už valstiečių (suprask: karabaso) pinigus, galimai nori per sekančius rinkimus patekti į LR seimą su galimai Valstiečių partija. Gerai parašiau!
    Straipsnis – šūdas, parašytas be jokių faktų – į šiukšlių dėžę.

    Reply
    • GALIMAI

      esi ” drąsus ” 🙂

  11. Pagaliau bus paviešinti

    O Klaipėdos energijos stebėtojus išpašolvoninti …Matai išnuomojo ir negali kištis ? O jei koks ” bombų ” fabrikėlis jų teritorijoje būtų ? Liubinavičiaus seniai neklausau ……Pagarba visuomenininkams ir seimo narei Girskienei . Ačiū Ligita .

    Reply
  12. Anonimas

    Ar iš kvailumo, ar iš mandrumo straipsnio pavadinimas?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Gegužę - pigesnė šiluma

Klaipėdos ir rajono gyventojams centralizuotą šilumą teikianti AB „Klaipėdos energija“ praneša apie paskaičiuotas gegužės mėnesio šildymo kainas. Teigiama esą jos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This