Klaipėdai – 3,5 mln. eurų ekologiškam transportui įsigyti

Transportas

Skatindama šalies savivaldybes sparčiau atnaujinti savo viešąjį transportą, Susisiekimo ministerija praneša šiam tikslui numatanti papildomai skirti 5 mln. eurų Europos Sąjungos fondų investicijų. Šias lėšas kartu su Druskininkų ir Tauragės rajono savivaldybėmis pasidalins ir Klaipėdos miestas. Uostamiesčiui skiriama didžioji pinigų sumos dalis – 3,5 mln. eurų.

Už skirtas lėšas Klaipėda galės įsigyti 6 elektrinius autobusus. Martyno Vainoriaus nuotr.

Šios lėšos savivaldybėms bus paskirtos, kai jos parengs ir su ES investicijų administravimo sistemoje dalyvaujančiomis atsakingomis institucijomis suderins reikiamus dokumentus. Numatoma suma minėtoms savivaldybėms paskirstyta atsižvelgiant į anksčiau joms skirtas investicijas ir įvertinus esamus savivaldybių poreikius.

Numatoma, kad už skiriamas lėšas iš viso bus įsigyta apie 10–12 naujų ekologiškų autobusų. Druskininkai ir Tauragė planuoja įsigyti po 2–3 elektrinius autobusus, Klaipėda – 6 elektrinius autobusus. Konkretūs transporto priemonių skaičiai paaiškės savivaldybėms atlikus viešuosius pirkimus.

„Numatomos papildomos lėšos savivaldybių ekologiškam viešajam transportui – tai dar vienas žingsnis, įgyvendinant ES žaliąjį kursą ir kuriant darnaus judumo principais pagrįstą Lietuvos susisiekimo sistemą. Šiam tikslui planuojame panaudoti tiek ES fondų, tiek Europos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano investicijas“, – pranešime spaudai cituojamas susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Iki šiol 2014–2020 m. finansiniu laikotarpiu penkių didžiųjų Lietuvos miestų viešojo transporto parkams atnaujinti iš viso skirta 39,4 mln. eurų ES sanglaudos fondo investicijų. Jas panaudojant Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje iš viso įsigytos 132 ekologiškos transporto priemonės – autobusai ir troleibusai. Šalies rajonų savivaldybėms iki šiol skirta 9 mln. eurų ES fondų investicijų, už kurias numatoma įsigyti 31 transporto priemonę – elektra arba suslėgtomis gamtinėmis dujomis varomus autobusus.

Siekiant, kad šalyje važinėtų kuo daugiau netaršių autobusų, dar iki 2026 m. iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) lėšų planuojama skirti 69 mln. eurų netaršiems autobusams įsigyti ir 6 mln. eurų jų įkrovimo infrastruktūrai. Skaičiuojama, kad taip Lietuvos autobusų parką papildytų 230 naujų elektra varomų autobusų. Ši finansinė paskata bus suteikta nedidelėms savivaldybėms, kurios neturi parengusios ir įgyvendinusios darnaus judumo planų. 

Didelėms savivaldybėms, turinčioms patvirtintus ES fondų finansuotus darnaus judumo mieste planus ir siekiančioms atnaujinti savo autobusų parkus, ketinama skirti apie 160 mln. eurų 2021–2027 m. laikotarpio ES fondų investicijų. Numatoma, kad tai leis šioms savivaldybėms įsigyti apie 630 netaršių viešojo transporto priemonių. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Transporto ir logistikos įmonių paslaugų eksportas priartėjo prie 6 mlrd. eurų

Lietuvos krovinio kelių transporto paslaugų eksportas 2023 metais pasiekė 5,87 mlrd. eurų – 5,6 proc. daugiau nei 2022 metais, rodo ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Susisiekimo ministras paragino japonus išnaudoti Klaipėdos uosto galimybes

Japonijos įmonių investicijos ir aktyvus dalyvavimas plėtojant Klaipėdos uosto bei kitų regiono transporto infrastruktūros projektus svariai prisidėtų prie Trijų jūrų ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Transportas

Ministras Japonijoje tarsis ir dėl investicijų į Klaipėdos uostą

Susisiekimo ministras Marius Skuodis išvyko darbo vizito į Japoniją, kur su šios šalies transporto ministru, pareigūnais ir pramonės atstovais tarsis ...
2024-02-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This