Eilės į Klaipėdos darželius netrumpėja: prognozė – dar niūresnė

Svarbu, Švietimas

Nuo naujų mokslo metų pradžios Klaipėdos lopšelių-darželių negalės lankytis daugiau nei 200 vaikų, nes jiems pritrūko vietų. Neabejojama, kad eilės į darželius netrukus dar labiau išaugs, nes planuojama keisti motinystės atostogų ir išmokų tvarką.

Šiuo metu daugelis tėvų savo vaikus į darželius pageidauja leisti nuo dvejų metukų. Unsplash.com asociatyvioji nuotr.

Anot Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės, šiuo metu skaičiuojama, jog nuo naujų mokslo metų lopšelių negalės lankyti daugiau nei 200 vaikų, kuriems yra dveji metukai.

„Didžiausia problema ir yra eilės būtent vaikų nuo dvejų metukų. Ir šiemet, panašiai kaip pernai, vietos darželiuose negavo daugiau nei 200 vaikų. Dar buvo kelios pavienės vietos, bet ir jos greitai užsipildė, nors tėvams savo vaikus ir reikia vežti į kitą miesto galą“, – teigė L. Prižgintienė.

Vaikų, kuriems yra nuo 3 iki 6 metų ir kurie nepateko į pageidaujamą darželį, dažniausiai esantį arčiausiai namų, Švietimo skyrius net neskaičiuoja, nes yra vietų kituose darželiuose, tik jie toliau nuo namų, tad tėvams juos rinktis yra nepatogu.

Be to, yra ir nemažai vaikų, kuriems dar nėra dvejų metukų, bet tėvai nuo šių mokslo metų pradžios juos jau norėjo išleisti į darželį. Vietas ikimokyklinio ugdymo įstaigose gavo ne visi tokie mažyliai, už ribos liko apie šimtas vaikų.

„Psichologai rekomenduoja, kad vaikams darželį geriausia pradėti lankyti nuo trejų metų, nes iki tol saugiausia būti namie, o po to jau reikia socializacijos. Tačiau darbo rinka, žinoma, diktuoja kitokias sąlygas, tad didžioji dauguma tėvų vaikus į darželį nori vesti nuo dvejų metukų. Ir jau kelerius metus apie 200 vaikų priimti negalime, nes trūksta vietų. Situacija turėtų šiek tiek pagerėti, kai bus baigta „Svirpliuko“ rekonstrukcija, o Tauralaukio progimnazija išsikels į naujai pastatytos mokyklos patalpas ir senasis pastatas bus pritaikytas ikimokyklinio ugdymo įstaigai. Taip šiaurinėje dalyje turėtų atsirasti daugiau vietų ir lopšelinukams, ir darželinukams, tačiau tikrai ne 200, tad problemos iki galo išspręsti vis tiek nepavyks. Patarimas tėvams gali būti tik toks, kad registruoti vaiką į darželį, „atsistoti“ į eilę reikia kuo anksčiau, nes tada yra didesnė tikimybė gauti vietą“, – neslėpė L. Prižgintienė.

Tėvai, kurių vaikai negauna vietos valdiškuose darželiuose, renkasi privačius ir naudojasi 100 eurų kompensacija, kurią kas mėnesį susimokėti už ugdymo įstaigą skiria Klaipėdos savivaldybė. Beje, anksčiau ši kompensacija buvo skiriama, jei Klaipėdoje buvo deklaruotas bent vienas iš tėvų. Dabar tvarka sugriežtinta – gyvenamąją vietą Klaipėdoje turi būti deklaravę abu tėvai, kitaip kompensacija neskiriama.

Klaipėdos rajono savivaldybės taryba neseniai nusprendė, kad kompensacija tėvams, vedantiems vaikus į privačius darželius, bus padidinta iki 250 eurų per mėnesį. „Mes apie kompensacijos padidinimą nesvarstome“, – teigė L. Prižgintienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija neseniai pranešė apie planus keisti vaiko priežiūros atostogų suteikimo tvarką ir jų metu mokamų vaiko priežiūros išmokų dydžius.

Numatoma, jog bus galima rinktis 18 arba 24 mėnesių vaiko priežiūros atostogas. Pirmuoju atveju išmokos dydis būtų 60 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“, o pasirinkus vaiko priežiūros išmoką gauti iki vaikui sueis 24 mėnesiai, vaiko priežiūros išmokos dydis iki vaikui sueis metai būtų 45 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“, o nuo 12 mėnesių iki vaikui sueis 24 mėnesiai – 25 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“, o tai yra gerokai mažiau nei mokama dabar.

Kitaip tariant, norint gauti didesnes išmokas reikės rinktis trumpesnes vaiko priežiūros atostogas – iki tol, kol mažyliui sueis pusantrų metukų.

„Žinoma, kad šitas vaiko priežiūros atostogų trumpinimas išaugins eiles į darželius. Ir ne tik Klaipėdoje, visi didieji miestai tam nėra pasiruošę. Rajonai, kaimiškosios savivaldybės su problemomis gal ir nesusidurs, bes didžiuosiuose miestuose eilės į darželius tikrai išaugs, nes tikėtina, kad daugelis tėvų rinktųsi tik pusantrų metų truksiančias vaiko priežiūros atostogas, o po jų vaikus norės išleisti į lopšelius“, – svarstė L. Prižgintienė.

6 Comments

  1. Elzė. + Rugile.

    Parkingus statosi savivaldybė, o vaikams darželių nėra. Koks absurdas! Matyt tik Klaipėdoi taip yra.

    Reply
  2. A

    „Patarimas tėvams gali būti tik toks, kad registruoti vaiką į darželį, „atsistoti“ į eilę reikia kuo anksčiau, nes tada yra didesnė tikimybė gauti vietą“, – neslėpė L. Prižgintienė.”
    Nu super patarimas, dar galėjo patarti kam ir koki kyšį nunešti, kad dar auksčiau eilėj atsirasti ?
    O gal geriau problemos sprendimo ieškokit?

    Reply
  3. Puciu

    Nepelnynga matyt į kišenes

    Reply
  4. Anonimas

    Jei, vaikui neliko vietos, mamai ar tėčiui turi būti valstybės išmoka, kad galėtų kuris prižiūrėti namie, kaip per karantiną.

    Reply
  5. Mama

    Kodėl Klaipėdoje nestatomi moduliniai darželiai?

    Reply
    • T

      Pinigai tik parkingo statybai prie savivaldybės už 11 mln

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Penkiuose Vakarų Lietuvos miestuose vyks sporto festivaliai

Kovo mėnesį sėkmingai finišavo antroji projekto „Aktyvumo zona – vaikų fizinio aktyvumo didinimas“ dalis, kurio metu buvo organizuojamos sportinės mankštos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Mums rašo

Senoliai ir vaikai: trys pasauliai

Nenoriu galvoti apie tolimas šalis, matau tai, kur dabar gyvenu. Vaikai, jų tėvai ir jų seneliai gyvena labai skirtinguose pasauliuose. ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos savivaldybė paskelbė, kurias švietimo įstaigas remontuos šiemet

Klaipėdos miesto savivaldybė skelbia, kad uostamiesčio švietimo įstaigų infrastruktūrai gerinti 2024 metais numatoma skirti 11,5 mln. Eur. Be to, šiemet ...
2024-01-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This