Kviečia keliauti senojo Smiltynės parko pėdsakais

Miestas

Dešimtasis Lietuvos muziejų kelias šį šeštadienį, rugpjūčio 7-ąją, užsuks į Smiltynę. Čia įsikūręs Lietuvos jūrų muziejus kviečia į pasivaikščiojimą su pašnekesiu „Senojo Smiltynės parko beieškant“.

Promenada Smiltynėje. Atvirukas iš leidyklos „Libra Memelensis“ archyvo

Pasak muziejaus direktorės Olgos Žalienės, šis Lietuvos muziejų asociacijos vykdomas projektas šiemet atsigręžė į istorinių parkų ir sodų kultūrinę atmintį – įvairiomis formomis Lietuvoje muziejai pasakoja apie jų kūrėjus, istorijas ir, deja, sunykimo pavojus.

Pasak istoriko, leidėjo Kęstučio Demerecko, Kuršių nerija, kokią mes ją matome dabar, yra suformuota žmogaus.

„Viskas prasidėjo 1770 metais, kai didelė kopa Smiltynėje paplauta griuvo ir užpylė visą uosto įplauka, – pasakoja Kęstutis Demerckas. – Du mėnesius laivai negalėjo nei įplaukti, nei išplaukti iš uosto. Tik tada buvo pradėtas želdinti pats Smiltynės ragas ir po truputį – visa Kuršių nerija. Todėl ją galime vadinti parku. Tačiau jis atsirado ne dėl rekreacijos poreikio, kaip kiti, o ne dėl praktinių sumetimų. Sužėlę gojeliai leido formuoti pasivaikščiojimo takus Smiltynėje, vėliau jau buvo pastatytas Kurhauzas, prie jo – jachtų prieplauka, estrada ir kelios kavinės. Taip nuo XIX a. vidurio Smiltynė tampa kurortu”.

Pašnekesys su pasivaikščiojimu „Senojo Smiltynės parko beieškant“ prasidės 10.45 val. Pirmoje renginio dalyje jaukiame Lietuvos jūrų muziejaus Etnografinės pajūrio žvejo sodybos sodelyje bus bendraujama su istorikais, kraštotyrininkais, Kuršių nerijos nacionalinio parko specialistais, kurie supažindins su Smiltynės parko istorija ir dabartimi, bus galima paskanauti arbatos su medumi (būtina atsinešti savo puoduką). Lankytojų lauks konkursas, kurio metu teks atsakyti į paruoštus klausimus, ir apdovanojimai.

Vėliau – kelionė senojo Smiltynės parko pėdsakais. Kartu su trimis patyrusiais vedliais – istoriku, kraštotyrininku, leidyklos „Libra Memelensis“ vadovu Kęstučiu Demerecku, Klaipėdos universiteto lektoriumi, biologu, Klaipėdos miesto želdynų priežiūros komisijos nariu Egidijumi Bacevičiumi bei Kuršių nerijos nacionalinio parko direktoriaus pavaduotoja Lina Dikšaite – vyks ekskursija pėsčiomis nuo buvusios Kopgalio karantino soties iki Smiltynės jachtklubo.

Kurhauzo vasaros estrada Smiltynėje. Atvirukas iš leidyklos „Libra Memelensis“ archyvo

PROGRAMA

10.30 val. kelto reisas iš Senosios perkėlos (Danės g. 1) į Smiltynę

10.35 val. autobuso reisas iki Etnografinės pajūrio žvejo sodybos

10.45-11 val. pasisveikinimo arbata

11-12.30 val. Smiltynės parko istorijos pristatymas. Susitikimas su K. Demerecku, istoriku, kraštotyrininku, leidyklos „Libra Memelensis“ vadovu, E. Bacevičiumi, KU lektoriumi, biologu, Klaipėdos miesto želdynų priežiūros komisijos nariu bei Kuršių nerijos nacionalinio parko direktoriaus pavaduotoja Lina Dikšaite.

12.30-13.50 val. ekskursija „Senojo Smiltynės parko beieškant“ nuo Kopgalio karantino soties iki Smiltynės jachtklubo. Rekomenduojama: patogi avalynė, galvos apdangalas nuo saulės, drabužiai ilgomis rankovės pasivaikščiojimui miške.

Būtina registracija čia

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This