Keleivių vežėjai: negalėsime užtikrinti, kad visi keleiviai turėtų galimybių pasą

Svarbu, Transportas

Vyriausybė šį trečiadienį ketina apsispręsti dėl ribojimų neturintiems galimybių paso. Ankstesniame Vyriausybės pasitarime buvo numatyti siūlymai, jog nuo rugsėjo 13-osios galimybių paso neturintiems gyventojams nebus leidžiama naudotis viešuoju, priemiestiniu, tarpmiestiniu ir tarptautiniu transportu – tik taksi ir pavėžėjų paslaugomis.

Patikrinti, ar visi turi galimybių pasą, ypač sudėtinga būtų didžiuosiuose miestuose, kur keleivių srautai didžiuliai. Martyno Vainoriaus nuotr.
Sprendimas – neįgyvendinamas

Keleivių vežėjai teigia suprantantys skiepų būtinybę, žinantys, jog tai – vienintelė galimybė išeiti iš sudėtingos dabartinės situacijos. Vis dėlto jie sako negalėsiantys patikrinti visų keleivių bei užtikrinti, kad jie važiuotų su galimybių pasu.

„Pirmoji problema, su kuria susidursime – techninis sprendimo įgyvendinimas. Toli gražu ne visi vyresnio amžiaus žmonės turi išmaniuosius įrenginius, galimybę prisijungti prie interneto ir parsisiųsti galimybių pasą. Antra, viešasis transportas nėra renginys arenoje ar teatro spektaklis – juo žmonės važiuoja į poliklinikas, ligonines, vaistines. Užkirsti paskutinį kelią patekti net pas medikus būtų prastas sprendimas“, – pranešime cituojamas bendrovės „Kautra“ rinkodaros vadovas Gintautas Pakusas.

Lietuvos keleivių vežimo asociacijos prezidentas Gintaras Nakutis pritaria, jog viešuoju transportu keliauja daug socialiai jautrių grupių atstovų, kurie nesinaudoja internetine bankininkyste, gyvena kaime ir parsisiųsti ar atsispausdinti galimybių pasą jiems bus labai sudėtinga, net jei yra pasiskiepiję ar persirgę Covid-19.

„Šiems žmonėms reikia nuvažiuoti į rajono centrą apsipirkti ar į polikliniką pas medikus. Naudotis pavėžėjų ar taksi paslaugomis gali ne kiekvienas, juolab kad šis transportas gerai išplėtotas tik didžiuosiuose miestuose, o važiavimas juo kainuoja nepigiai“, – dėsto G. Nakutis.

Patikrinti, ar visi turi galimybių pasą, ypač sudėtinga būtų didžiuosiuose miestuose, kur keleivių srautai didžiuliai.

„Tektų tikrinti kiekvienoje stotelėje įlipančius keleivius. Tai – kur kas sudėtingiau negu patikrinti įeinančius į parduotuvę ar kitą įstaigą. Šiuo metu sostinėje keleiviai lipa pro visas viešojo transporto priemonių duris. Ar tikrintojus reikėtų pastatyti kiekvienoje stotelėje, prie kiekvienų durų, ar įpareigoti tikrinti vairuotoją, kurio svarbiausia funkcija – saugiai vežti keleivius? Sunku įsivaizduoti, kaip tai būtų galima įgyvendinti praktiškai“, – dėsto G. Nakutis.

Keleivių vežėjai prognozuoja, jog nemažai problemų kiltų ir priemiesčio maršrutuose.

„Tarkim, vairuotojas pažįsta močiutę, kuri iš kaimo į miestą važiuoja daug metų. Žino, kad ji pasiskiepijusi, bet galimybių paso neturi. Ar ją palikti stotelėje, net jei tai – vienintelis tądien į miestą važiuojantis autobusas? Ar toks sprendimas išties būtų tinkamas?“ – retoriškai klausia bendrovės „Jonavos autobusai“ direktorius Otaras Urbanas.

Prievolė tikrinti keleivius – ne vežėjams

Klaipėdos autobusų parko generalinis direktorius Vaidas Ramanauskas siūlo, kad, įsigaliojus Vyriausybės sprendimui, viešojo transporto keleivius tikrintų atsakingų institucijų atstovai, turintys patirties ir galimybių tai padaryti.  

Su juo sutinka ir bendrovės TOKS generalinis direktorius Arūnas Indrašius. „Mes neturime jokių įrankių tikrinti keleivius. Sprendimas, kad keleiviniu transportu važiuotų tik galimybių pasą turintys keleiviai, gali įsigalioti, tik prievolė tikrinti keleivius mums, vežėjams, neturėtų būti užkrauta“, – kalba A. Indrašius.

Anot G. Nakučio, jei funkcija tikrinti galimybių pasą būtų patikėta viešojo transporto kontrolieriams, neaišku, ar jie turėtų teisę surašyti protokolą bei išlaipinti keleivį.

G. Pakusas mano, jog tokia valstybės pozicija, kai teisės aktai priimami aiškiai matant, kad jų įgyvendinti neįmanoma, nėra teisinga praktika. „Tokiu būdu nuvertiname pačią idėją, šiuo atveju – didesnės dalies visuomenės paskiepijimo nuo koronaviruso. Panašūs neįvykdomi sprendimai gali nuvesti anarchijos link“, – pabrėžia „Kautros“ atstovas.

G. Nakučio teigimu, keleivių vežimas yra būtina paslauga, jos negalima nesuteikti tiems, kuriems to būtinai reikia, net jei žmogus neturi galimybių paso.

Jei Vyriausybės sprendimas vis dėlto įsigalios, keleivių vežėjai viliasi, kad galimybių pasų tikrinimas bus ne jų ar vairuotojų funkcija – tuo užsiims atsakingos institucijos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Į teismą keliauja finansinių nusikaltimų byla, kurioje - žinomų klaipėdiečių vardai

Europos prokuratūra kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) baigė ikiteisminį tyrimą dėl bandymo apgaule įgyti 200 tūkst. eurų Europos Sąjungos ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

ELTA

Tolimųjų reisų autobusuose - neįgaliesiems pritaikytos vietos

Nuo kovo mėn. tarpmiestiniuose maršrutuose keleivius su specialiaisiais poreikiais veš 10 tam parengtų autobusų, praneša tolimojo keleivinio transporto kompanijos (TOKS) ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Svarbu, Transportas

Naujieji elektrobusai - prie starto linijos

Į uostamiesčio gatves ruošiamasi išleisti visus trylika savivaldybės valdomos UAB „Klaipėdos paslaugos“ (buvęs Klaipėdos autobusų parkas) įsigytų Kinijos bendrovės „Electric ...
2023-12-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This