Klaipėdos gatvių švarą matuos šveicariška išmanioji technologija

Miestas

Iniciatyva „Mes darom“ į Klaipėdą atvyksta su nauju projektu „Švarūs miestai“.

Bendradarbiaudami su šveicarų startuoliu „Cortexia“ ir Klaipėdos miesto savivaldybe, organizatoriai uostamiesčiui pristatys miestų švarinimo srityje taikomas inovacijas. Dvi savaites savanoriai važinės dviračiu su dirbtinio intelekto kamera, kuri nustatys miesto gatvių švaros indeksą. Tikimasi, kad viešai skelbiami matavimų rezultatai primins apie šiukšlinimo problemą bei paskatins gyventojų sąmoningumą.

Pasak I. Šakalienės, gyventojai dar ne visuomet atliekomis atsikrato tinkamai. 2020 m. sutvarkyti 45 nelegalūs sąvartynai: stambiagabaritės atliekos, padangos, žaliosios atliekos, atliekamas pavienėmis atliekomis užterštų teritorijų valymas, kuris apima 10 132 m2 plotą. Tam iš biudžeto pernai panaudota 88 705 Eur. Palmiros Mart nuotr.

Dalindamasi mintimis apie projekto naudą, Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė sako, kad išmaniosios technologijos miestų tvarkymo srityje – teigiamas žingsnis. Mieste nuolat ieškoma būdų, kaip efektyvinti miesto švarą.

„Klaipėdos savivaldybė jau daugelį metų Viešojo pirkimo konkurso sąlygose įtraukia reikalavimą dėl GPS sistemos naudojimo tvarkymo darbus vykdančių rangovų mašinose. Taip užtikrinama paslaugų kontrolė“, – pranešime spaudai cituojama I. Šakalienė.

Šveicarų startuolis „Cortexia“ siūlo būdą, kaip optimizuoti miestų aplinkos tvarkymą. Prie dviračio pritvirtinta išmanioji kamera fiksuoja gatvėje esančias šiukšles, o dirbtinio intelekto algoritmas identifikuoja iki 40 skirtingų šiukšlių: nuorūkas, ekskrementus, lapus ir kt. Gauti duomenys leidžia nustatyti miesto švaros indeksą.

Vertinant atsižvelgiama į nešvarą sąlygojusius veiksnius, atliekų kiekį ir jų poveikį. Tai padeda įgyvendinant miestų tvarkymo priemones: efektyviai paskirstyti valymo darbus, šiukšliadėžes ar net organizuoti socialinės reklamos kampanijas.

Pastebėta, kad miestai, kurie aplinkos tvarkymo praktikoje taiko išmaniąsias technologijas, tampa ne tik švaresni ir patrauklesni, bet ir tvaresni, prisideda prie gyventojų sąmoningumo didinimo.

„Kaip bebūtų gaila, gyventojai dar ne visuomet atliekomis atsikrato tinkamai. 2020 m. sutvarkyti 45 nelegalūs sąvartynai:  stambiagabaritės atliekos, padangos, žaliosios atliekos, atliekamas pavienėmis atliekomis užterštų teritorijų valymas, kuris apima 10 132 m2 plotą. Tam iš biudžeto pernai panaudota 88 705  Eur“, – apie iššūkius kalbėjo I. Šakalienė.

Remiantis miestų, kurie jau įsidiegė „Cortexia“ sistemą duomenimis, taumopos gatvių valymo išlaidos: Ženevoje sutaupoma iki 1,5 milijono per metus, Ciuriche – 10 proc. gatvių valymo išlaidų. Nauda ne tik ekonominė – surinkti ir išanalizuoti duomenys leidžia ieškoti ir kūrybinių sprendimų, kurie skatintų gyventojų sąmoningumą. 

Organizacijos „Mes darom“ projektas „Švarūs miestai“ vyksta keliais etapais ir savanoriai-dviratininkai jau važinėjo Vilniuje ir Kaune.

Lietuvos didžiuosiuose miestuose surinktų duomenų analizę atliks Šveicarijos mokslininkai, o rezultatai bus pristatyti ne tik atliekų tvarkytojams, miestų savivaldybių atstovams, bet ir plačiajai visuomenei.

6 Comments

  1. IR TAIP AKIVAIZDU

    Klaipėdiiečiai jau senai išmatavo miesto gatvių ,, ŠVARĄ ” ir tai toliau daro veltui!, Šiukšlynai ir taip gerai matos, be Šveicatiškų tehnologijų ir kainų!!……. VALYT IR TVARKYT GATVES REIKIA O NE MATUOTI TAI KAS IR TAIP AKIS BADO!!!! ……. Eilinis pasitaškymas pinigėliais mūsų visų.!

    Reply
  2. Čerlis

    Kai eropiniu pinigu per akis tai reikę taškytis kur nereikia o kur akis bado tam neužtenka,

    Reply
  3. Čerlis

    Galim pakviest y graže vietele prie PC,liepa pasijus kaip šveicaryjoi

    Reply
  4. Kiemsargis Dėdė Fedia

    Kam ta šveicariška technologija, jeigu ir lietuviška technologija „plika akimi” matosi, kaip nešvaru mieste ir kiek šiukšlių

    Reply
  5. Maria

    Va cia tai Sakaliene uzsimojo!!! Sveicariska technologija? O kodel musu technologijos netinka? Kur musu gamtos apsaugos, svaros komitetai, pareigunai, technologai? Kodel jiems nera galimybiu? Netikiu, kad cia ponios Sakalienes „taupymo programa” ima virsu. Netikiu!

    Reply
  6. Tegul pamatuoja Rumpiškės kvartale

    Pastrigs veikdama nuo dulkiu , smarvės ir viskuo kas dabar yra po savivaldybės Projekto

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Irenai Šakalienei - Aukščiausiojo Teismo malonė

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) panaikino pirmos instancijos ir Klaipėdos apygardos teismo sprendimus, kuriais buvusiai uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus ...
2023-12-08
Skaityti daugiau

Miestas

„Nešvariausiam” miestui tvarkyti ieškoma naujų sanitarų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė apie 4 milijonų eurų vertės viešojo pirkimo konkursą dėl bendrojo naudojimo teritorijų (šaligatvių, autobusų sustojimo aikštelių, aikščių, ...
2023-11-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This