Dialogas ne kartuvėse vyksta

Politikų tribūna

Audrius Petrošius, Seimo narys
2021-08-11

Komentarų: 5

Vakar prie Seimo vykusio mitingo pirmojoje dalyje buvo girdėti šūksniai, kad tauta – ne foninis triukšmas. Liūdna pranešti, bet mitinge užsibuvusi žmonių dalis, ta, kuri iš darbo išeinantiems Seimo nariams į veidus rėkė klausimus, nelabai ir norėdami atsakymų, būtent foniniu triukšmu ir tapo. Foniniu triukšmu gerai organizuotiems, kraujo ištroškusiems provokatoriams, kurie labiausiai ir pasinaudojo šių žmonių silpnumu ir emocijomis, ko pasekoje buvo niokojamas pareigūnų turtas, žalojami pareigas atliekantys valstybės tarnautojai.

Užsibuvusių žmonių grupėse veikiant pavieniams, gerai organizuotiems asmenims, provokuojantiems konfliktines situacijas bei nukreipiant savo emocijose vargiai besiorientuojančios minios įniršį į surežisuotas situacijas patekusius Seimo narius, kai, pvz. sąmoningai užkliudomi Seimo nariai ir šaukiama, kad pastarieji stumdosi, kai raginama apsupti parlamento narių mašinas, net ir SU MAŽAMEČIAIS VAIKAIS VIDUJE, juos keikiant ir jiems grasinant, kai yra kišamos kojos, stumdomasi ar apipilami vandeniu net ir tie, kurie bandė atsakyti į išrėkiamus „klausimus”. Gerai situacija iliustruojama kolegos Andriaus Navicko poste. Nuoširdžiai rekomenduoju jį perskaityti.

Tai visgi protestuotojai ar pažeidėjai? Jeigu ignoruotume faktą, kad mitingo dalyviams pagal galiojantį teisinį reglamentavimą piketuoti leidžiama ne arčiau 75 m iki Seimo rūmų, ko jau savaime nebuvo laikomasi net ir dienos metu, oficialiai mitingas baigėsi 17 valandą ir viskas, kas vyko po to, turi būti laikoma veikla, vykdyta nesilaikant teisės aktų, arba kaip dabar yra mėgstančių sakyti, antikonstituciška.

Negalime toleruoti ar pateisinti žmonių, kurie blokuoja kelią pareigūnams, nesilaiko jų reikalavimų, priešinasi jiems. Įsidėmėkime. Tai – ne nukentėjusieji. Tai destruktyvūs pažeidėjai, ignoruojantys galiojančią tvarką ir nusistovėjusias nuostatas. Labai gaila, kad šalia jų galimai buvo ir suklaidintų, emociškai paveiktų žmonių. Tikiu, kad vis dėlto vakare tokių buvo mažuma.

Tad pirmiausia noriu padėkoti pareigūnams už sudėtingą vakarą, labai apgailestaudamas, kad ir jų, dirbusių savo darbą, tarpe buvo sužeistų. Taigi, vakar buvo daug chaoso, daug pykčio, daug vandalizmo.

Ryte dar bandžiau suprasti, ko nori žmonės, susirinkę prie Seimo (plakatai nurodė bent 8 priežastis, kodėl jie atėjo). Tikrai ne kalbėtis, nes dialogas ne kartuvėse vyksta. Tikrai ne reikalauti savo teisių, nes nei vienos nepasakė, nesikreipė argumentuotai, galų gale, net ir neišrėkė po langais.

Todėl, kad kaip jau dalinai užsiminiau kiek anksčiau, tai organizuotas, gerai apmokytas ir, matyt, apmokėtas, pykčio mitingas. Jis skirtas tam, kad savo šalies negerbiantys ir nemylintys žmonės turėtų kuo pasipiktinti, o Lietuvos priešai turėtų iš ko susukti propagandinius klipus, kaip viskas blogai.

Ar norėjosi išeiti pasikalbėti su „rinkėjais”? Ne. Man brangus manimi pasitikėjusių žmonių mandatas, tokių tikrai prie Seimo, manau, nebuvo. Neprarandu vilties, kad gebėtume bendrauti civilizuotai, nes nuolat bendraudamas su klaipėdiečiais, jaučiu adekvatumo bangą. Gal kartais piktesni, gal geranoriškesni, bet kalbantys ir dažniausiai girdintys.

O taip pat man, kaip kiekvienam normaliam žmogui, brangi gyvybė bei mano šeimos, mano komandos saugumas. Įtampos priimant visai šaliai svarbius sprendimus užtenka kasdien nuoširdžiai dirbant. Nepagerina situacijos neadekvatus vėliavų plėšymas, daiktų deginimas, Seimo narių puldinėjimas bei tyčiojimasis, jų automobilių gadinimas.

Šiandien tiesiog tapo akivaizdu, kad turime žmonių, kurie yra šalies priešai. Ir tiek. Ar dėl to imsiu mažiau tikėti Lietuvos ateitimi? Ar sumažėjo motyvacija dirbti vardan žmonių gerovės? Priešingai.

5 Comments

  1. Aš matau priešais

    Konservus ir liberastus

    Reply
  2. Butent konservai žmonėms surengė kartuvės

    Tai neįšėjo net bendrauti semunai, nes žino rengia kartuves per įstatymus

    Reply
    • Dėl noro priversti bendrauti

      Kas keturi metai vyksta rinkimai, tada ir reikia spręsti ką rinkti į seimą. Galimi ir priešlaikiniai rinkimai, bet reikia kažkokį kiekį parašų surinkti. Jėga kepeniai ar gražuliai savo tvarkų demokratiškai rinktai valdžiai neprimetinės.

      Dėl mitingų, aiškų kad leidimo prašyti nereiktų, užtektų pranešimo. Bet susirinkimas ar mitingas nereiškia kažko, kas trukdytų seimui veikti. Tuos, kurie varžė parlamento nario judėjimo laisvę prisieis nubausti, kad kitą kartą nenorėtų to daryti.

  3. Petrošius nesuprato ko reikalaujama ?

    Priešlaikinių rinkimų kaip ir 2018 m mitingo metu Palucko žodžiai, kad Seimas yra atsakingas už susidariusią situaciją ir todėl turi įvykti priešlaikiniai rinkimai, buvo pasitikti plojimais. Tuo tarpu E.Gentvilas kvietė R.Karbauskį suprasti, kad prieš jį stovi laisvi žmonės.

    Reply
  4. Kas jums darosi ? Gal pakartojame 2018 m mitinguotojų žodžius ?

    Jūs pamiršote pone Petrošiau , prieš jus laisvi žmonės !!!! Anot E. Gentvilo 2018 m. mitingo metu pasakyti žodžiai . Daugiau net komentuoti nėra ką , liko tik Tapiną pacituoti , pakeitus pavardes ….Man labai gaila Ramūno Karbauskio. Todėl, kad jie, užsidarę šitame pastate, įsivaizduoja, kad tik jie gali tvarkyti valstybę. Kad tik jie gali kažką organizuoti, daryti, priiminėti ir taip toliau. Jie įsivaizduoja, kad atėjo ne tarnauti, o valdyti. Ir jie nebesupranta, kad yra žmonės, pilietinė visuomenė, kuri gali suorganizuoti štai tokį mitingą“, – sakė A.Tapinas

    „Mes esame piliečiai. Ir kaip piliečiai mes sakome šitai institucijai: mes šiandien jus kaltinam“, – sakė A.Tapinas. 

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Arvydas Pocius vadovaus Seimo komitetui

Seimas antradienį apsisprendė buvusį kariuomenės vadą, Klaipėdoje išrinktą konservatorių Arvydą Pocių skirti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku. Už ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Politika

1 ir 2 centų monetos išliks?

Ketvirtadienį Seimas priėmė Atsiskaitymų grynaisiais pinigais sumų apvalinimo įstatymą ir lydimųjų teisės aktų pakeitimus, kurie nuo 2025 m. gegužės 1 ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This