Jaunieji Klaipėdos ledo ritulininkai keliasi į užsienį

Sportas

Vaclovas Gedvilas, „Hockey Lietuva” tarybos narys
2021-08-11

Komentarų: 0

Vasara – pats karštymetis naujam sezonui besiruošiančioms Klaipėdos komandinių sporto šakų ekipoms. Vidurvasarį, kai lauke temperatūra viršijo 30 laipsnių, pro vienintelę Klaipėdoje ledo areną praeinantys klaipėdiečiai su lengvu pavydu žiūrėjo į ant ledo besitreniruojančius vaikus – esą, jiems gera ir vėsu.

Visiškai kitaip galvoja Klaipėdos HC „Klaipėda“ jaunieji ledo ritulininkai ir jų tėveliai. Vaikams ant ledo pirtį kuria treneriai, o vaikų tėvai su nerimu laukia rudens – didžiajai daliai nepilnamečių vaikų tėvų teks sunki dalia – ilgam atsisveikinti su savo atžalomis. Komanda neteks devynių ledo ritulininkų, kurie savo karjerą pradėjo Klaipėdos ledo ritulio klube.

Sunkiai galą su galu sudurianti HC „Klaipėda“ ledo ritulio komanda negali pasiūlyti kokybiškų sąlygų savo pačios klube užaugintiems vaikams ir pastarieji pasiekę paauglystę, priversti rinktis tobulėti užsienyje. Ledo ritulio klubas praėjusiame sezone šalies čempionate iš penkių klubų užėmęs penktą vietą neturi pilnų matmenų ledo ritulio standartus atitinkančios aikštelės, kokybiškų rūbinių, o klubo finansavimas, lyginant su kitomis miesto reprezentacinėmis komandomis skiriasi dešimtimis kartų.

Tai suprasdami HC „Klaipėda“ ledo ritulio klubo vadovai neriboja savo auklėtiniams galimybės išvykti į užsienio klubus ir sportinio meistriškumo aukštumų siekti ten, klubą palikdami ir toliau vegetuoti šalies čempionato lentelėje.

Netrukus Klaipėdą paliks jau nuo praėjusio rudens įvairiose Šveicarijos komandose žaidžiantis gynėjas 14-metis Nikita Valasenko (Lozanos „Lausanne“ U-17 Elit), 15-metis vartininkas Daniila Cepovas (Martigny „Valais Chablais Futur“ U-17 Top) ir 14-metis puolėjas Dovydas Jukna (Ženevos „Geneve – Servette“ U-17 Elit). Paskui šiuos jaunuolius į Alpių šalį išvyksta ir 15-metis puolėjas Danielius Čečekovas (Friburgo HC „Fribourg – Gotteron U-17 Elit).

Kelintus metus užsienyje rungtyniauja 17-metis puolėjas Benas Beličenka, kuris Latvijos „Prizmos“ klubą dar pernai pakeitė į Vokietijos Krimitšau „Crimmitschau“ U-17 ekipą iš antrojo diviziono.

Į Vokietiją netrukus sparnus kels 16-metis puolėjas Vitalijus Fediukinas, kuris Svetlogorsko (Rusija) komandą keičia į Vokietijos.

„HC „Klaipėda“ klubo „bokštas“, gynėjas Nojus Jonas Kudzevičius dar pernai turėjo išvykti į kanadą, tačiau dėl karantino liko Lietuvoje. Dabar 17-metis gynėjas jau turi lėktuvo  bilietus kišenėje ir netrukus palieka Klaipėdą, prisijungsiantis prie Kanados jaunimo iki 22 metų GMHL lygos Almaguino „Spartans“ klubo, kurį treniruoja prieš sezoną Klaipėdos klubo vyriausiuoju treneriu dirbęs latvis Andrejs Savičevs.

Dar vienas klaipėdietis, 16-metis puolėjas Ugnius Šimbelis, kelia sparnus į šiaurę ir nuo rugsėjo gins vieno iš Švedijos jaunimo klubų garbę. Jo komandos draugu Švedijoje bus ir dar vienas perspektyvus jaunuolis iš Klaipėdos, 16-metis gynėjas Ilja Michalevičius, kuris praėjusiame sezone suaugusiųjų šalies čempionate jungtinei „Energija Hockey/HC Klaipėda“ komandai per 18 rungtynių pelnė 7 įvarčius ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus.

„HC „Klaipėda“ puikiai supranta, jog šiuo metu negali jaunimui suteikti tokių sąlygų, kokios jų laukia užsienyje, nors ten vaikai žaidžia ne už dyką ir išskėstomis rankomis jų ten niekas nelaukia. Tiesiog Klaipėdoje mes neturime ką pasiūlyti jaunuoliams, nes kol kas nei treniruočių sąlygos, nei praktiškai pats save išlaikantis klubas nėra tokio lygio, kuris tenkintų sparčiai tobulėjantį mūsų jaunimą. Klaipėdai verkiant reikia ledo arenos, kokybiškos infrastruktūros ir miesto valdžios dėmesio itin perspektyviai sporto šakai, kurioje kasmet treniruojasi jau beveik 300 klaipėdiečių“,- sako HC „Klaipėda“ direktorė Natalija Alfiorova.

„Nėra sąlygų sportuoti ir pagrindinė jų  – arena.  Klaipėdoje ledo ritulys neturi savo bazės ir tai yra pagrindinis sąlyga, nors, yra ir kitų niuansų. Sūnus kelia sparnus į Kanadą, nes ten sąlygos geresnės, o finansiškai viskas kainuos tiek pat, kiek Klaipėdoje. Tad, rėmėjų ledo ritulyje trūkumas ir bazės stoka, mano nuomone, pagrindinės priežastys, kodėl ieškome galimybių kelti vaikų lygį kitose šalyse“, – apie savo sūnaus išvykimą sakė Osvaldas Kudzevičius.

9 jaunieji ledo ritulininkai  – kone pusė ledo ritulio komandos. Nors tai jauni ir tik perspektyvūs vaikai, jie galėtų džiuginti Klaipėdą savo žaidimu už namų komandą. Deja, nei finansinių, nei infrastruktūros sąlygų Klaipėdos komandai žaisti namų arenoje uostamiestis nesudaro. Valdininkų stalčiuose gulintys planai statyti multifunkcinę areną 10-čiai sporto šakų su ledo arena dienos šviesos neišvysta jau ketverius metus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

„Viesulą” tebetalžo nepasitenkinimas direktoriumi

„Direktoriaus V. Gedvilo vadovavimo metu, t. y. per maždaug vienerių metų ir šešių mėnesių laikotarpį, darbą BĮ „Viesulo“ sporto centre ...
2023-10-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This