Rotariečių pagalba autizmo sutrikimą turintiems vaikams

Sveikata

Lietuvos jūrų muziejaus Delfinų terapijos centro bei Klaipėdos moterų Rotary klubo „Aditė“ draugystė trunka jau daugiau nei penkeri metai.

Šio klubo inicijuotas projektas „Padėk išmokti gyventi” sulaukė daugelio bendruomenės narių palaikymo. Jo metu buvo aktyviai renkamos lėšos iš privačių rėmėjų, organizuojamos labdaros ir paramos akcijos, aukcionai, renginiai. Surinktos lėšos buvo skirtos Lietuvos jūrų muziejaus Socialinių įgūdžių kambariams įrengti, kurie yra pritaikyti autizmo spektro sutrikimą turinčių vaikų įgūdžių mokymui bei lavinimui. Naujose erdvėse ugdomi svarbiausi įgūdžiai, reikalingi buityje: mokoma savarankiškai valgyti, susitvarkyt, nusiprausti ir pan. Visos šios naujos paslaugos teikiamos kartu su kompleksine delfinų asistuojama terapija.

Alfonso Mažūno nuotr.

Delfinų terapijos skyriaus vedėja dr. Brigita Kreivinienė pasakoja, kad socialinių įgūdžių kambarių kūrimą itin apsunkino pandemija, kadangi dalies priemonių tiekimas/gamyba itin užtruko.

„Tačiau šiandien jau džiaugiamės pirmaisiais puikiais rezultatais, – pranešime pažymi dr. Brigita Kreivinienė. – Jau metų pradžioje Delfinų terapijos centrą pasiekė kompensacinės priemonės valgymui ir buičiai: specializuoti indai ir puodeliai, stalo įrankiai ir maisto ruošimo priemonės pritaikytos skirtingų asmenų poreikiams, įvairių formų puodeliai su snapeliais, šiaudeliais, rankenėlėmis, nevirstantys, suapvalintu pasunkintu dugnu, taip pat: įvairių formų, aukštos kokybės ryškios lėkštės su limpančiu prie stalo dugnu. Visais jais naudotis yra labai saugu”.

Šių aktyvių moterų dėka sukurti ir tarptautiniai bendradarbiavimo saitai su kitais Rotary centrais Danijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Kanadoje. Pernai „Aditė“ aktyviai kvietė prisidėti prie Delfinų terapijos centre kuriamo savarankiškumo įgūdžių kambario.

Už rotariečių surinktas lėšas buvo įsigytos ir specialios medinės bei plastikinės pjaustymo lentelės su nerūdijančio plieno spygliukais (maisto produktų fiksavimui), plastikinės pjaustymo lentelės su pakeltais šonais ir keičiama trintuvės dalimi, peilių komplektas minkštomis rankenomis ir pritaikytomis geležčių formomis, kurios padeda kompensuoti judesį, esant rankos mobilumo problemoms. Įsigyti ir skirtingų stalo įrankių komplektai, pvz., pasunkinti, storesniais, lenkiamais kotais šaukštai, peiliai ir šakutės, specializuoti laikikliai, kurie padeda pritvirtinti įrankį prie rankos ir lavina judesio tikslumą. Sumontuota buitinė technika, kuri padės tėveliams ir vaikams leisti puikų laiką gaminant kartu.

Gegužę buvo įkurtos net dvi socialinių įgūdžių erdvės kambariai, kurie atkartoja namų aplinką ir leidžia vaikams ugdyti šiuos svarbius įgūdžius. Viename kambaryje – realiai veikianti funkcionalia virtuvė, o antrajame – svetainė bei poilsio kambarys.

Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė pastebi, kad Delfinų terapijos centras teikia kompleksines paslaugas, o praktikoje dažnai matoma, kad įgūdžių ugdymas, lavinimas ir įtvirtinimas sekasi sudėtingiau.

„Tikimės, jog šie du svarbūs kambariai, atkartojantys namų aplinką, įgalins mus dar labiau padėti vaikams su negalia, o inovatyvios priemonės padidins vaikų motyvaciją mokytis”, – sako O. Žalienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Veidai

Olga Žalienė lieka vadovauti Jūrų muziejui

Kultūros ministerija skelbia, jog konkursą eiti Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus pareigas laimėjo dabartinė jo vadovė Olga Žalienė. Konkurse iš viso ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Kultūra, Svarbu

Kultūros projektų finansavimas: lems ir valdančiųjų nuomonė (atnaujinta)

Kultūros ir meno tarybą pakeitusi Klaipėdos kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupė, antradienį susirinkusi į pirmą posėdį, didžiausią jo ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This