Po skaitiklių kontrolierės vizito – nemaloni staigmena

Miestas, Svarbu

Kontrolierių vizito patikrinti vandens skaitiklių rodmenis sulaukęs klaipėdietis buvo nemaloniai nustebintas, kai sužinojo, kad už tokį apsilankymą dar turės ir susimokėti. Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ atstovai tikino, kad įsivėlė klaida ir šiam klaipėdiečiui pinigai bus grąžinti. Bet jis neketina pasiduoti – prašo, jog bendrovėje būtų atliktas auditas, tyrimą pradėtų ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Dažniausiai skaitikliai tikrinami, jei jų rodmenys nedeklaruojami ilgiau nei tris mėnesius arba ilgai deklaruojami nuliniai rodmenys.

Nustebino sąskaita

„Jei jums paskambino ir paprašė įsileisti į butą komunalinių paslaugų skaitliuko patikrai, o jūs sutikote, tai pasiruoškite apmokėti darbuotojo kelionės išlaidas“, – kitus klaipėdiečius įspėjo visuomenininkas Michailas Andrijanovas, žiniasklaidai išviešinęs savo patirtį, kaip turėjo susimokėti už kontrolierių vizitą.

Esą dar liepos 27 dieną jam paskambino moteris, prisistačiusi bendrovės „Klaipėdos vanduo“ kontroliere, ir pasakė, jog norėtų patikrinti bute esančius vandens skaitiklius.

„Sutarėme laiką, moteris skaitiklius apžiūrėjo, pasakė, kad viskas gerai, paprašė pasirašyti apžiūros akte (savo telefone) ir sakė, kad tuoj pat atsi7s man aktą elektroniniu paštu. Jai išvykus po kurio laiko parašiau trumpąja žinute savo elektroninio pašto adresą. Dar po kelių valandų parašiau, kad negavau akto, bet atsakymo nesulaukiau. Šio mėnesio pradžioje patikrinau AB „Klaipėdos vanduo“ elektroninę savitarną ir pastebėjau joje keistą sąskaita. Joje buvo parašyta, kad turiu susimokėti už prekes ar paslaugas pavadinimu „Išlaidos atvykimui pas klientą“. Kaina – 6 eurai 5 centai“, – pasakojo M. Andrijanovas.

Apstulbintas tokios sąskaitos jis parašė laišką AB „Klaipėdos vanduo“ Rodmenų kontrolės skyriaus vyresniajai specialistei ir esą iš jos sulaukė atsakymo, jog „teikia skaitiklių duomenis ne kas mėnesį, tai bus mokėjimas už AB „Klaipėdos vanduo“ kontrolierės atvykimą“.  

Todėl M. Andrijanovas sakė ir kreipęsis į žiniasklaidą, nes savo patirtimi nori įspėti kitus klaipėdiečius, jog už kontrolierių vizitą teks susimokėti.

Buvo padaryta klaida

„Pagal bendrovėje galiojančią tvarką, kontrolieriai atlieka planinę objektų kontrolę (t.y. įvadinių vandens apskaitos mazgų tikrinimas daugiabučiuose namuose; objektų tikrinimas, abonentui nedeklaruojančiam vandens apskaitos prietaisų rodmenų arba deklaruojančiam nulinius parodymus; daugiabučių namų gyventojų buitinės apskaitos tikrinimas (vandens netektys) ir klientų užsakymus dėl skubios objektų patikros. Jūsų minimo kliento bute, jam nedeklaruojant vandens apskaitos prietaisų rodmenų, šių metų liepos 27 d. buvo atlikta skaitiklių patikra bute.  Pažeidimų nenustatyta. Kontrolierė pildydama el. skaitmenoje patikrinimo aktą, padarė klaidą – paspausdama mygtuką, kad tai yra skubus iškvietimas, už kurį klientas turi susimokėti. Patikrinimo aktas vietoje buvo pateiktas klientui pasirašymui. Išsiaiškinę klaidą, klientą informavome apie susidariusią situaciją ir raštu pranešėme, kad rugpjūčio mėnesio sąskaitoje išlaidos už atvykimą bus anuliuojamos. Tai ir padaryta, išlaidos jau anuliuotos. Atsiprašome už susidariusią situaciją ir nepatogumus klientui“, – teigė bendrovės „Klaipėdos vanduo“ komunikacijos vadovė Gintarė Butkienė.

Tačiau į tokį atsakymą M. Andrijanovas sureagavo itin neigiamai.

„Kai pradėjau domėtis, nuo kada gyventojas apmoka kontrolieriaus vizitus AB „Klaipėdos vanduo“ transportu, gavau laišką,  kad „suma 6,05 Eur už atvykimą anuliuota rugpjūčio mėnesio periode“. Čia rimtai? O tai kiek yra tokių šeimų, kurios nesidomėjo ir sumokėjo?“ – retoriškai klausė M. Andrijanovas.

Jis teigė, jog Klaipėdos savivaldybei jau pateikė prašymą bendrovėje „Klaipėdos vanduo“ atlikti auditą, prašymas pradėti tyrimą dėl fiktyvios paslaugos suteikimo mastų pateiktas ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai.

Mokėti – tik už skubų iškvietimą

Anot G. Butkienės, gyventojai moka tik už skubų kontrolierių iškvietimą, pavyzdžiui, kai skubiai reikia nuimti plombas dėl įvykusios avarijos, sutvarkius – jas uždėti.

Už kontrolieriaus atvykimą skubaus prašymo atveju yra mokamas bendrovės patvirtintas 6,05 Eur su PVM tarifas.

Planinė, o ne skubi vandens skaitiklių patikra atliekama 2-3 kartus per metus. Skaitikliai tikrinami, kai skaitiklių rodmenys nedeklaruojami daugiau nei 3 mėnesius, ilgą laiką deklaruojami nuliniai rodmenys ar atliekant skaitiklių rodmenų kontrolę.

„Ši paslauga gyventojams nemokama“, – pabrėžė G. Butkienė.  

Ji pateikė duomenis, jog nuo šių metų pradžios iki liepos bendrovės darbuotojai patikrino daugiau nei 10 tūkstančių skaitiklių būstuose.

Iš jų planiniai patikrinimai vyko 8189 kartus, prašymų nuimti plombas nuo skaitiklių buvo 1212, uždėti plombas – 616.

Už kontrolieriaus atvykimą pagal skubų iškvietimą sąskaitos per pirmą šių metų pusmetį buvo pateiktos 144 klientams. Tai nuo visų skaitiklių patikrinimų sudaro 1,4 proc.

Kiekvieną mėnesį klaipėdiečiai moka vandens apskaitos prietaisų aptarnavimo mokestį, o už surinktus pinigus keičiami skaitikliai, vykdoma jų priežiūra. Už šalto vandens skaitiklių priežiūrą per mėnesį reikia mokėti 1,52 euro, už karšto – 0,63 euro. Šį mokestį yra patvirtinusi Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

5 Comments

  1. Pagarba Mišai" Betmenui"

    Šaunuolis Andrijanovas… Pagarba. U šiap, savotiškai juokinga. Vienas žurnalistas Miša rašė, viena žirnalistė( buvuso) kolegai atsakė… Bravo Andrijanovui. Gintarė jau tik „pridvornyj pisasr” – atsirašinėti už viršininkėlių kliauzas.

    Reply
  2. As

    Uzpiso
    Jie
    Visi

    Reply
  3. Maža

    To , kad nepraneša laikų. Man dar po metu skolos raštą į pašto dėžutę įmetė. Tam net atskirą vartotoją sukūrė. Visą savaitę vargo , kol suprato , jų darbuotojų klaida ,grubi . Buna dar ir taip .

    Reply
  4. Jonas

    galiu pasakyti tik tiek, kad seniau buvo atsilike ir dirbo sovietiniais metodais, bet viskas veike ir nebuvo tokiu klaidu, tada atejo vandenims vadovauti naujas direktorius is vilniaus, benitas jonikų, kuriam nusispjauti ant klaipedeciu, o tik svarbu savus prakisti i geras darbo vieteles (zurnalistas, padarykite tyrma kiek uzdirba naujai ateje dirbti direktoriais) ir prasidejo visa eile nesamoniu ir cia tik pradzia mes jau turime iniciatyvine darbine grupe sudare ir ruosiames vandenis paduoti i teisma uz galybe kitu pazeidimu, kurie pazeidzia vandenieciu istatyma, taip pro akis nepraleisime

    Reply
    • Rasa

      Saunuoliai

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Vicemerė apdovanota „už asmeninį išskirtinį indėlį”?*

Net 171 Klaipėdos savivaldybės klerkas buvo paskatintas ir apdovanotas, įvertinus jų veiklą per pirmąjį šių metų ketvirtį „kaip viršijančią lūkesčius”. Ir net 49 ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This