Pokyčiai senamiestyje: vietoj žalio baisuoklio – nauji butai

Svarbu, Verslas

Klaipėdos senamiestyje neliko dar vieno baisuoklio – su žeme sulygintas Turgaus a. 14 riogsojęs sovietinis žalias, fanieros lentomis apkaltas statinys dideliais vitrininiais langais. Šiame sklype netrukus pradės kilti naujas pastatas, kuriame bus ir komercinių patalpų, ir butų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Turgaus a. 14 suplanuotų statybų projektiniai pasiūlymai buvo parengti dar 2014 metais, juos patvirtino ir Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos tuometė Architektūros ir urbanistikos taryba. Tačiau nuo 2014 metų buvo tvarkomi tik dokumentai, rengiamas projektas. Visą tą laiką sovietinius laikus menančiame statinyje dar veikė daržo ir sodo prekių parduotuvė.

Pernai aplink statinį ir jo viduje prasidėjo archeologiniai tyrimai, nes šioje vietoje XIX-XX a. pirmojoje pusėje stovėjo nedidelis namas. Jį ir planuojama atstatyti.

„Archeologai išjudino pastato pamatus, todėl jis tapo avarinės būklės, galėjo bet kada nugriūti. Archeologai dėl kylančio pavojaus nebegalėjo dirbti pastato viduje. Jau anksčiau žinojome, kad griauti tą baisuoklį galėsime tik tada, kai gausime statybos leidimą. Jį gavome liepos 14 dieną ir iškart pradėjome griovimo darbus“, – aiškino Turgaus g. 14 sklypą išsinuomojusios ir naujas statybas planuojančios bendrovės „Vėjų energija“ direktorius Vitalijus Kavaliauskas.

Anot jo, per savaitę sklypas bus galutinai išvalytas ir tuomet į jį galės sugrįžti archeologai baigti savo darbų.

„Sutarėme, kad archeologai savo tyrimus baigs per du mėnesius, bet jie stengsis kuo greičiau. Kitas etapas – užkonservuoti archeologinius tyrinėjimus, pakloti konservacinę plokštę, ant kurios jau bus galima lieti naujo pastato pamatus. Kontrakto su dievuliu neturime, nežinome, kokie bus orai. Bet jei nebus labai šlapias ruduo, tai šiemet turėtume pasiruošti statyboms, kurios prasidėtų pavasarį. Manau, kad po metų jau bus aiškus ir pastato fasadas, ir stogas, tik gal fasado spalvos dar ne“, – planus atskleidė V. Kavaliauskas.   

Naujas pastatas, kurį planuojama statyti, bus dviejų aukštų su mansarda.

„Jis tikrai bus būdingas Klaipėdos senamiesčiui,  neišsiskirs iš konteksto. Tai bus maksimaliai pagal išlikusią ikonografiją, kurios nėra daug, pastatytas šlaitinis vokiškas namas“, – teigė pašnekovas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Projekto autorius architektas Edmundas Andrijauskas žiniasklaidai yra sakęs, kad tai bus apie 200 kv. m ploto kampinis, dviaukštis, šlaitinis namas, būdingas šiam kvartaliukui.

Pirmajame naujojo pastato aukšte bus komercinės patalpos, o antrajame ir mansardoje – butai.

„Jie bus nedideli, po 50-60 kvadratinių metrų ploto. Jei teisingai  pamenu, suplanuoti aštuoni butai ir tikimės, jog atsiras žmonių, kurie norės gyventi tokioje išskirtinėje vietoje“, – vylėsi V. Kavaliauskas.

Paklaustas, kodėl projektas vystomas taip ilgai – nuo 2014 metų, verslininkas teigė, jog senamiesčiuose sunku tikėtis kitokio varianto.

„Žinojome, kur einame. Tiesa, nesitikėjome, kad viskas truks taip ilgai. Bet ir patys laukėme sprendimų, kas bus daroma su Turgaus aikšte. Dabar žiūrint iš komercinės pusės šios dienos logikos neatitinkame. Logiška būtų, jei statytume bent keturių aukštų su mansarda namą. Tačiau nei detalusis planas tai leistų, nei mes patys norime. Statybos nėra pagrindinė mūsų veikla, tai labiau pasididžiavimas, jog prisidedame prie senamiesčio atkūrimo. Mūsų siekiamybė nėra greitas pinigų darymas. Bet tikimės, kad projektas nebus minusinis, kad jis atsipirks“, – neslėpė V. Kavaliauskas.

Paklaustas, kiek kainuos statybos, pašnekovas konkretaus skaičiaus neįvardijo, tačiau paminėjo, jog tai bus keli šimtai tūkstančių eurų.

Jis tvirtino, kad tiek parduotuvėlių veiklos, tiek naujakurių naujojo pastato butuose galima tikėtis po trejų metų.

„Pastatyti truks metus, tačiau įrengti reikės laiko, nes bus daug darbo rankomis, o ne technika. Juk čia senamiestis“, – pabrėžė V. Kavaliauskas.

13 Comments

  1. Archimedas

    Namas 200 m2, o butai bus 8 po min. 50 m2. Klausimas savivaldybės architektui: kaip į 200 m2
    įtalpinti 8 x 50 m2?
    Atsakymo nereikia. Aš jį numanau.

    Reply
    • Mantas

      Ijungk savo smegeneles. 200 kvadratu uzims statinio vieta ant zemes. Pats statynis tures 2 aukstus ir dar mansarda. Tai 8 butai ir dar visas pirmas aukstas 200 kvadratu parduotuvems.

  2. Klausimėlis

    Gyventi turguje gali tik kažkas labai atsilupęs. Tikriausiai projekto vystytojai ne klaipėdiečiai.

    Reply
  3. BUVO

    gera ūkinių prekių ir gėlių parduotuvė. Galėtų ir dabar būti vietoje butų, bet…

    Reply
  4. TMS

    Mane ypatingau džiugina, kai atsatomi senieji pastatai, kai verslininkai turi ir klaipėdietiško patriotiškumo. Ir absoliučiai nesvarbu ar butai, ar komercinės patalpos. Svarbu, jog bus autentiškai atkurtas gražus pastatas.

    ŠAUNUOLIAI!

    Reply
    • Laimonas Bogušas

      Juk parašyta juodu ant balto, kad statomas naujas pastatas. Apie buvusio pastato atkūrimą nekalbama. Gal teksot autorės prieštaravimas pačios sau gali sukelti minčių apie atkūrimą, nes vienoje teksto vietoje rašoma „pradės kilti naujas pastatas”, o kitoje jau „jį ir planuojama atstatyti”.

    • ezys

      o jei pastatas bus atstatytas, tai jis nebus naujas? 🙂

    • Laimonas Bogušas

      ATSTATYTAS reiškia, kad atkurtas konkretus daiktas, kuris konkrečioje vietoje egzistavo iki sunaikinimo.
      Atsakant į klausimą – taip, be abejo, atstatytas pastatas fiziškai bus naujas. 🙂 Bet tai tikrai nebus atkurtas anksčiau stovėjęs namas, jei statoma naujai sugalvota pastato koncepcija.

    • Anonimas

      Siulau pastatyti visiškai kvadratinį pastatą ir ant sienų užklijuoti buvusio pastato nuotraukas. Bus maksimaliai originalus vaizdas

  5. Dalia

    Ir vel butai???

    Reply
    • ezys

      o ko noretumete, gal gamyklos? 🙂

    • Elena

      galėtų būti kokia parduotuvė, manau, tikrai būtų geriau nei butai

    • ezys

      Taigi raso, kad bus ir komerciniu patalpu ir butu.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

Miestas

Senamiesčio fasadų tvarkymo paramai - papildomas kvietimas

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad siekiant išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų – skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas Klaipėdos senamiesčio ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Pristatoma Senojo turgaus atnaujinimo vizija

„Pagrindinėje salėje formuojami prekybiniai stalai su stogeliais ir atitvarais imituojant senojo Klaipėdos miesto gatveles”, – tokią viziją dėl uostamiesčio Senojo ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This