Dėl Klaipėdos biudžeto – džiaugsmas: jau surinkta 6 mln. eurų daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto iždas nepaliaujamai pučiasi – per septynis šių metų mėnesius į jį surinkta per 6 mln. eurų daugiau nei planuota. Tačiau pinigų nežadama tuoj pat išleisti, nes ateitis esą miglota.

Asociatyvi nuotr.

Nuo metų pradžios kone kasdien valdininkų ir politikų kartoti nuogąstavimai, kad šiųmetis Klaipėdos miesto biudžetas bus labai įtemptas ir ateityje gali prireikti įvairių taupymo priemonių, buvo paneigti jau po pirmojo ketvirčio.

Tiesa, sausis ir vasaris buvo labai įtempti mėnesiai, per juos nesurinkta 1,3 mln. planuotų mokesčių. Tačiau nuo kovo kreivė šovė į viršų. Per tris šių metų mėnesius gyventojų pajamų mokesčio surinkta 20,8 mln. eurų, o tai yra 422 tūkst. eurų daugiau nei planuota ir beveik 1,7 mln. eurų daugiau nei pirmąjį praėjusių metų ketvirtį.

Po pirmojo ketvirčio rezultatai ėmė dar gerėti. Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėjos Kristinos Petraitienės teigimu, sausio-liepos mėnesiais į Klaipėdos biudžetą surinkta apie 59 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM), o tai yra 6,238 mln. eurų daugiau nei planuota.

Per šiuos septynis mėnesius geriau nei planuota sekėsi rinkti ir nekilnojamojo turto mokestį, tačiau pokyčiai ne tokie ryškūs – jo surinkta apie 100 tūkst eurų daugiau nei tikėtasi.

Kol kas prasčiausiai sekasi rinkti vietines rinkliavas. Priežastis paprasta – kai buvo formuojamas biudžetas, buvo įskaičiuota, kad į jį pateks rinkliavos už leidimus prekybai viešose vietose, išorinei reklamai. Tačiau politikai, kai jau buvo patvirtintas biudžetas, nusprendė, kad šiemet visus metus tokios rinkliavos nebus renkamos, nes tai bus pagalba smulkiesiems verslininkams. Todėl vietinių rinkliavų per septynis šių metų mėnesius surinkta apie 220 tūkst. eurų mažau nei buvo suplanuota.

„Žinoma, kad tokie biudžeto skaičiai džiugina ir tikrai nesitikėjome, kad šiemet taip bus. Gyventojų pajamų mokestis surenkamas iš atlyginimų, o tai, kad jo į miesto biudžetą įplaukė gerokai daugiau, reiškia, kad atlyginimai išaugo, daugėja darbo vietų. Juk vasara, atsidarė visos kavinės, kitos pramogos. Savaime suprantama, kad įtakos tokiems skaičiams turi ir tai, kad verslui bent kol kas realiai nebėra jokių ribojimų. Be to, gyventojų pajamų mokesčio surenkame daugiau, nes dabar yra mokami 2020 metais atidėti mokesčiai“, – aiškino K. Petraitienė.

Ji patikino, kad viršplaninių pajamų tikrai nebus skubama perskirstyti.

„Kol kas skubiai pinigų niekam nereikia, visi projektai vyksta, jiems finansavimas numatytas. Be to, nežinome, koks bus rugsėjis, spalis, lapkritis. Tad geriau taip taupiai moteriškai tuos pinigus pasaugoti“, – šyptelėjo Finansų skyriaus vedėja.

Tačiau rugsėjį miesto politikų bus prašomas tikslinti tiek šiųmetį Klaipėdos biudžetą, tiek Klaipėdos savivaldybės strateginį veiklos planą, nes reikės perskirstyti papildomai iš valstybės gautus asignavimus. Birželį patikslintas Klaipėdos savivaldybės miesto biudžetas šiuo metu siekia beveik 223 mln. eurų – tiek pajamų tikimasi gauti per visus šiuos metus. Didžiąją dalį miesto biudžeto (apie 40 proc.) sudaro gyventojų pajamų mokestis.

1 Comment

  1. Klsipįdietos

    Perdaug medidžiaukite Viniaus valdžia atims ir dalį lėšų perskirtys.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Mero nepasitikėjimui subręsti reikia beveik pusmečio

Uostamiesčio merui Arvydui Vaitkui prireikė net penkių mėnesių, kad iš savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija“ valdybos atšauktų jo pasitikėjimo dėl ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Uostininkai ir valdininkai įsigali savivaldybės įmonėse

„O ar jūs man galite parodyti nors vieną valdybą, kuri yra nepriklausoma?” Šio retorinio mero Arvydo Vaitkaus klausimo per savivaldybės ...
2024-01-04
Skaityti daugiau

Spyglys

52 milijonus eurų savivaldybė laiko kojinėse*

Žiniasklaidoje paskelbta informacija, kad savivaldybė nepanaudojo 68 milijonų eurų yra netiksli, nes 16 milijonų iš jų yra banke, – taip ...
2023-11-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This