Dangės skvere laukiama granito ir kavinės

Miestas, Svarbu

Pabaigos link artėjant Dangės skvero rekonstrukcijai, jau ieškoma, kas nuo kitų metų pavasario jame pastatys ir penkerius metus eksploatuos kilnojamą lauko kavinę. Toks konkursas paskelbtas trečiadienį. Pasiūlymų laukiama iki lapkričio 7 dienos.

Dangės skveras. Martyno Vainoriaus nuotr.

Konkurso sąlygose nurodoma, kad jo tikslas – išaiškinti geriausius nestacionariosios (kilnojamosios) lauko kavinės projektinius pasiūlymus, įrengti nestacionariąją (kilnojamąją) lauko kavinę naujai rekonstruotame Danės skvere, pagerinti miestiečiams ir svečiams teikiamų paslaugų kokybę, aptarnavimo kultūrą, prižiūrėti ir tinkamai tvarkyti aplinką Danės skvere Klaipėdoje. Nestacionariosios (kilnojamosios) lauko kavinės užimamas plotas – 76,30 kv. m.

Konkurso laimėtojas galės įrengti savo pasiūlytą kavinę ir ją penkerius metus eksploatuoti nuo balandžio 1 d. iki spalio 31 d. Po šio laikotarpio sutartį bus galima pratęsti dar penkeriems metams.

Numatoma, jog šioje lauko kavinėje nebus galima prekiauti alkoholiniai gėrimais ir tabako gaminiais.

„Viena vertus, toks sprendimas yra dėl to, kad kavinė bus netoli vaikų žaidimų aikštelės, šeimų zonos, tad joje tikrai nereikia alkoholio. Kita vertus, įstatymai draudžia nestacionariose kavinėse, išskyrus paplūdimyje, prekiauti alkoholiniais gėrimais“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

Konkurso nugalėtoją išrinks specialiai sudaryta komisija. Ji vertins siūlomos kavinės estetiką, atitiktį vietovės landšaftui, architektūriniams, technologiniams reikalavimams, laikinų įrenginių ir statinių konstrukcijas, dizainą ir spalvinius sprendimus, naudojamas medžiagas.

Beje, konkurso sąlygose numatyta, kad projektiniame pasiūlyme negali būti teikiami tipinių prekybinių palapinių ir kitos įrangos, naudojamos renginių ir mugių metu, panaudojimo lauko kavinės įrengimui variantai. Papildomi balai bus skiriami, jei veikloje bus naudojami atsinaujinantys energijos šaltiniai, pažangūs nuotekų valymo, atliekų tvarkymo būdai ir kt.

Konkursą laimės daugiausia balų surinkęs dalyvis. Jam nuomos mokesčio mokėti nereikės, o tik vietinę rinkliavą už paslaugų teikimą viešoje vietose.

Dangės skvero rekonstrukciją, anot A. Dobranskio, tikimasi pabaigti šiemet.

„Sutartis su rangovais baigiasi kitų metų sausį, tačiau tikimės, kad projektas bus baigtas šiemet. Daugiausia klausimų kilo dėl granito, nes jo kiekiai dideli, o jis importuojamas iš Kinijos. Tad buvo nuogąstavimų, ar jis spės pasiekti rangovus. Dabar jau esu patikintas, kad granitas yra pakeliui į Lietuvą, kad jokių problemų nėra“, – teigė A. Dobranskis.

Jis pabrėžė, kad skvere liko tik antžeminiai darbai – pakloti granitą, pastatyti mažosios architektūros elementus, baigti įrengti vaikų žaidimų, kitas aikšteles, sutvarkyti fontano apdailą.

Projekte numatyta, jog fontanas bus įrengtas itin moderniai. Jis, pritaikius įvairias šiuolaikines technologijas, galės būti panaudotas renginiuose. Šalia fontano bus įrengta nedidelė scena, skirta pradedančiųjų muzikantų, kitų kūrėjų viešiems, neįpareigojantiems pasirodymams, kuriuos žiūrovams bus patogu stebėti, sėdint čia pat, krantinėje. Joje numatyta įrengti modernią medinę terasą.

Projekte taip pat numatyta, jog daug vietos naujosiose erdvėse turėtų atsirasti vaikams – jų lauks net keli interaktyvūs žaidimai, modernus, įvairaus amžiaus mažiesiems skirtas stacionarus batutas, riedlentininkų parkas.

Žadėta, kad naujosios erdvės skendės žalumoje: iš dabartinio skvero buvo pašalinta keliolika senų medžių, bet naujų bus pasodinta net 56, o du buvo perkelti. Be to, čia dar atsiras 91 naujas krūmas, bus pasodinta 620 metrų gyvatvorės ir 100 kv. m. gėlynų.

Pagal istorikų pateiktas rekomendacijas skvere bus originaliai pažymėtos keturios Lietuvos šimtmečiui skirtos vietos.

Dangės skverą rekonstruoja konkursą laimėjusi bendrovė „Plungės lagūna“. Jai savivaldybė įsipareigojo sumokėti 10,7 mln. eurų.

15 Comments

  1. +-

    Kai nieko nedarai, tai ir neklysti.
    Bet manau palaukime ir gyvenimas parodys, patiks Gyventojams naujas skveras ar ne. O ir kiekvienas iš mūsų namuose renovacijas ir remontus darome, kaip ir gatvėse duobes lopome ir jas rekonstruojame . Tai ir siūlau Pakantumo ir galvoju viskas yra GERAI, svarbu kad pabėgėliai neužpultų.

    Reply
  2. Aha

    ir ,,katruves” kur prie tilto pačiam centre pastatykit. Tada tame š jau nieko nebetūks

    Reply
  3. Rita

    Gražuas skevero nebus. Kas eis į tą kavinę, kai negalima nei stiklo vyno, kokio sidro išgerti? Trukšmas, riedlentinikai tikrai nedera, o žalumos liko labai nedaug, ji skurdi, nežavi visai. Su kraštovaizdžiu, augmenija Klaipėdoje daug blogiau nei sovietmečiu. Suvelta viskas, nepatrauklu. Jau pre Jono kalnelio betonas, ir čia- tas pats. Ir visur VIENODOS VEIKLOS. Nėra taip, kad vienur žaluma ramybė, kitry – aktyvios pramogos su vaikais, jaunimo sanbūriais. Žmonės negali rinkstis, visur tas pats „miksas”.

    Reply
  4. Jonas

    Kur tarybinis granitas nuo fontano?lebartu kapinese?

    Reply
  5. Kukus

    Kodėl be alko? Tipo pardavines limonadą? Vėl eiliniai miesto galvų/ subiniu/ skiedalai. Koktu iki begalybės. Vakar buvo kruizinis laivas atplaukęs, o terminalas apleistas, trinkelės istrupeje…Nėra šeimininko mieste, tik šuleriu šutve rools.

    Reply
  6. T

    Svarbu betono nepamažint, dar aišku tegu Šakaliene kokią gelda gėlėm apsodinta ir tvarka Zulco svajonės pildosi.

    Reply
  7. Nezabitauskas

    Jūs kaip norit, o man senoji krantinė su svyrančiais gluosniais mielesnė. Ir senasis fontanas gražesnis. Ir žalumos buvo daugiau. Juk būtų užtekę krantinės įgriuvą užtaisyti ir suoliukus sutvarkyti. Gal nė milijono nekainuotų. Ir nereiktų verkti, kad pinigų lietaus kanalizacijai miestas neturi. Todėl ir sakau, kad ne pinigų mums trūksta, o proto ir sąžinės.

    Reply
    • Nieko naujo

      Pritarčiau, kad sąžinės trūksta labiausiai: iš medžių sodinimo tiek , kiek iš Kinijos granito ir Afrikos tikmedžio klojimo savivaldybės plėšrūnai neuždirbs. Gaila skvero, kuriame užaugau. Dar viena šalta ištrinkeliuota erdvė.

    • Zz

      Sutinku, kad iš esmės tereikėjo tik restauruoti fontaną ir suoliukus, perkloti tokiomis pat trinkelėmis aplink fontaną. Tačiau ką tada veiktų tokie dobranskiai ir panašūs mokesčių mokėtojų pinigų švaistytojai , o ir besišildantiems apyvartos nebūtų.

    • Jonas

      Kinai granita neatsius:)

    • DM

      Norisi gyvent griuvenuose vaziok i Rusija. Jauni zmones negali gyvent pensininku prisiminimais….

    • Nezabitauskas

      Taip, DM, jaunimas mano, kad viskas keičiasi tik į gera. Kai įgis patirties, supras, kokie buvo kvaili, taip manydami.

  8. Marius

    Riedlentininkų parką geriau reikėjo į parką, ar toliau nuo gyvenamųjų namų statyti… Dar neatidarius jau problemos su juo

    Reply
  9. DM

    Super nesulaukiu kada uzsibaigs darbai sio grazaus skvero…

    Reply
    • Dar viena graži erdvė

      Pritariu. Ir aš laukiu nesulaukiu. Kaip smagu, kad miestas po truputį atsinaujina. O pensininkų dėka, visas miesto centras nusėtas griūvančių, aptriušusių namų, kurie nepritaria namų renovacijai. baisu, pažiųrėkite kaip atrodo Klaipėdos H.manto gatvės gyvenamieji namai. Siaubinga gėda.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Dangės skvero granitas: teismas palaikė savivaldybę

Pasirodo, kad dar 2020-ųjų pavasarį kilusios peripetijos dėl tuo metu rekonstruojamame Dangės skvere numatyto kloti granito pasiekė ir teismą. Klaipėdos savivaldybė ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Miestas

Dingo Sąjūdžio laikus menantis simbolis

Klaipėdoje, Ąžuolyno giraitėje, pasigesta tautinio simbolio – priverpstės, lietuviškos trispalvės juosta pritvirtintos prie ąžuolo.  Apie šį įvykį pranešė „Atviros Klaipėdos” ...
2024-03-03
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Dėl įgaliojimų merui susikirto Klaipėdos valdančiosios frakcijos

Bene pirmą kartą šios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos valdančių frakcijų nuomonės balsuojant ženkliai išsiskyrė: dalis valdančiųjų nepalaikė mero Arvydo Vaitkaus ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This