Skųsdami Klaipėdos universitetinę ligoninę neįsivertino pasekmių?

Svarbu, Sveikata

Iki Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) nukeliavusią ir dukart Apeliaciniame teisme nagrinėtą bylą dėl Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) surengto konkurso onkologiniams ligoniams gydyti skirtam linijiniam greitintuvui įsigyti inicijavę verslininkai kol kas nesėkmingai bando pasilengvinti ant jų pečių nukritusią finansinę naštą.

Ligoninės atstovai teigia, kad dar 2019-ųjų spalį paskelbtas konkursas jau baigtas ir nauja įranga onkologiniai ligoniai bus pradėti gydyti netrukus.

Onkologiniams ligoniams gydyti skirtas linijinis greitintuvas Nacionalinio vėžio institute. nvi.lt nuotr.

Liko pirmos instancijos sprendimas

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos pateikiamais duomenimis, linijiniai greitintuvai yra naudojami išorinei spindulinei terapijai vėžiu sergantiems asmenims. Naujos spindulinės terapijos metodikos leidžia suformuoti tam tikrų formų apšvitino laukus, savo ribomis atkartojančius naviko formą, taip maksimaliai apsaugant sveikus aplinkinius audinius ir organus.

2019-ųjų spalį KUL paskelbus tokio prietaiso pirkimo konkursą bendrovė „Baltikameda“ pateikė pretenziją, kuria reikalavo pakeisti pirkimo sąlygas ir panaikinti techninėje specifikacijoje nurodytus reikalavimus, nes jie esą orientuoti į konkretaus gamintojo – „Varian“ įrangą, o įmonė ketino dalyvauti pirkime siūlydama gamintojo „Elekta“ linijinį greitintuvą. KUL tokios pretenzijos netenkino.

Tada jau „Baltikameda“ kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą nurodydama, kad tokios pirkimo sąlygos yra neadekvačios ir diskriminacinės, dirbtinai apribojo tiekėjų konkurenciją. Pernai vasarį Klaipėdos apygardos teismo teisėja Aušra Maškevičienė šį skundą atmetė ir trečiuoju asmeniu byloje buvusiai bendrovei „Tradintek“ priteisė iš ieškovės 15 527,33 Eur bylinėjimosi išlaidų. „Baltikamedai“ apskundus šią nutartį Apeliaciniam teismui, jo kolegija priėmė analogišką sprendimą ir „Tradintek“ priteisė dar papildomai 4000 eurų bylinėjimosi išlaidų. Tada jau „Baltikameda” pateikė kasacinį skundą LAT, kuris grąžino bylą nagrinėti Apeliaciniam teismui.

Pastarasis šią liepą paskelbė, kad konkursas įrangai pirkti buvo organizuotas teisėtai ir neapribojo tiekėjų konkurencijos. Specifinių techninių ir mokslinių žinių reikalavusioje byloje buvo atliktas įrodymų tyrimas, paskirta ekspertizė medicinos fizikos srityje. Jos išvados, anot teisėjų kolegijos, patvirtino faktą, kad Klaipėdos apygardos teismo sprendimas buvo teisėtas ir teisingas.

Po viso šio bylinėjimosi iš „Baltikamedos” UAB „Tradintek“ iš viso buvo priteista 30 527 Eur bylinėjimosi išlaidų.

Tikino, jog pablogėjo finansinė padėtis

Sulaukusi tokios sąskaitos „Baltikameda” vėl kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą prašydama mokėjimą išdėstyti 36 mėnesių laikotarpiui  – po 850 Eur kas mėnesį.

Prašymą įmonės motyvavo pablogėjusia finansine padėtimi, nes dėl karantino esą susiduria su sunkumais, pirkėjai laiku neatsiskaito ir t.t.

Tačiau Registrų centrui pateiktose ataskaitose nurodoma, kad 2020-aisiais, lyginant su užpernai, išaugo ir įmonės pardavimo pajamos (nuo 755 704 iki 1,159 mln. eurų), ir grynasis pelnas – nuo 24 538 iki 103 724 eurų.

Trečiadienį šį prašymą išnagrinėjusi teisėja A. Maškevičienė konstatavo, kad bendrovė neįrodė savo sunkios turtinės padėties ir kad ji nėra pajėgi sumokėti priteistos bylinėjimosi išlaidų sumos, taip pat byloje nenustatyta jokių ypatingai svarbių aplinkybių, sudarančių pagrindą išdėstyti priteistų sumų įvykdymą.

Ši nutartis dar gali būti skundžiama Apeliaciniam teismui.

Gydys jau greit?

KUL vyriausioji specialistė komunikacijai Aistė Noreikaitė teigė, jog linijiniam greitintuvo įsigijimo konkursas jau yra baigtas.

„Naujuoju linijiniu greitintuvu KUL pacientai bus pradėti gydyti artimiausiu metu. Apie tai paskelbsime žinią”, – teigė ji.

Kol kas KUL CVP portale dar nėra paviešinusi jokios sutarties dėl tokios įrangos įsigijimo.

KUL savo interneto puslapyje skelbia, kad linijinį greitintuvą pradėjo naudoti 2010-aisias – 9,5 mln. litų kainavusį įrenginį ligoninė įsigijo už ES struktūrinių fondų lėšas. Dar beveik 2 mln. litų kainavo pastato, kur pastatytas aparatas, įrengimas. 2017-aisiais KUL skelbė, kad planuoja įsigyti trečią linijinį greitintuvą.

Ligoninei nemažai atsieina ir jau turimų tokių įrenginių priežiūra, aptarnavimas bei remontas – nuo 2015-ųjų iki šiol dėl tokių paslaugų sudarytų sutarčių vertė siekia beveik 2,5 mln. eurų. Apie ketvirtadalis sumos pagal sudarytas paslaugų sutartis atiteko minėtoje byloje trečiuoju asmeniu buvusiai „Tradintek“.

1 Comment

  1. Nuomonė

    Gavo suskeliai ko nusipelno 🙂
    Gerai, kad tokie gudragalviai „į teismą paduosiu” gauna per nagus.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

COVID-19 pirkimai vis dar aidi teismuose

Teismuose dėl jos dalimi tapusios Klaipėdos universitetinės ligoninės pandeminio laikotarpio pirkimų tebesimurkdanti Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje laimėjo dar du ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This