Trys balerinos iš JAV šoks Klaipėdos teatre

Kultūra

Trims balerinoms iš Klasikinio baleto mokyklos Denveryje (JAV) savo svajones šokti perspektyvioje baleto trupėje pavyko įgyvendinti Klaipėdoje. Sėkmingai praėjusios atranką jos siekia tapti Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) baleto trupės artistėmis. 

Atrankoje dalyvavo 5 balerinos, Klaipėdoje šoks trys. Jelenos Lebedevos nuotr.

Klasikinio baleto mokyklos įkūrėja, savininkė bei meno vadovė Elizabeth Shipiatsky iš Denverio į Klaipėdą atsivežė penkias savo auklėtines, tačiau sėkmė nusišypsojo tik trims.  

„Daugiau nei trisdešimt metų turiu klasikinio baleto mokyklą Denveryje. Prieš ketverius pradėjau rūpintis ir kur toliau šoks mano mokyklą baigę jaunuoliai. Stengiamės jiems padėti įsidarbinti, tad kartu važiuojame į atrankas, konkursus visame pasaulyje. Prieš du metus su savo auklėtiniais dalyvavau tarptautiniame klasikinio šokio konkurse „Grand Prix Kiev“ (Ukraina). Ten susipažinau su KVMT atstovais: teatro vyriausiuoju choreografu Aurelijumi Liškausku ir baleto trupės meno vadove Jelena Lebedeva, kurie auklėtines atvežti į atrankas KVMT. Deja, sutrukdė karantinas ir mes negalėjome keliauti. Pagaliau mums pavyko“, – Muzikinio teatro pranešime cituojama E. Shipiatsky. 

Anot šokio profesionalės, nereikėtų stebėtis, kad baleto profesionalai ieško darbo pasiūlymų Europoje, nes karantino metu rasti darbą Amerikoje menininkams beveik neįmanoma.

„Ir iki karantino visi dirbdavo tik su kontraktais konkrečiam projektui, o ne nuolatiniame darbe. Tačiau dabar ir kontraktų nebeliko. Tad visus domina visi įmanomi pasiūlymai. Pradedantys baleto šokėjai nori dirbti baleto trupėse su įvairiu repertuaru: tiek šiuolaikinio šokio, tiek klasikinio baleto. Amerikoje tai sudėtinga suderinti. Natūralu, kad amerikiečiai veržiasi į Europą. Tad pasiūlymu dalyvauti atrankoje Klaipėdoje labai susidomėjome“, – sako baleto profesionalė. 

Anot E. Shipiatsky, ji ir Klasikinio baleto mokyklos studentės dar būdamos Amerikoje domėjosi KVMT repertuaru, čia statyti šokio spektaklių atvykstančiais choreografais, stebėjo spektaklių vaizdo įrašus.

„Spektaklius su KVMT baleto trupe stato tokie žinomi šokio pasaulio grandai kaip Kirill Simonov , Edward Clug ir kiti. Jie žinomi ir Amerikoje. Natūralu, kad mano jaunimas nori šokti šioje baleto trupėje. Nori praktikos, vaidmenų ir karjeros perspektyvų. Jas domina ta „pirmo žingsnio“ link profesionalumo galimybė. Gal būtent Klaipėda taps jų įspūdingos šokio karjeros pradžia? Tuo tarpu Amerikos baleto trupės jaunimo dėl pandemijos šiuo metu nesamdo visai“, – pasakoja iš JAV atvykusi baleto pedagogė.  

INFORMACIJA

Elizabeth Shipiatsky kilusi iš Rusijos. Baleto mokėsi prestižinėje A.J. Vaganovo baleto akademijoje Sankt Peterburge. Baigusi studijas, buvo pakviesta šokti S. Kirovo balete Marijos teatre. 1989 m. ji baigė šokio magistro studijas Sankt Peterburgo konservatorijoje. E. Shipiatsky, kaip choreografė, kūrė įvairiuose Europos ir Šiaurės Amerikos teatruose, tarp jų ir S. Kirovo valstybiniame akademiniame operos ir baleto teatre, A. J. Vaganovo baleto akademijoje. Vėliau ji išvyko gyventi ir dirbti į Ameriką, kur tęsė sėkmingą profesinę karjerą. E. Shipiatsky dirbo choreografe Braitono baleto teatre, Minesotos klasikinio baleto ir Kolorado balete. Ji dirbo Kolorado baleto antra pagrindine choreografe ir asocijuota direktore bei „DanceAspen“ ir „Colorado Ballet“ dėstytoja. Ji klasikinio baleto įkūrėja ir meno vadovė Kolorade, vėliau – Klasikinio baleto akademijos savininkė ir meno vadovė. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Karas „ne iš tos” pusės

Kovo 22-oji Pamaskvėje Rusijoje. Teroro aktas pramogų ir prekybos centre „Crocus City Hall”, kurio metu žuvo (antradienio vakaro duomenimis) 139 ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Nuomonės

Ne tik apie litvinizmą

Ar pamenate, kas laimėjo Saulės mūšį 1236 metais? Jei pamiršote, apie tai jums primins Lenkijoje registruotas baltarusių informacinis portalas Chartija ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

Spyglys

Už katę maiše - 150 pinigų*

Nors iki šiol neskelbiama, kas publiką linksmins naujojo Klaipėdos muzikinio teatro atidarymo metu, galimybės patekti į vietos grietinėlės puotą balandžio ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This