BALTRON pratybos vyko jūroje siaučiant audrai

Uostas ir jūra

Penktadienį baigėsi Baltijos jūros Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje surengtos kasmetinės Baltijos šalių karo laivų eskadros BALTRON „Junginio mokymai 21“ (angl. „SQUADEX  21“) ir Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų (KJP) Karo laivų flotilės pratybos (angl. „FLOTEX 21“).

KAM nuotr.

Tarptautinėse pratybose treniravosi BALTRON ir Lietuvos KJP Karo laivų flotilės štabai, Lietuvos štabo ir aprūpinimo laivas N42 „Jotvingis”, minų medžiojimo laivai M53 „Skalvis“ ir M54 „Kuršis“, patruliniai laivas P15 „Sėlis“, paieškos ir gelbėjimo laivas „Šakiai“ ir uosto kateris H21, taip pat Latvijos štabo ir aprūpinimo laivas „Varonis“, priešmininis laivas „Imanta“ ir patrulinis laivas „Jelgava“. Mokymų metu paramą teikė Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparnis.

Pratybų jūroje fazėje buvo atliekami mokomieji veiksmai, vykdomas laivų taktinis manevravimas, artilerinis šaudymas į jūroje atvilktus taikinius, paieškos ir gelbėjimo organizavimas ir vykdymas, laivų konvojavimas, laivų apžiūros-patikrinimo procedūros, jūrinių minų paieška ir naikinimas. Mokymus itin apsunkino ganėtinai ekstremalios oro sąlygos. Vėjas mokymų metu siekė 20–30 m/s, o bangos aukštis net iki 4 m.

„Šių metų BALTRON pratybų programa buvo gan intensyvi. Ką tik  pasibaigę mokymai SQUADEX pademonstravo BALTRON gebėjimą efektyviai sąveikauti su Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų vienetais ir dar labiau patobulino junginio kompetenciją vykdyti platų užduočių spektrą,“ – pranešime spaudai cituojamas Lietuvos karinių jūrų pajėgų vadas jūrų kpt. Giedrius Premeneckas.

INFORMACIJA

Baltijos šalių karinių laivų junginys BALTRON buvo įkurtas 1998 m. Junginį sudaro jam priskirti Lietuvos ir Latvijos kariniai laivai ir iš šių šalių atstovų sudarytas tarptautinis štabas. Šiemet junginiui priskirtas Lietuvos KJP laivas M54 „Kuršis“ ir Latvijos KJP laivas „Varonis“. Nuo 2015 m. Estija nebeskiria savo pajėgumų, tačiau ir toliau bendradarbiauja su Baltijos kaimynėmis NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų 1-ojoje grupėje (SNMCMG1). Ši eskadra – greitojo reagavimo karinis Baltijos šalių karinių jūrų pajėgų junginys, kurio viena pagrindinių užduočių – vykdyti nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo Baltijos jūros dugne likusių minų ir nesprogusios amunicijos paieškos bei nukenksminimo operacijas. Kartu šis junginys tarnauja ir kaip pasiruošimo dalyvauti NATO junginiuose platforma.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Laiškas žmogui, galinčiam išsaugoti švarų vandenį...

Labas, mano mielas žmogau, aš tavęs nepažįstu ir ar mums teks susipažinti nežinau, tačiau aš noriu tavęs paklausti: kaip tu ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Kodėl nuseko jūra?

Šiomis dienoms prie jūros lankęsi žmonės pastebėjo, jog mūsų paplūdimiai tapo gerokai platesni. Nors kažkam gali pasirodyti, kad jūra nuseko ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Ministras išlydėjo ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją“ komandą

Šeštadienį aplinkos ministras Simonas Gentvilas Klaipėdoje išlydėjo ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją“ komandą į 9 mėnesius truksiantį žygį. Aplinkos ministerija yra šios ...
2024-03-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This