„Sūduvį” išlydėjo į atsargą

Uostas ir jūra

Savaitgalį Karinėse jūrų pajėgose (KJP) surengta iškilminga rikiuotė, kuria pažymėtas pirmojo Karinių jūrų pajėgų priešmininių laivų diviziono laivo ,,Sūduvis“ ,,išleidimas į atsargą“.

Paskutinė ,,Sūduvyje” tarnybą atlikusi įgula. KJP nuotr.

Lietuvos kariuomenės KJP vadas Giedrius Premeneckas pranešime spaudai pažymi, jog ,,nuo šiandien, perdavus laivą Lietuvos jūrų muziejui, Karinėse jūrų pajėgose, o lygiagrečiai ir laivo ,,Sūduvis“ (M52) gyvavimo istorijoje bus atverstas naujas puslapis”.

,,Lietuvos jūrų muziejaus iniciatyvos dėka šis ,,Lindau“ klasės laivas nenueis užmarštin, bet toliau pratęs savo gyvenimą jau ramesniuose vandenyse, prišvartuotas Danės upėje prie Pilies tilto”, – cituojamas G. Premeneckas.

Laivas Lietuvoje buvo eksploatuojamas nuo nuo 1999 m. Laivo „Sūduvis” (M52), ilgis siekia 47,1 m, plotis – 8,3 m, grimzlė – 3,7 m, vandens talpa – 395 t, o maksimalus greitis – 16 mazgų. Jis buvo pastatytas 1958 m. Vokietijos kariniam laivynui. 1978-1979 m. laivas modernizuotas iš minų traluotojo į minų paieškos laivą.  1999 metais ,,Sūduvis“ (M52) priskirtas Lietuvos kariuomenės Karinėms jūrų pajėgoms, taip savotiškai duodamas pradžią Lietuvos laivyno integracijai į NATO. 22 metus ,,Lindau“ klasės priešmininis laivas atitarnavo Lietuvos kariuomenės Karinėse jūrų pajėgose.

Viena iš įspūdingiausių laivo kelionių – jis pasiekė Lietuvos krantus net per didžiausią pastarojo meto uraganą Anatolijus. Laivas su įgula dalyvavo daugelyje tarptautinių ir nacionalinių pratybų ir operacijų. Ne kartą buvo priskirtas ir sėkmingai atliko užduotis NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų grupėje ir greitojo reagavimo pajėgose. Plaukiojo ne tik Baltijos jūroje, bet ir kituose tarptautiniuose vandenyse.

Laivą artimiausiu metu planuojama padaryti atvirą visuomenei ir paversti muziejumi. Tikimasi, kad jis sutrauks gausias lankytojų gretas, taip garsindamas ne tik Klaipėdos miestą, bet ir Karines jūrų pajėgas bei Lietuvą kaip jūrinę valstybę.

2 Comments

  1. LAIVAS KURŠIS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj, REGATOS vietoj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus tinklaraštyje ir jau žino kur Smiltynėje stovi „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”, rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį… …

    Reply
  2. Oho

    Baisiai atrodo !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūreivystės mokykla - Nacionalinės gynybos pramonės asociacijos narė

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) tapo Nacionalinės gynybos pramonės asociacijos (NPGA) nare.  Skelbiama, jog LAJM aktyviai prisidės prie asociacijos vizijos įgyvendinimo kuriant Lietuvos nacionalinės gynybos ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This