Prasideda Palangos oro uosto takų rekonstrukcija

Transportas

Rugsėjo 6 dieną keleiviams ir orlaiviams vartus užvers Palangos oro uostas – nuo tos dienos jo teritorijoje darbuosis statybinė technika. Vos per maždaug pusantro mėnesio ketinama modernizuoti pagrindinę oro uosto aerodromo infrastruktūrą: rekonstruoti oro uosto kilimo ir tūpimo, riedėjimo taką, rekonstruoti esamą peroną, atnaujinti inžinerines sistemas, apšvietimo sistemas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šių darbų metu oro uostas bus uždarytas, skrydžiai nebus vykdomi. Pasibaigus rekonstrukcijos darbams spalio mėnesį Palangos oro uostas atnaujins darbą, o visi skrydžiai bus vykdomi įprastu režimu. Likę rekonstrukcijos darbai bus vykdomi iki gruodžio 2 dienos – procesai vyks jau veikiančiame oro uoste.   

Pasirinktas optimalus laikas

Lietuvos oro uostų Operacijų ir infrastruktūros departamento vadovas Dainius Čiuplys informuoja, kad oro uosto rekonstrukcijai pasirinktas pats optimaliausias laikotarpis, kuomet baigiasi atostogų pikas, sumažėja keleivių srautas.

„Atidėti rekonstrukcijos tikrai negalėjome, nes kilimo ir tūpimo tako eksploatacijos ciklas priartėjo prie pabaigos ir, siekiant užtikrinti tinkamą aviacijos saugą, būtų tekę neproporcingai daug investuoti trumpojo efekto remontams, kurie nesprendžia problemų iš esmės“, – pranešime žiniasklaidai aiškina D. Čiuplys.

Kilimo ir tūpimo tako eksploatacijos laikotarpis paprastai siekia nuo 10 iki 15 metų. Palangos oro uoste kilimo-tūpimo tako remontas paskutinį kartą buvo atliktas 2007-aisiais.

Anot Lietuvos oro uostų atstovų, išvengti pajūrio oro uosto uždarymo generaliniam atnaujinimui buvo neįmanoma, nes Palangos oro uoste yra vienas kilimo ir tūpimo takas, o atlikti tokius darbus etapais ir dar veikiančiame oro uoste – būtų per daug rizikų.

Kas pasikeis?

„Didžiausių pokyčių keleiviai greičiausiai net nepastebės, tačiau oro uostas po rekonstrukcijos taps ne tik saugesnis, patogesnis, bet ir draugiškesnis aplinkai, nes dalis rekonstrukcijos darbų bus susiję būtent su aplinkosaugos reikalavimais“, – pasakoja D. Čiuplys.

Latvijos bendrovės „A.C.B.“, kuri atliks pagrindinius oro uosto rangos darbus, vykdomasis direktorius Armands Svikis teigia, kad pagrindinis rekonstrukcijos akcentas – kapitalinis kilimo ir tūpimo tako dangos remontas, kurio metu bus pakeisti ne tik asfalto sluoksniai, bet ir giliau esantys betono, skaldos sluoksniai. Jie bus ne tik atnaujinti, bet ir pastorinti, kad takas atitiktų naujausius oro uostams keliamus reikalavimus. Taip pat bus įrengta visiškai nauja paviršinių nuotekų surinkimo ir signalinių žibintų sistema.

Rangovas rekonstruos beveik 2,3 km ilgio ir 60 m pločio kilimo ir tūpimo taką, įskaitant naujai nutiestus šoninius kraštus, kurie pagerina orlaivių kilimo ir tūpimo tako saugumą.

Projekto metu bus išmontuota apie 170 tūkst. kvadratinių metrų senosios dangos. Infrastruktūros atnaujinimui iš viso bus panaudota apie 83 tūkst. tonų asfalto mišinių, 190 tūkst. tonų mineralinių medžiagų, 800 tonų betono. Betono kiekis sąlyginai nėra didelis, kadangi visų oro uosto dangų pagrindą sudaro asfalto mišiniai.

Išsami informacija apie projektą – čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Transportas

Ministras: skrydis į Amsterdamą lems, ar bus naujų krypčių iš Palangos

Su Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPAR) nariais ketvirtadienio popietę susitikęs susisiekimo ministras Marius Skuodis tikina, kad daugiau pastangų ...
2024-01-25
Skaityti daugiau

Verslas

Verslas labiausiai nori skrydžio iš Palangos į Varšuvą

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų lapkritį atlikta apklausa dėl verslui aktualių skrydžių iš Palangos oro uosto patvirtino, jog regiono ...
2023-11-28
Skaityti daugiau

ELTA

Klaipėdos uoste ribojama laivyba

Dėl stipraus vėjo ir kylančių bangų, nuo trečiadienio 23 val. Klaipėdos jūrų uoste ribojama laivyba. Klaipėdos uosto patarėjos viešiesiems ryšiams ...
2023-11-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This