Vasarą ilgapirščiai „šlavė“ kiemus

Kriminalai ir nelaimės

Ilgą laiką mažėjusi vagysčių statistika vasaros mėnesiais vėl ėmė kilti. Dauguma Lietuvos gyventojų dalį vasaros leidžia ne namuose, o soduose, pajūryje, prie ežerų ar užsienio kelionėse, todėl šiltuoju metų laiku padaugėjo žaibiškų vagysčių iš namų ir privačių namų kiemų bei terasų. Draudikai ragina Lietuvos žmones, išvykstančius iš namų, saugiai palikti būstą ir jame esantį turtą.

Draudimo bendrovės atstovas pataria daugiau dėmesio skirti kiemo apsaugai. Palmiros Mart nuotr.

„Gjensidige“ duomenimis, šių metų birželį ir liepą 70 proc. visų vagysčių sudarė vagystės iš aplink namus esančios teritorijos.

„Šiemet, lyginant su praėjusių metų pirmaisiais aštuoniais mėnesiais, vagysčių skaičius sumažėjo trečdaliu, fiksuodavome vos kelis atvejus per mėnesį. Tačiau vasarą vagys vėl suaktyvėjo. Dažniausios vagystės iš privačių namų kiemų, terasų, taip pat – iš garažų bei sandėliukų“, – pranešime spaudai pažymi draudimo bendrovės „Gjensidige“ Turto žalų skyriaus vadovas Giedrius Norkus.

Jo teigimu, dažniausiai vagiamos lauko kepsninės ir vejos robotai, dviračiai bei elektriniai paspirtukai, tai yra daiktai, kuriuos žmonės laiko už savo būsto ribų ir palieka be priežiūros.

„Tarp labiausiai šią vasarą vagiamų daiktų fiksuojame pokyčius. Anksčiau ilgapirščiai išgabendavo elektrines arba mechanines žoliapjoves. Praėjusių metų vasarą vejos robotai dar nebuvo itin vagiami, šiemet tendencija priešinga – ši technika, kaip ir kepsninės bei dviračiai, labiausiai masina vagis. Galime teigti, kad visomis technikos naujovėmis, kurias žmonės ima naudoti kiemuose, netrunka susidomėti ir ilgapirščiai“, – sako G. Norkus.

Jis atkreipia dėmesį, kad pasikeitė ir vagysčių iš namų specifika. „Ilgapirščiams rūpi tik smulkūs, nepastebimai išnešami ir greitai parduodami daiktai. Šiemet nesame užfiksavę, kad būtų pavogtas televizorius, mikrobangų krosnelė ar kita panaši didelė namų technika. Populiariausi iš namų pavagiami daiktai yra grynieji pinigai, vertingi aksesuarai – papuošalai, laikrodžiai“, – pasakoja draudikas.

Draudimo bendrovės duomenimis, vidutiniškai tokių vagysčių atveju draudėjams išmokama suma siekia 900 eurų.

G.Norkus atkreipia dėmesį, kad šiltuoju metų laiku vagys nusitaikė į remontuojamą arba renovuojamą būstą.

„Draudžiamųjų įvykių statistika rodo, kad šią vasarą vagys į remontuojamo būsto vidų patekdavo užlipę pastoliais. Jei renovuojate namus, nepraraskite budrumo, nes vagys gali pasinaudoti statybiniu inventoriumi ir patekti vidun“, – pasakoja draudimo bendrovės atstovas.

Draudikas pataria namų saugumui naudoti kompleksinę apsaugą – aptverti teritoriją, sumontuoti geras spynas, patikėti turtą saugos tarnyboms, įdiegti signalizaciją ir apdrausti. Jo teigimu, itin svarbu išvykstant iš namų, nepalikti turto matomose, lengvai prieinamose vietose. Vejos robotų įkrovimo stoteles rekomenduojama įrengti kuo mažiau matomoje erdvėje.

Jis atkreipia dėmesį, kad nuo vagysčių padeda saugotis skvarbi kaimynų akis.

„Juk daugiabutyje ar kaimynystėje visada kas nors yra namie, todėl patikimas žmogus galėtų stebėti, kas vyksta aplink jūsų būstą. Taip pat – paimti paštą, jei išvažiuojate ilgam, – pataria Turto žalų skyriaus vadovas. – Verta paslėpti įvairius vertingus daiktus ir brangius elektrinius prietaisus. Užmiesčio namų ar kotedžų savininkai prieš išvažiuodami turėtų patikimai užrakinti sodo traktorius ir vejapjoves, įrankius ir kitus padargus. Taip pat atviroje teritorijoje nepalikti kepsninių, lauko baldų ar išmėtytų daiktų, kuriuos lengva išnešti“.

Draudimo bendrovės atstovas atkreipia dėmesį, kad vis daugiau vertingų daiktų žmonės įsigyja kiemo ir kitos namų aplinkos priežiūrai, todėl būtina daugiau dėmesio skirti ir kiemo apsaugai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Dėl vagystės sulaikyti du nepilnamečiai ir vienas mažametis

Per praėjusią parą Klaipėdoje užfiksuotos net trys vagystės. Sulaikyti trys įtariamieji nepilnamečiai, du iš jų atsidūrė areštinėje. Ketvirtadienį apie 11 ...
2024-01-05
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Sulaikyti jaunuoliai, įtariami vogę degalus bei pagrobę du automobilius

Klaipėdos miesto bei Klaipėdos rajono policijos pareigūnai praneša nustatę du jaunus įtariamuosius – 20-ties ir 19-os metų, kurie galėjo įvykdyti ...
2023-12-22
Skaityti daugiau

Miestas

Siūloma teisinę atsakomybę taikyti ir jaunesniems paaugliams

Klaipėdos savivaldybė kartu su policijos pareigūnais bei specialistais, dirbančiais su vaikais, surengė tarpinstitucinį pasitarimą, kuriame aptarta situacija dėl grupelės paauglių ...
2023-08-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This