Kodėl Galimybių pasui skirtas tyrimas yra „prastesnis”?

Koronavirusas, Svarbu

„Atviros Klaipėdos” skaitytojas Justas atkreipė dėmesį į vieną nelabai logiškai atrodantį Galimybių paso išdavimo tvarkos niuansą, tačiau Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nemano, kad jis yra keistinas.

„Neigiamo testo (atlikto už savo asmeninius pinigus) rezultatas suteikia teisę gauti Galimybių pasą 48 valandoms, tačiau kai atliekamas profilaktinis periodinis darbuotojų testavimas ir gaunamas neigiamas testo rezultatas (testas apmokamas valstybės), leidžiama dirbti iki 10 dienų, po kurių reikalinga vėl testuotis. Gaunasi taip, kad praėjus 48 valandoms po testo ir gauto neigiamo rezultato į sporto klubą ar didesnę parduotuvę, ar kavinę eidamas kelsiu pavojų sau ir kitiems, tačiau dirbdamas kontaktiniu būdu būsiu saugus pats ir nekelsiu pavojaus kitiems iki 10 dienų po gauto neigiamo testo atsakymo”, – savo pastebėjimu dalinosi skaitytojas.

Lance Cpl. Natalie Greenwood (U.S. Marine Corps) nuotr.

Paprašius SAM pakomentuoti šią situaciją, jos Spaudos tarnyba akcentavo, kad Galimybių pasas suteikia teisę saugioms kontaktinėms veikloms, kurių metu susitinka asmenys, nepriklausantys tam pačiam darbovietės socialiniam burbului.

„Galimybių paso turėtojams kaukių dėvėjimas yra rekomenduojamas, bet neprivalomas – tai reiškia ir didesnę ligos perdavimo riziką, jei į vietas, kuriose aptarnaujami tik Galimybių pasą turintys asmenys, pateks užsikrėtęs asmuo. Daugeliui veiklų, kurioms taikomas privalomas periodinis profilaktinis testavimas (sveikatos priežiūra, švietimas, prekyba, laisvalaikis, pramogos ir kt.), nepaisant to, kad testavimas atliekamas kas 7-10 dienų, yra taikomos ir papildomos saugos priemonės: reikalavimai dėvėti kaukes, užtikrinti atstumus, riboti žmonių srautus ir kita”, – rašoma atsakyme.

SAM taip pat akcentuoja, kad Galimybių pasas išduodamas tik PGR tyrimą atlikusiems asmenims, o asmenims, kuriems taikomas privalomas periodinis profilaktinis testavimas antigeno testais, Galimybių pasas po profilaktinio tyrimo neišduodamas.

3 Comments

  1. Burtininkas

    O ką SAM apskritai mano siom dienom, jei atvažiavus į respublikinė ligoninę dėl pilvo skausmo, išeini su įrašu esveikatoje, kad tau „diagnozuota” viršutinių kvėpavimo takų ūminė infekcija, ir kita diena pats be jokių vaistų pasveikti nežinodamas kur besikreipt jei palieka xujovai?

    Reply
  2. Skaitytojas

    Ministerija antrą karta perskaitę savo atsakymą, manau ir patys nelabai supratų ką parašė 🙂

    Reply
  3. Artiomas

    Vairuotojas, turi daug ir įvairių kontaktų, jam galima 10 dienų, atseit kolektyvas tas pats.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Valstybės lėšomis kompensuos naujus tyrimus ir procedūras

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sveikata

Slaugytojams ir akušeriams - dalis šeimos gydytojų funkcijų

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) praneša, jog nuo 2024 m. pradžios šeimos gydytojas arba kitas už pacientų registraciją atsakingas šeimos gydytojo ...
2023-12-15
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Vėlina reikalavimų kvapų normatyvams įsigaliojimo terminą

Pietinės miesto dalies klaipėdiečiams, besiskundžiantiems dažniausiai vasarą juos užklumpančia smarve, teks kentėti ilgiau nei buvo žadėta. Sveikatos apsaugos ministerija praneša, ...
2023-11-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This