Menas įkvėpti knygoms gyvybę: žymiausi užsienio knygų iliustratoriai

Kultūra
Avatar photoAtvira Klaipėda
2021-08-30

Niekas negali prilygti gerai knygai – išskyrus, galbūt, gera ir gražiai iliustruota knyga. Nors knygos vyresniems skaitytojams vis rečiau būna pagražintos dailioms iliustracijomis, tačiau knygos vaikams – tikras nuostabių paveikslėlių lobynas, paskatinantis vaikus griebti į rankas knygą ir pasinerti į nuotykių ir stebuklų kupiną pasaulį.

Knygų iliustracijos turi galią perteikti tai, ko nepavyko perduoti žodžiais, o šmaikštūs ir spalvingi paveikslėliai padeda vaikams atrasti kitą visatą, pasinerti į nuotykius ir pamilti veikėjus, kurie atmintyje išlieka, net kai vaikiškos knygos jau seniai būna padėtos į šalį.

Interneto knygynas „Patogu pirkti“ sudarė žymiausių visų laikų iliustratorių, įkvėpusių knygoms gyvybę, sąrašą.

Quentin Blake

Quentinas Blake‘as, mat Didžiojoje Britanijoje už savo nuopelnus, iliustruojant knygeles vaikams, net pelnė sero titulą. Iliustratorių pasaulio legenda laikomas karikatūristas, iliustratorius ir vaikų knygų rašytojas Q. Blake‘as yra geriausiai žinomas dėl savo piešinių, papuošusių kito vaikų numylėtinio, rašytojo Roaldo Dahlo, knygas.

Quentin Blake iliustracija

Pats iliustratorius teigia, jog, kiek save prisimena vaikystėje, visada mėgo piešti. Būdamas dar mokykloje, vos šešiolikos, Q. Blake‘as jau buvo pripiešęs daugybę iliustracijų, kurios puikavosi britų žurnale „Punch“.

Iliustratoriaus piešiniai suteikė žaismingumo daugiau nei 500 knygų, tarp kurių, be minėto Roaldo Dahlo, atsidūrė ir kitų žymių autorių – Joano Aikeno, Sylvios Plath, Williamo Steigo ir netgi kelios mažųjų skaitytojų dievinamo rašytojo Davido Walliamso knygos.

Už savo indėlį, iliustruojant vaikų literatūrą, 2002 m. Q. Blake‘as pelnė Hanso Kristiano Anderseno medalį.

Dr. Seuss

Teodoras Seussas Geiselas, geriau žinomas Dr. Seuss slapyvardžiu, pradėjo savo karjerą 1920 m. kaip menkai žinomas redakcijos karikatūristas. Novatoriškas žvilgsnis ir intriguojantis braižas suteikė pagreitį jo karjerai ir įmantrios vaizduotės kūriniai, pripildyti fantastiškų gyvūnų, išradingų veikėjų ir humoro, dabar puošia daugybę knygų vaikams, šimtus reklamų bei straipsnių.

abcactionnews.com nuotr.

Dr. Seuss iliustravo žinomus amerikiečių žurnalus „Vanity Fair“ ir „Life“, o jo paties rašytos ir iliustruotos knygos vaikams „Kaip Grinčas Kalėdas vogė“, „Katinas su skrybėle“ bei „Hortonas ir Kasiukai“ – vaikų mylimos iki šių dienų.

Per visą savo karjerą Dr. Seuss išleido ir iliustravo daugiau nei 60 knygų, pagal kurias buvo kuriami animaciniai ir vaidybiniai filmai, televizijos laidos ir netgi Brodvėjaus miuziklas.

Robert Ingpen

Smalsioji Alisa ir išraiškingi stebuklų šalies gyventojai, vaikišku džiaugsmu spinduliuojantis skraidantis berniukas Piteris Penas ir spalvingoji Ozo šalis – kas juos sieja? Ogi talentingasis australų knygų iliustratorius Robertas Ingpenas, kuris šias gražias pasakas pavertė tikrais šedevrais, papildydamas jas savo jaukiomis ir nuotaikingomis iliustracijomis.

Robert Ingpen iliustracija

84-erius metus skaičiuojantis R. Ingpenas teigia, jog savo darbais nori paskatinti tiek vaikus, tiek suaugusius būti smalsiems ir įjungti savo fantaziją.

„Nors daugelio akyse tai gali atrodyti kvaila, nebijokite pasitelkti savo lavią vaizduotę, ji jums padės išgyventi sunkesnius laikus“, – pataria žymus iliustratorius.

Už savo nuopelnus R. Ingpenas yra pelnęs Hanso Kristiano Anderseno medalį, jo iliustracijos puošia daugiau nei 100 knygų, parašytų plačiai pagarsėjusių autorių, tokių kaip Žiulis Vernas, Čarlzas Dikensas, Markas Tvenas, Radjardas Kiplingas ir Robertas Luisas Stevensonas.

Ernest Howard Shepard

Žymiausių iliustratorių sąrašas negali apsieiti be britų iliustratoriaus ir karikatūristo E. H. Shepardo indėlio į vaikų literatūros pasaulį – juk jo rankos pažadino mažųjų skaitytojų mylimą meškiuką Mikę Pūkuotuką!

Ernest Howard Shepard iliustracija

Beje, ar žinojote, kad originalusis Shepardo nupieštas meškiukas nedėvėjo savo raudonų marškinėlių ir šie jam buvo pripiešti tik praėjus šešeriems
metams po pirmosios knygos išleidimo?

E. H. Shepardo darbai išsiskiria dailiais akvarelės ir rašiklių deriniais, kuriuose šviesios spalvos susimaišo su juodais grafiniais kontūrais, o piešiniai, nors ir eskiziniai, krenta į akis dėl savo įmantrių detalių.

Menininkas taip pat yra žinomas dėl savo iliustracijų Kenneth Grahamo knygoje „Vėjas gluosniuose“.

Sven Nordqvist

Kas atsitinka, kai architektas nusprendžia tapti vaikų knygų iliustratoriumi? Taip gimsta gyvi, margi ir itin detalūs piešiniai, kurie puikuojasi mylimiausiose jaunųjų skaitytojų knygose. Būtent taip nutiko švedų iliustratoriui ir rašytojui Svenui Nordqvist, kuris, baigęs studijuoti
architektūrą ir kelis metus padirbęs šio dalyko dėstytoju institute, nusprendė atsiduoti tikrajai savo aistrai ir iliustruoti knygas.

Labiausiai jis žinomas dėl paties parašytų ir iliustruotų knygų serijos apie senioką Petsoną ir jo padaužą katiną Findusą.

Sven Nordqvist iliustracija

Be to, S. Nordqvist taip pat gerbtinas dėl smagių ir vaizdingų iliustracijų vaikų pamėgtose istorijose apie išdykėlę karvę Mamulę Mū ir racionaliąją jos draugę varną („Gražiausios Mamulės Mū istorijos“ ir kt.)

Paul Gustave Doré

Paauglystėje jis buvo tituluotas kaip geriausiai apmokamas iliustratorius visoje Prancūzijoje, jo darbai buvo eksponuojami Napoleono III salone, o visuotinę šlovę jis pelnė už nuostabias literatūros klasikų iliustracijas – Paul Gustave Doré buvo išties išskirtinė figūra, palikusi ryškų pėdsaką menininkų pasaulyje.

Vienas sėkmingiausių XIX a. knygų iliustratorių savo piešiniais papildė Migelio de Servanteso Savedros „Don Kichotą“, François Rabelais „Gargantiua ir Pantagriuelį“, Balzaco, Edgaro Alano Po, Miltono kūrinius ir, be abejo, žymiąją Dantės „Dieviškąją komediją“.

Paul Gustave Doré iliustracija

Beje, P. G. Doré yra pagarsėjęs ne tik kaip knygų iliustratorius, bet ir puikus skulptorius bei graviruotojas. Jo biografas David Kerr kadaise taip atsiliepė apie žymųjį menininką: „Jo piešimo greitis buvo neįtikėtinas, o darbai verti dėmesio tiek dėl jų kokybės, tiek dėl kiekybės.“

Beatrix Potter

Be galo talentinga, gyvybinga ir dosnios širdies moteris – taip apibūdinama Beatrix Potter, mylima vaikų knygų autorė ir iliustratorė, iškilusi dėl savo parašytos ir iliustruotos knygos „Pasakos apie triušelį Petriuką“, išspausdintos 1902 m.

Beatrix Potter iliustracija

B. Potter iliustracijos išsiskiria personifikuotais gyvūnėliais, kurie, nors ir įgiję žmogiškųjų savybių, nepraranda tikroviškos savo išvaizdos. Teigiama, jog pasakose minimus gyvūnus iliustratorė prisijaukindavo ir piešdavo juos pasitupdžiusi priešais save. Jos piešiniuose smulkiai pavaizduotos augalų ir apylinkių detalės, kurios atskleidžia autorės kruopštumą ir gebėjimą švelniais tonais perteikti pasakišką nuotaiką.

Peggy Fortnum

Anglų iliustratorė Peggy Fortnum buvo pirmoji, nupiešusi iki šių dienų vaikus linksminantį, marmeladą dievinantį išdaigininką iš Peru – meškiuką Padingtoną. Jai buvo pavesta iliustruoti tik pačią pirmąją Michael Bond knygą „Meškiukas, vardu Pedingtonas“, tačiau išraiškingos menininkės iliustracijos papuošė ir kitas linksmas šios serijos knygas.

P. Fortnum puikiai iliustruoja chaosą, kurį geranoriškasis Padingtonas palieka po savęs. Tiesa, pirmiausia knygų apie meškiuką iliustracijos buvo juodai baltos ir tik kiek vėliau įgavo spalvų.

Peggy Fortnum iliustracija

Pasak kūrėjos, nupiešti juokingas iliustracijas yra daug sunkiau, nei rimtas, o kuriant Padingtono išvaizdą, iliustratorė labiausiai kankinosi, piešdama jo letenas!

Ivan Bilibin

Garsus sovietmečio iliustratorius ir scenografas Ivanas Bilibinas – nuostabaus grožio rusų liaudies pasakų iliustracijų kūrėjas. Spalvingi ir originalūs piešiniai puošia rusų klasika tapusių ir vaikystėje su nuostaba vartytų pasakų knygų puslapius, tarp kurių – „Varlė karalienė“, „Vasilisa gražioji“ bei talentingojo rusų poeto ir rašytojo Aleksandro Puškino kūriniai „Pasaka apie carą Sultoną“, „Pasaka apie žveją ir žuvelę“ ir kiti.

Ivan Bilibin iliustracija

I. Bilbino iliustracijos išsiskiria ryškiu ir spalvingu braižu, įtraukiant daugybę dekoratyvių vaizdingų detalių. Vėliau savo knygų iliustratoriaus karjerą I. Bilbinas iškeitė į operos ir baleto scenos bei kostiumų dizaino kūrimą, taip pat tapė freskas bei peizažus.

Žymos: | | | | | | | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI



Pin It on Pinterest

Share This