Raganų kalno medžio skulptūras paruoš šaltajam sezonui

Regionas

Šią savaitę Juodkrantės Raganų kalne viešės medžio skulptorių ir tautodailininkų komanda – baigiantis vasarai atnaujinama medinių skulptūrų ekspozicija.

Surengtame tradiciniame simpoziume medines skulptūras atnaujina Valentas Butkus, Dalius Udrakis, Rimantas Zinkevičius ir Jonas Vaicekauskas. Pastarieji du yra ir kelių ekspozicijos skulptūrų autoriai.

Raganų kalne iš viso pastatytos 96 skulptūros. Prieš porą metų šio išskirtinio Juodkrantės objekto šeimininkė – Neringos muziejai – menininkų simpoziumus, skirtus puoselėti trapius medžio dirbinius, papildė dar viena iniciatyva: sumanė perkelti visą ekspoziciją į virtualią erdvę.

Sukurtoje interneto svetainėje raganukalnas.lt galima rasti interaktyvų projekto žemėlapį su išsamia informacija apie skulptūras bei jų nuotraukomis, audiogidu bei skulptorių interviu. Tekstai bei audiogido informacija pateikiama lietuvių, anglų bei vokiečių kalbomis. Svetainė pritaikyta ir specialiųjų poreikių turintiems interneto vartotojams.

„Raganų kalno ekspozicija įkopė į penktą dešimtį – viskas vietos entuziastų ir kūrybingų tautodailininkų pastangomis. Siekiame tęsti šią tradiciją bei prie jos prisidėti moderniomis priemonėmis. Šiomis dienomis, kai daugelis įpratę keliauti su išmaniaisiais telefonais, mūsų sukurtas gidas yra visada po ranka. Natūralu, kad svetainės lankomumas ypač išauga turizmo sezonu, vasarą, tačiau, populiarėjant kelionėms po Lietuvą, ir pats Raganų kalnas, ir jam skirtas virtualus gidas tampa vis populiaresni visais metų laikais“, – pranešime cituojama Neringos muziejai vadovė dr. Lina Motuzienė.

Raganų kalnas – nuo seno žmonių susibūrimų ir tradicinių švenčių, vėliau – pasivaikščiojimų vieta buvęs išskirtinis Kuršių nerijos gamtos objektas prieš keliasdešimt metų įkvėpė girininką Joną Stanių originaliai iniciatyvai papuošti jį medžio skulptūromis. 1979 m. į pirmąją kūrybinę stovyklą susirinkę liaudies meistrai išdrožė 25 skulptūras. Projektui vadovavo skulptorius Steponas Šarapovas ir architektas Algimantas Nasvytis. 1979–1981 m. surengti iš viso trys tokie simpoziumai, kurių metu 50 medžio meistrų ir kalvių sukūrė dar 71 skulptūrą, įkvėptą lietuviškos etninės kultūros palikimo.

Finansavimą šiųmečiam Raganų kalno simpoziumui ir interaktyvaus gido projektams skyrė Lietuvos kultūros taryba ir Neringos miesto savivaldybė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Neringoje lengvatas politikai taiko tik saviems? 

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ antrus metus iš eilės teismuose bando įrodyti, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This