Baigtas ikiteisminis tyrimas „Grigeo Klaipėda“ byloje (papildyta)

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos prokuratūra pranešė, kad priimtas sprendimas baigti ikiteisminį tyrimą dėl AB „Grigeo Klaipėda“ veiksmų, kai įmonės nuotekomis, leidžiamus taršos normatyvus viršijančiomis daugiau kaip 100 kartų, buvo teršiamos Kuršių marios.

Renaldo Kulikausko nuotr.

Įtarimai dėl aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimų, dokumentų klastojimo ir disponavimo jais, bei piktnaudžiavimo pareikšti juridiniam asmeniui ir 14-ai fizinių asmenų – esamiems ir buvusiems įmonės darbuotojams.

Anot pranešimo, ikiteisminio tyrimo metu surinkta pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamųjų kaltę dėl nusikalstamų veikų padarymo.

Aplinkos apsaugos departamento pateiktas civilinis ieškinys dėl gamtai padarytos turtinės žalos atlyginimo AB „Grigeo Klaipėda“ baudžiamojoje byloje viršija 48 milijonus eurų.

Šiuo metu, prokuratūrai paskelbus apie ikiteisminio tyrimo pabaigą, įtariamiesiems ir jų gynėjams, civiliniam ieškovui ir jo atstovams yra suteikta teisė susipažinti su visa tyrimo medžiaga bei pateikti prašymus dėl ikiteisminio tyrimo papildymo. Baudžiamąją bylą dabar sudaro daugiau kaip 80 tomų medžiagos.

Yra ir ikiteisminis tyrimas dėl aplinkosaugininkų

Antradienį popiet surengtos spaudos konferencijos metu ikiteisminį tyrimą atlikusi Klaipėdos apylinkės prokurorė Gina Skersinskytė nesiryžo prognozuoti, kiek dar gali prireikti laiko, kol byla bus perduota apygardos teismui.

Pasak prokurorės, ikiteisminiame tyrime inkriminuojama, kad marios buvo teršiamos ne vėliau kaip nuo 2012 metų.

„Tokius duomenis mes turime, bet neatmetama galimybė, kad galėjo būti ir anksčiau. <…> Iš esmės tai buvo sistemingas nusikaltimas, įmonė turėjo mechanizmą, kuris veikė pastoviai. Buvo įrengtas mechanizmas, kuris apėjo nuotekų valymo biologinius įrenginius”, – sakė pareigūnė.

„Grigeo Klaipėda” veiksmus ikiteisminio tyrimo metu prokurorė vadino korektiškais – ko teisėsaugininkai paprašydavo, tą ir gaudavo.

Griežčiausia bausmė iš inkriminuojamų veikų yra už piktnaudžiavimą – už tai teismas gali skirti iki septynerių metų nelaisvės. Juridiniam asmeniui gali grėsti bauda iki 5 mln. eurų, veiklos apribojimas arba likvidavimas.

Pasak prokurorės, derybos dėl žalos atlyginimo būtų vedamos su civiliniu ieškovu – Aplinkos apsaugos departamentu.

G. Skersinskytė taip pat informavo, kad pagal gautus visuomenininkų skundus yra pradėtas ir atskiras ikiteisminis tyrimas dėl aplinkosaugininkų veiksmų.

„Kol kas mes vertiname. <…> Šiuo metu nė vienam aplinkosaugininkui nėra pareikštas įtarimas”, – teigė prokurorė.

Siūlo „atkurti aplinką”

„Grigeo Klaipėda“ išplatintame pranešime spaudai tvirtina, kad ikiteisminio tyrimo pabaiga leis greičiau išsklaidyti visas abejones, nustatyti žalos gamtai faktą ir dydį bei atstatyti gamtai padarytą poveikį.

„Džiaugiamės, kad teisinis procesas juda į priekį ir pagaliau bus gauti teisiniai atsakymai į visus kilusius klausimus. Iškart po incidento prisiėmėme atsakomybę, atlikome vidinius tyrimus, nuolat bendradarbiaujame su mokslininkais, valstybės institucijomis, esame pateikę savo pasiūlymus, kaip galėtų būti atkurta aplinka“, – pranešime cituojamas Tomas Eikinas, „Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius.

Pranešime primenama, kad „Grigeo Klaipėda“ pasitelkti tarptautiniai ekspertai nustatė, kad jos veiksmais reikšmingas neigiamas poveikis Kuršių marių vandens ekologinei ir cheminei būklei esą nebuvo padarytas.

Pasak T. Eikino, nepaisant to, „Grigeo Klaipėda“ yra pasirengusi įgyvendinti aplinkos atkūrimo priemones ir atlyginti visą patvirtintą žalą gamtai. Todėl dar šių metų birželį įmonė kreipėsi į Aplinkos apsaugos departamentą su prašymu patvirtinti jos pasiūlytas aplinkos atkūrimo priemones.

Anot įmonės, viena iš užsienio šalių praktika paremtų efektyvių aplinkos atkūrimo priemonių – nendrių pjovimas Kuršių marių pakrantėse. Projektas būtų įgyvendinamas kartu su Kuršių Nerijos direkcija ir padėtų valdyti prie Kuršių marių užžėlimo procesus, prisidėtų prie geresnių sąlygų
paukščiams perėti.

Atlyginus žalą gamtai, pasak T. Eikino, bus pasiekti pagrindiniai šio proceso tikslai ir „Grigeo Klaipėda“ sieks susitaikyti su valstybe bei nutraukti baudžiamąjį procesą kaip galima greičiau.

4 Comments

  1. Dokininkas

    Kodėl niekas neteisia KLASCO vadovų? Grigeo teršė slapta, o KLASCO teršia demonstratyviai, viešai ir savo dokininkus, ir klaipėdiečius, ir trapų vanden pasaulį!

    Reply
  2. D.Ž.

    VALIO! Geriausia naujiena kokia esu išgirdusi paskutiniu laiku. Puiku. Ačiū Kl. prokuratūrai-prokurorams atlikusiems sudėtingą, painų tyrimą. Ačiū ir AK. už operatyvią informaciją.
    Gamtos bičiuliai, nepamirškite ,kad šią nusikalstamą Grigeo Kl. veiklą pirmieji pradėjo aiškintis eiliniai klaipėdiečiai.. Ne Kl. savivaldybė , ne Aplinkos apsaugos darbuotojai, o miestiečiai, Jiems PAGARBA,,, Tame tarpe ir ,jau seimo narė L.Girskienė. Nepamirškim , kad kiekvienas pilietis privalo saugoti savo miesto aplinką nuo taršos ir netylėti kai matome teršėjus. Tai bus 1-oji tokia byla Lietuvoje, Tiesa, yra buvę, kad reikdavo nubausti teršėją pvz. 40 e bauda :-)))
    Laukime. Baudžiama byla jau teisme, o tai svarbiausia…. Greitai pamatysime įtariamų nusikaltėlių prieš GAMTĄ portretus…

    Reply
    • Dėkoju

      ir aš . Grigėjo produkcijos neperku ir nepirksiu .

  3. Nererku, nepirksiu

    Nieko nesitikiu, netikiu, kad milijonai už žalą iš šitų aferistų bus priteisti, todėl kviečiu daryti tai, ką darau: NEPIRKTI Grigeo produkcijos.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Prokuratūros ieškiniai - dar trims Kretingos politikams (atnaujinta)

Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmai pranešė, kad sulaukė dar dviejų Klaipėdos apygardos prokuratūros civilinių ieškinių 2019-2023 metų kadencijos Kretingos rajono ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This