Vyriausybė palaimino jūrinį elektros kabelį į Lenkiją

Uostas ir jūra

Vyriausybė patvirtino ypatingos valstybinės svarbos elektros energetikos sistemos sinchronizacijos projekto „Harmony Link“ jungties ir 330 kV skirstyklos „Darbėnai“ statyba“ inžinerinės infrastruktūros vystymo planą.

Pasak energetikos ministro Dainiaus Kreivio, nauja jūrinė jungtis su Lenkija reikšmingai padidins ne tik Lietuvos, bet ir visų trijų Baltijos šalių energetinį saugumą, o ateityje prisidės prie atsinaujinančios energetikos šaltinių integracijos.

350 km ilgio jūrinės elektros jungtis tarp Lietuvos ir Lenkijos „Harmony Link“ yra didžiausias sinchronizacijos projektas. Teigiama, kad jis  užtikrins elektros energijos tiekimo patikimumą po sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais ir reikšmingai padidins visų trijų Baltijos šalių energetinį saugumą. Pastačius naują 330 kV skirstyklą „Darbėnai“, į ją bus prijungtos trys oro linijos į Bitėnus, Klaipėdą, Grobinę ir nuolatinės srovės jungtis „Harmony Link“. Nutiestas nuolatinės srovės aukštos įtampos kabelis sujungs Darbėnų pastotę Lietuvoje su Žarnoviecų pastote Lenkijoje.

„Harmony Link“ įgyvendinimo darbus atlieka Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“. Šiuo metu paruošiamieji „Harmony Link“ jungties darbai jau eina į pabaigą: parengta trasos studija Baltijos jūroje, pabaigtos įgyvendinimo studijos ir techninių reikalavimų rengimas, pabaigtas pagrindinis jūros dugno tyrimo etapas ir parengta ataskaita, paskelbti jūrinio kabelio bei keitiklių Lietuvoje ir Lenkijoje pirkimai.

„Litgrid“ taip pat jau įsigijo sklypą ir paskelbė 330 kV skirstyklos „Darbėnai“ projektavimo bei rangos darbų viešąjį pirkimą. Planuojama, kad šio objekto rangos darbai bus vykdomi principu „iki rakto“, t. y. rangovas turės parengti techninį ir darbo projektus, gauti statybų leidimus, pasirūpinti reikiama įranga, medžiagomis ir atlikti visus reikiamus derinimus ir veiksmus iki statybos užbaigimo akto. Rangos darbų sutartis galėtų būti pasirašyta šių metų gruodį, o darbai įgyvendinti per trejus metus.

„Harmony Link“ bus jau antroji Lietuvos ir Lenkijos sistemas jungianti elektros jungtis. Kartu su 2016 m. įrengta sausumos jungtimi „LitPol Link“ ji leis sinchronizuoti Baltijos šalių elektros sistemas su kontinentinės Europos tinklais.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This