Vyriausybė palaimino jūrinį elektros kabelį į Lenkiją

Uostas ir jūra
Avatar photoAtvira Klaipėda
2021-09-01

Vyriausybė patvirtino ypatingos valstybinės svarbos elektros energetikos sistemos sinchronizacijos projekto „Harmony Link“ jungties ir 330 kV skirstyklos „Darbėnai“ statyba“ inžinerinės infrastruktūros vystymo planą.

Pasak energetikos ministro Dainiaus Kreivio, nauja jūrinė jungtis su Lenkija reikšmingai padidins ne tik Lietuvos, bet ir visų trijų Baltijos šalių energetinį saugumą, o ateityje prisidės prie atsinaujinančios energetikos šaltinių integracijos.

350 km ilgio jūrinės elektros jungtis tarp Lietuvos ir Lenkijos „Harmony Link“ yra didžiausias sinchronizacijos projektas. Teigiama, kad jis  užtikrins elektros energijos tiekimo patikimumą po sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais ir reikšmingai padidins visų trijų Baltijos šalių energetinį saugumą. Pastačius naują 330 kV skirstyklą „Darbėnai“, į ją bus prijungtos trys oro linijos į Bitėnus, Klaipėdą, Grobinę ir nuolatinės srovės jungtis „Harmony Link“. Nutiestas nuolatinės srovės aukštos įtampos kabelis sujungs Darbėnų pastotę Lietuvoje su Žarnoviecų pastote Lenkijoje.

„Harmony Link“ įgyvendinimo darbus atlieka Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“. Šiuo metu paruošiamieji „Harmony Link“ jungties darbai jau eina į pabaigą: parengta trasos studija Baltijos jūroje, pabaigtos įgyvendinimo studijos ir techninių reikalavimų rengimas, pabaigtas pagrindinis jūros dugno tyrimo etapas ir parengta ataskaita, paskelbti jūrinio kabelio bei keitiklių Lietuvoje ir Lenkijoje pirkimai.

„Litgrid“ taip pat jau įsigijo sklypą ir paskelbė 330 kV skirstyklos „Darbėnai“ projektavimo bei rangos darbų viešąjį pirkimą. Planuojama, kad šio objekto rangos darbai bus vykdomi principu „iki rakto“, t. y. rangovas turės parengti techninį ir darbo projektus, gauti statybų leidimus, pasirūpinti reikiama įranga, medžiagomis ir atlikti visus reikiamus derinimus ir veiksmus iki statybos užbaigimo akto. Rangos darbų sutartis galėtų būti pasirašyta šių metų gruodį, o darbai įgyvendinti per trejus metus.

„Harmony Link“ bus jau antroji Lietuvos ir Lenkijos sistemas jungianti elektros jungtis. Kartu su 2016 m. įrengta sausumos jungtimi „LitPol Link“ ji leis sinchronizuoti Baltijos šalių elektros sistemas su kontinentinės Europos tinklais.

Žymos: | | | | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Klaipėdos universiteto mokslininkas: „Tikimės, kad butelių kamštelių rasime vis mažiau“

Klaipėdos universiteto biomedicinos mokslų daktaras Arūnas Balčiūnas gerai pažįsta Baltijos jūros pakrantes – jau daug metų mokslininkas tyrinėja jūrą teršiančių ...
2024-07-26
Skaityti daugiau

Regionas

Pamario galerijoje Juodkrantėje - menininkų rezidencijos

Juodkrantės Pamario galerijoje prasidėjo menininkų rezidencijų programa. Neringos savivaldybės finansuojamos rezidencijos vizualiųjų menų kūrėjams suteikia galimybę gyventi ir vystyti individualius ...
2024-07-22
Skaityti daugiau

Sveikata

Skubiai pavyko persodinti organus šešiems žmonėms

Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) paruoštas efektyvus donoras padovanojo viltį gyventi šešiems sergantiems žmonėms. KUL facebook nuotr. „Netekties skausme gimė viltis ...
2024-07-20
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This