Jūrininkų poliklinikos pastatas brangta tris kartus dėl laikmečio ir pageidavimų?

Svarbu, Temos

Klaipėdoje tęsiasi tradicija, kai suplanuoti projektai brangsta ir net kelis kartus. Naujausias toks pavyzdys – būsimas Jūrininkų sveikatos priežiūros centro naujas pastatas.

Preliminari jo statybų kaina siekė 2,8 mln. eurų, o dabar jau kalbama, kad be 10 mln. eurų nebus apsieita. Ir nors politikai tikina, jog toks pabrangimas tikrai neatrodo gerai, tačiau jis esą yra logiškas ir pagrįstas.

Naujojo Jūrininkų poliklinikos pastato projektą sukūrė vilniečiai „Mes architektai”. Projektuotojų vizualizacija

Pradinė kaina – galimybių studijoje

Apie Jūrininkų sveikatos priežiūros centro naują pastatą imta kalbėti dar 2017 metais, kai prie šios įstaigos buvo prijungta Klaipėdos stomatologinė poliklinika – esą tiek dideliam personalui, tiek keliasdešimčiai tūkstančių pacientų reikalingas naujas patogus pastatas.

Klaipėdos savivaldybė paskelbė konkursą parengti galimybių studiją ir išanalizuoti, kur geriausia tokį pastatą statyti, kiek tai galėtų kainuoti. Skelbtą konkursą laimėjo bendrovė „Nemuno deltos projektai“, kuriai už studiją buvo sumokėta beveik 10 tūkst. eurų.

Galimybių studijos rengėjai analizavo tris naujas vietas būsimam pastatui ir galimybę rekonstruoti Pievų take esantį pastatą, kuriame ir veikė Klaipėdos stomatologinė poliklinika.

Šios studijos išvados 2017 metų pabaigoje buvo pristatytos ir Klaipėdos miesto kolegijai. Ji pritarė siūlymui, kurį palaikė ir Klaipėdos savivaldybės administracija, kad geriausią naują poliklinikos pastatą statyti Birutės g. 5 ir 5A esančiuose sklypuose. Toks variantas esą kainuotų pigiausiai – 2,8 mln. eurų – ir procedūros truktų trumpiausiai.

2019 metais buvo paskelbtas naujo pastato architektūrinis konkursas, kurį laimėjo mažoji bendrija „Mes architektai“, nurungusi 11 kitų dalyvių. Su šia kompanija Klaipėdos savivaldybė pasirašė ir projektavimo sutartį. Techninis projektas jau parengtas ir atiduotas ekspertizei. Ir jame skaičiuojamoji naujo pastato statybų kaina jau siekia 10 mln. eurų.

„Apsijuoksite, jei apie tai rašysite“

„Galimybių studijos ir techninio projekto bei juose pateikiamų paskaičiavimų net negalima lyginti. Apsijuoksite, jei apie tai rašysite. Juk galimybių studijoje tik abstrakčiai paskaičiuojama pagal analogiškų projektų kvadratinio metro kainą. Mūsų užduotis buvo išanalizuoti, kuris variantas iš svarstomų keturių būtų geriausias ir mes tai padarėme“, – tvirtino bendrovės „Nemuno deltos projektai“ Vytautas Adamonis.

Galimybių studijos rengėjai skaičiavo, kiek kainuotų pastatyti 2700 kv. m ploto pastatą ir įrengti 150 vietų antžeminę automobilių stovėjimo aikštelę.

„Bet mes juk neanalizavome nei inžinerinių tinklų, nei privažiavimų. Realiai kalbant, po galimybių studijos rengiant techninį projektą iš 100 dalykų pasikoreguoja 90. Ir politikų tikrai neapgavome, tuomet pateikėme skaičius tokius, kiek kainavo analogiški projektai. Bet juk ir ne vieneri metai jau praėjo“, – aiškino V. Adamonis.

MB „Mes architektai“ vadovas Dovydas Čipkus tvirtino, jog pirmoji priežastis, kodėl taip skiriasi galimybių studijoje ir techniniame projekte nurodyta skaičiuojami statybų kaina yra laikmetis.

„Tos galimybių studijos neanalizavau, bet ji buvo parengta 2017 metais, o mes skaičiavome 2021 metų kainomis. Paimkite bet kurį darbą iš to architektūrinio konkurso, jo tūrį padauginkite iš dabartinių kainų ir gausite tą patį skaičių – 10 mln. eurų“, – teigė D. Čipkus.

Be to, parengtame techniniame projekte jau numatytas ne 2700 kvadratinių metrų ploto pastatas, o gerokai didesnis – 7934 kv. m, iš kurių 4131,92 kv. m yra požeminė automobilių stovėjimo aikštelė su 137 vietomis. Dar 22 automobilių stovėjimo vietos projektuojamos šalia pastato.

„Požeminė automobilių stovėjimo aikštelė pastato statybų tikrai nepabrangino, nes įrengti antžeminę aikštelę taip pat kainuoja. Tiesiog pats pastatas yra didesnis, be to, čia ne mokykla, o gydymo įstaiga, tad reikia ir atitinkamos įrangos, atsižvelgta į kovidinę situaciją ir papildomai suprojektuota Karščiavimo klinika. Visa tai bei dabartinės statybos darbų ir medžiagų kainos lėmė, jog skaičiuojamoji šio pastato statybų kaina yra 10 mln. eurų“, – pabrėžė D. Čipkus.

Naujame Jūrininkų poliklinikos pastate turėtų būti patogu tiek darbuotojams, tiek pacientams. Projektuotojų vizualizacija

Problema – delsimas

2017 metais, kai Klaipėdos savivaldybė nusipirko galimybių studiją dėl naujo Jūrininkų sveikatos priežiūros centro pastato statybų vietos parinkimo, jos administracijos direktoriumi dirbo Saulius Budinas, kuris dabar yra Finansų ir ekonomikos komiteto narys.

Paklaustas, ar buvo verta už 10 tūkst. eurų pirkti galimybių studiją, išgirsti patikinimą, jog statybos kainuos 2,8 mln. eurų, o dabar sužinoti, kad kaina išaugo tris kartus, politikas teigė, jog pagrindinė problema yra laikas.

„Galimybių studijoje yra pateikiamos preliminarios kainos pagal užsakovo poreikius. Tačiau vienas svarbiausių dalykų yra tas, kad po galimybių studijos reikia nedelsiant daryti techninį projektą ir pirkti rangos darbus. O dabar problema ta, kad praėjo jau ketveri metai, tad natūralu, jog kainos labai išaugo. Tačiau manau, kad pabrangimas, nors ir natūralu, kad jis yra, šiuo atveju – labai didelis. Matyt, reikėjo su naujuoju pastatu tilpti į tuos 2700 kvadratinių metrų, jo nedidinti, tada reikalingos automobilių stovėjimo vietos būtų tilpusios sklype, nebūtų reikėję požeminės aikštelės, kuri, suprantama, pabrangino projektą“, – samprotavo S. Budinas.

Tačiau jis pabrėžė, jog Klaipėdos savivaldybė turėtų laiku įgyvendinti planuojamus projektus, tada jie esą tiek nebrangtų.

„Pavyzdžiui, planuojamos universalios sporto salės prie Šviesos ir Kretingos gatvių sankryžos statybos leidimas buvo gautas dar 2019 metais, o rangos darbų konkursą lyg planuojama skelbti kitais metais. Tad jau dabar aišku, kad tos sporto salės statybos labai pabrangs, nes labai pakilo kainos. Lygiai taip pat vertinčiau ir Atgimimo aikštės parkingo istoriją. Jį reikėjo įrengti tada, kai jau buvo parengtas techninis projektas. O dabar sugaištas laikas, kol ieškota, kaip projektą atpiginti, tad spėju, jog kai bus nupirkti rangos darbai, jie gali kainuoti dar brangiau nei būtų kainavę įrengti tą neva brangų parkingą“, – kalbėjo politikas.

Tikėjosi mažesnio pabrangimo

Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys prisiminė, kaip 2017 metais miesto tarybos kolegijoje buvo pristatoma galimybių studija dėl naujo Jūrininkų poliklinikos pastato vietos. Jis teigė, jog ir pats balsavo už tai, kad ji būtų pastatyta Birutės gatvėje už 2,8 mln. eurų. Tačiau nesureikšmino fakto, kad dabar skaičiuojamoji šio pastato statybų kaina jau siekia 10 mln. eurų.

„Jei tokia kaina būtų pristatyta 2017 metais, miesto tarybos kolegija veikiausiai būtų nepritarusi, sprendimą atidėjusi. Tačiau tai jau ne pirmas kartas, kai galimybių studijoje nurodoma mažesnė kaina, o techniniame projekte, kuriame įvertinami visi pageidavimai, ji išauga. Galimybių studijoje ne viskas būna įvertinta, kaina skaičiuojama pagal analogiškus projektus, todėl ir išeina toks neatitikimas su techniniu projektu. Šiuo atveju neturiu jokios priežasties nepasitikėti projektuotojais. Manau, kad suprojektuotas naujasis poliklinikos pastatas atitinka visų poreikius ir kaina tikrai nėra išpūsta. Ir nėra jokių galimybių jį kaip nors sumažinti, iš jo ką nors išimti“, – tvirtino A. Barbšys.

Jis tikino, kad buvo galima tikėtis, jog statybų kaina, kai bus parengtas techninis projektas, išaugs maždaug du kartus, palyginti su nurodyta galimybių studijoje.

„Čia pabrangimas didesnis, daugiau nei tris kartus. Bet tai irgi suprantama, nes išaugo projekto apimtys – pastato plotas, atsirado požeminė automobilių stovėjimo aikštelė“, – aiškino vicemeras. 

Be to, jis neslėpė, jog ši 10 mln. eurų kaina veikiausiai nėra baigtinė.

„Kai anksčiau skelbdavome rangos darbų pirkimo konkursus, darbus nusipirkdavome pigiau nei planuota. Bet pastaruoju metu taip nebėra, statybos labai pabrango, tad gali būti, jog ir poliklinikos pastato būsimi rangovai pasiūlys ne mažesnę, o didesnę kainą“, –  teigė A. Barbšys.

Jis pabrėžė, jog dabar svarbiausia būsimoms statyboms rasti finansavimą, nes statyti naują poliklinikos pastatą tik miesto biudžeto pinigais būtų sudėtinga. Todėl bus ieškoma galimybių gauti ES lėšų.

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, kad Jūrininkų poliklinikos naujojo pastato statybos turėtų prasidėti kitais metais, o įkurtuves planuojama švęsti 2024-aisiais.     

Brango ir aikštė, ir mokykla

Būsimas Jūrininkų poliklinikos naujas pastatas – ne pirmasis Klaipėdos projektas, kurio kaina nuo pradinės smarkiai šokteli į viršų.

Panaši situacija buvo ir dėl Atgimimo aikštės rekonstrukcijos ir automobilių stovėjimo aikštelės po ja įrengimo.

2015 m. gegužę miesto tarybos kolegija nusprendė nestatyti požeminės aikštelės, nes tai gali būti per brangu – galimybių studijos rengėjai – UAB „Eurointegracijos projektai“ ir UAB „Pilis“ – buvo suskaičiavę, kad ji gali atsieiti apie 5,3 mln. eurų. Tačiau 2016 m. liepą miesto tarybos kolegija jau persigalvojo ir pritarė požeminės automobilių saugyklos įrengimui po Atgimimo aikšte, nes paaiškėjo, kad bus reikalingas „parkingas“ Muzikiniam teatrui, o atlikta nauja galimybių studija, kurią parengė UAB „Peritus sprendimai“ parodė gerokai mažesnę galimą tokio objekto kainą – vos 10 tūkst. eurų vienai automobilio stovėjimo vietai įrengti.

Tad 2017 m.  gegužę savivaldybės su AB „Panevėžio statybų trestas“ ir UAB „Cloud architektai“ pasirašytoje projektavimo sutartyje buvo užduotis šiaurinėje aikštės dalyje ir po Herkaus Manto gatve suprojektuoti apie 180 vietų požeminę automobilių stovėjimo aikštelę. Tačiau atlikus žvalgomuosius archeologinius ir geologinius tyrimus paaiškėjo, jog projektuojamoje aikštės dalyje yra nestabilūs gruntai, tad būtų „reikalingi 20 metrų po žeme ištisiniai poliai“.  Konstatuota, kad priklausomai nuo pasirinktos įrengimo alternatyvos, požeminės aikštelės kaina svyruoja nuo 10 iki 14 mln. eurų (nuo 28 tūkst. iki 62 tūkst. eurų už vieną vietą).

Ir nors politikai vis tiek pritarė, kad požeminė automobilių stovėjimo aikštelė po Atgimimo aikšte būtų įrengta, jie įpareigojo Klaipėdos savivaldybės administraciją ieškoti pigesnių variantų. Ši pasisamdė bendrovę, kuri atliko parengto techninio projekto auditą ir nurodė, kad jį galima pakoreguoti ir vienos automobilių stovėjimo vietos įrengimo kainą sumažinti perpus. Todėl šiemet buvo pasirašyta nauja sutartis ir projektuotojai pagal audito išvadas parengs požeminės aikštelės techninį projektą. Rangos darbus planuojama pirkti kitais metais. 

Žymaus kainų šuolio neišvengė ir Žolynų kvartale statoma Šimtmečio mokykla. Jos sąmata išaugo nuo 6,8 iki 12,6 mln. eurų. Taip esą nutiko dėl to, kad statybų darbų kaina nuo pirminės sąmatos laiko padidėjo apie 25 proc., nauji pastatai dabar jau turi atitikti A+ energinę klasę. Teigiama, kad nebuvo įvertintas sklypo reljefas, šilumos trasos perkėlimo poreikis paaiškėjo tik gavus techninius sprendinius, o projektuotojai dar pasiūlė įrengti galeriją.

8 Comments

  1. A

    O ko čia tikėjotės, čerpinio pastato už 50 mikijonų mokesčių mokėtojų pinigų?

    Reply
  2. Ekspertas

    super grazus pastatas, saunuoliai architektai!!!

    Reply
    • Dangulė

      Tai pats tą „supergražų” pastatą ir projektavai. Tikrai, gražus kaip degtukų dėžutė!!!

  3. Jonulis arc.

    Plokščių stogų nyra visame pasaulyje, bet Klaipėdoje kažkaip sugebama prišikti kur nors viduryje lauko, kad nors bėk ir rėk. Net nežinau ar tai talento trūksta ar statoma, kad tik pigiau. Bet velniams tos dėžutės reikalingos, po 20 metų bus gėda žiūrėti. Tiesa, jau dabar gėda.

    Reply
    • Na

      Fasadas parodo, kad projektuotojų galvose taip pat tiesios linijos…

  4. Deputatas Jonas

    Tai tas degtukų dėžutes ir paliksime palikuoniams. Prancūzai Triumfo arką ir Katedra, britai – Big Beną, italai – Romą ir Veneciją, o mes chruščuovkes ir gėdingas dėžutes. Jo majo, bent aukščiais galėjo pažaisti, vis šis tas. Dabar eidamas į polikliniką per apsirikimą gali patekti į baseiną.

    Reply
  5. Vytautas Čepas

    Turėkite sarmatos, vėl degtukų dėžutė! Nejau, architektai nebeturi vaizduotės, talento, pagaliau gėdos, kad kepa statinius kuriuos sunku pavadinti architektūra. Klaipėda tokių veikėjų dėka tampa plokščių stogu miestu, kur net mažiausiai ambicingo žmogaus akiai nėra už ko užkliūti. O kalbame tik apie investicijas, finansus, pabrangimą ir daugiau nieką.

    Reply
    • Daktaras

      Jei dar pridės architektūros, tai tada 15 mil. kainuos !

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This