Menininkų kiemelyje – miesto spalvų ir melodijų kokteilis

Fotoreportažai, Kultūra

Rosana Lukauskaitė
2021-09-07

Komentarų: 0

Žinome, kad tapytojai gamtoje piešė nuo pat tapybos pradžios. Iš urbanistinio ir gamtos kraštovaizdžių menininkai semiasi įkvėpimo jau šimtmečiais ir nors tapybos plenere praktika niekada nesiliovė, atrodo, kad ji išnyko iš mūsų akiračio – praeities kartoms buvo įprasta retkarčiais susidurti su iš natūros tapančiais menininkais, bet šiuolaikiniame pasaulyje tai – didelė prabanga ir retenybė. Vizualiojo meno atstovų kūrybinis procesas šiais laikais, regis, suslapstytas nuošaliose dirbtuvėse, kurių širma, nors kartais ir praskleidžiama socialiniuose tinkluose, tikrajam atskleidimui reikalauja gyvo kontakto.

Puikiai tai suprasdami, Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius ir restoranas „10 TILTŲ kiemas“ pirmą rugsėjo penktadienio vakarą pakvietė visus, neabejingus menui, patirti plenero atmosferą improvizuotoje kiemo galerijoje ir atviroje tapybos studijoje, vienam vakarui atvertoje Klaipėdos senamiestyje, jaukiame fachverkinės architektūros ansamblyje esančiame kiemelyje, kurį miestelėnai jau nuo seno vadina menininkų kiemeliu. Šiomis dienomis jis irgi kupinas kultūros, nes čia veikia Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos galerija, Etnokultūros centras, kuria KKKC rezidentai, dirba architektai, o neseniai jaukiai įsikūrė ir restoranėlis „10 TILTŲ kiemas“.

Ingridos Mockutės-Pocienės nuotr.

Begaudydami paskutinius trumpėjančių dienų saulės spindulius, devyni menininkai (Ernestas Žvaigždinas, Dalia Čistovaitė, Antanas Garjonas, Daiva Dašenkovienė, Alfonsas Lekavičius, Ansis Burkė, Rodion Petrov ir Edmundas Kolakauskas) ne tik kiek daugiau nei dvi valandas dalinosi intymia savo kūrybinio proceso dalimi, bendravo su smalsaujančiais praeiviais, klausėsi saksofonininko Laimono Urbiko atliekamos džiazo muzikos, bet ir surengė vienadienę savo kūrinių parodą ant fachverkinių kiemo sienų.

Ne žodžiais, o darbais iliustruodami pasakymą „menas ateina pas žmones“, renginio iniciatoriai ir vedėjai Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkė Neringa Poškutė-Jukumienė ir vienas iš restorano „10 TILTŲ kiemas“ bendrasavininkų Mindaugas Gudelis pažymėjo, kad vienas projekto tikslų yra įveiklinti šią unikalią Klaipėdos senamiesčio erdvę ir paskatinti bei palaikyti vizualiųjų menų atlikėjus. Renginio metu menininkų sukurti kūriniai rugsėjo pabaigoje bus pristatyti aukcione.

Menas ir kultūra kuria bendruomenę bei suburia žmones fiziškai – galerijose, muziejuose, spektaklių erdvėse – ir mentališkai, nes jis gali papasakoti bendrą visuomenės istoriją, įkvėpti apmąstymams ir užmegzti ryšius, peržengiančius skirtumus. Pamačius vienoje vietoje kolegiškai kuriančius skirtingų kartų ir patirčių menininkus, suprantame, koks platus ir įvairialypis yra Klaipėdos (ir visos Lietuvos) vizualiojo meno laukas, kokie įdomus ir verti dėmesio jo atstovai, o jų per kelias valandas sukuriami kūriniai – tai jų dešimtmečių kantraus įdirbio vaisiai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Senamiesčio fasadų tvarkymo paramai - papildomas kvietimas

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad siekiant išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų – skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas Klaipėdos senamiesčio ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Spyglys

Už terlių Kaziuką mokėsime visi?*

Išanalizavęs investicijų pritraukimu į miestą turinčios besirūpinti agentūros „Klaipėda ID“ ir pigią šilumą teoriškai turinčios tiekti „Klaipėdos energijos“ kadrų politiką ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Kaziuk, ar susitvarkysi?*

Spyglys, išsiruošęs pirmadienį pasivalkioti po Klaipėdos senamiestį, pagalvojo, kad jį buvo užpuolę aerozoliniais dažais apsiginklavę terliai, bet netruko prisiminti, kad ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This