Prestižinės mokyklos auklėtinio mama: čia žaloja vaikus

Svarbu, Švietimas

„Atvira Klaipėda” sulaukė privačią, prestižine laikomą uostamiesčio mokyklą – Klaipėdos licėjų – lankančio vaiko mamos laiško, kuriame ji dalinosi savo nuogąstavimais dėl čia sudaromų pamokų tvarkaraščių. Moters teigimu, jie žaloja vaikus tiek psichiškai, tiek fiziškai.

Tuo metu mokyklos vadovė tikina, jog nepasitenkinimą sukėlę tvarkaraščiai yra tik laikini.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Į redakciją kreipusis klaipėdietė akcentavo, kad sudarydamos pamokų tvarkaraščius, mokyklos privalo vadovautis sveikatos apsaugos ministro patvirtina higienos norma,  numatančia, kad per dieną negali būti daugiau kaip 7 pamokos. O švietimo ir mokslo ministro įsakymu patvirtinti bendrieji ugdymo planai vidurinio ugdymo programai numato, kad pamokų tvarkaraštyje neturėtų būti daugiau kaip trys „langai” (vienos ar kelių pamokų trukmės laisvo laiko tarpas tarp pamokų, į kurį neįskaičiuotas pietų pertraukai skirtas laikas).

„Nors minėtos nuostatos aiškiai reglamentuoja pamokų per dieną skaičių ir galimų tarpų tarp pamokų tvarkaraštyje skaičių, Klaipėdos licėjus metai iš metų nesilaiko šių nuostatų. Tėvams kyla rimtas susirūpinimas vaikais ir jų sveikata, nes nenormalu, kad pagal tvarkaraštį mokiniams būna 8-9 pamokos, mokykloje tenka išbūti nuo ryto iki 16 ar 17 val., nes net 6 ar daugiau pamokų per savaitę yra „langai“, kurių metu vaikai valandą ar net tris valandas turi laukti kitų pamokų. Dėl per didelio „langų“ skaičiaus vaikai mokykloje praleidžia tiek laiko, kiek suaugusieji dirbdami pilnu etatu (nuo 8 val. iki 17 val.). Be to, jiems, skirtingai nei suaugusiems, grįžus iš mokyklos, iki vėlumos dar tenka daryti namų darbus ir ruoštis kitos dienos pamokoms. Tai žaloja vaikus tiek psichiškai, tiek fiziškai”, – rašė moteris, pridėjusi tvarkaraščio pavyzdį.

Klaipėdos licėjaus direktorė dr. Regina Kontautienė, komentuodama šį skundą, teigė, jog „supranta tėvelių rūpestį dėl mokiniams tenkančio krūvio”.

„Šiuo metu Klaipėdos licėjaus mokinių ir jų tėvelių matomi pamokų tvarkaraščiai yra laikini. Į pamokų tvarkaraščius dar nėra įtrauktos kūno kultūros ir muzikos pamokos. Įtraukus jas laisvo laiko tarpai tarp pamokų sumažės ar jų visai neliks. 8 ir 9 pamokos yra konsultacijos, kurių metu mokytojai padeda mokiniams gilinti žinias ar sutvarkyti dalyko spragas, todėl Klaipėdos licėjaus mokiniams nereikia naudotis korepetitorių paslaugomis. Mokiniams nėra būtina lankyti šias konsultacijas, tačiau labai skatintume tai daryti, jeigu mokinių tikslas yra puikūs rezultatai ir įstojimas į geriausius Lietuvos, Europos ir pasaulio universitetus. Klaipėdos licėjus orientuojasi į aukščiausius akademinius pasiekimus. Laisvą laiką tarp pamokų skatina ir kviečia mokinius praleisti bibliotekose ar kitose mokyklos erdvėse, kuriose patogiai gali ruošti namų darbus, skaityti, gilintis į būsimoms studijoms reikalingus dalykus. Dėkoju Klaipėdos licėjaus mokinio mamai už pastabas, dėl kurių bendruomenę visada raginame kalbėtis. Mokykla visada atsižvelgia į kiekvieno mokinio gerovę ir yra orientuota į kiekvieno Klaipėdos licėjaus mokinio sėkmę”, – rašoma direktorės komentare.

25 Comments

  1. Rita

    Dauguma vaiku besimokanciu valstybinese mokyklose turi lankyti papildomas pamokas, kad galetu pasiruosti egzaminams. Teveliai turi vaikus vezioti ir ieskoti mokytoju. Licejuje konsultacijos yra suteiktos.
    Licejus siekia aukstu akademiniu rezultatu ir turi auksciausius balus.
    Prestiziniuose uzsienio universitetuose kaip oksfordas ir keimbridzas yra sunkiau studijuoti nei maziau zinomuose, tad jei siekiamybe yra auksti rezultatai, darbo irgi reikia ideti daugiau. Bet tai ne kiekvienam.

    Reply
  2. objektyviai

    Labai jau matosi rašytojas, kuris taip jau nemėgsta licėjaus. Net trys atsiliepimai iš to paties adreso. Ar ne gėda ponas ( o gal ponia)? Puikus jau tas licėjus ir su mokytojais viskas gerai ir vaikų rezultatai nerealiai puikūs. Kitoms mokykloms taip gerai nesiseka. Suprantama – lietuviai. Ar gi pasidžiaugs. Tik PAVYDAS ir PYKTIS. Gėda!

    Reply
  3. Mama

    Praeitais metais išėjo 4 matematikos mokytojai. 4 !!! Be jų, išėjo fantastiška mokytoja, atsidavusi vaikams. Tada ir pradėjome galvoti apie išėjimą. Kokybė labai smunka žemyn. Apsisprendėme ir išėjome į kitą mokyklą, nustebome. Radome visai kitą atmosferą, kolektyvą. Visko bus, bet požiūris, santykis kitas.

    Reply
    • Patarimas

      MAMA, ISEJUSIU KOMENTARAS, TEVAS – Net trys komentarai iš to paties IP adreso. Kitą kartą, kai norėsite išlieti pyktį, pagalvokite, kad galite ir klysti :).

  4. Išėjusiu nuomonė

    Išėjome į kita privačia mokykla, kokybė ir atmosfera ženkliai geresnė. Tiesiog mokykla daugiau rūpinasi darbu, o ne nauju melu kūrimu.

    Reply
    • Patarimas

      MAMA, ISEJUSIU KOMENTARAS, TEVAS – Net trys komentarai iš to paties IP adreso. Kitą kartą, kai norėsite išlieti pyktį, pagalvokite, kad galite ir klysti :).

  5. Tėvas

    O kiek mokytojú išėjo vien praeitais metais???!!! Kam meluojate, sau ar mums tėvams?!!!

    Reply
    • Patarimas

      MAMA, ISEJUSIU KOMENTARAS, TEVAS – Net trys komentarai iš to paties IP adreso. Kitą kartą, kai norėsite išlieti pyktį, pagalvokite, kad galite ir klysti :).

    • Viola da Gamba

      Aha, ir aš pastebėjau, kad neigiami komentarai tik vieno žmogaus. Nu, tai ko taip vargti, jei jūsų vaikui blogai? Eikit iš ten ir kuo greičiau. Nesupratau kas per konteineriai. Mano vaiko jokiame konteineryje nebūtų jau sekančią dieną. Neinu į parduotuvę, kur nemandagios pardavėjos. Man nereikia net daktarės, jei ji ant manęs niurzgės – visada galiama rasti kitą. Ką tik pakeičiau dantistę…… ir kirpėją :)))))))Kapitalizmas yra konkurencija. Kas jus ten pririštus laiko???

  6. Rūta

    Visada galima rinktis kitą mokyklą. Tik, didelė tikimybė, kad pabuvojus kitur, vėl norėsis grįžti atgal. Tėveliams linkėčiau daugiau tolerancijos ir suvokimo, kad yra didžiulis ypač gerų pedagogų stygius ir mokytojai dirba keliose mokymo įstaigose. Ar Jums nesvarbu mokymo kokybė, o tik tvarkaraštis? Dukra mokosi Klaipėdos licėjuj- pripažįstu dėl tvarkaraščio šiokių tokių nepatogumų būta, bet prisitaikyti galima tikrai. Gyvenime prie daugiau ko ir dar ne taip teks taikytis! Mokykla irgi negali būti šiltnamis…

    Reply
  7. L.

    Džiaugiuosi šia mokykla ir galimybe dukrai mokytis joje. Vadinami „konteineriai” – modernūs, šviesūs ir tai bene geriausia, ką galėjo padaryti taip sparčiai besiplečianti mokykla.
    O mokyklos bendruomenei noriu palinkėtis kantrybės. Karen tipažas sparčiai išplitęs ir Lietuvoje. Licėjaus auklėtinių pasiekimai kalba patys už save, tad nepatenkintų mamyčių/močiučių burbėjimas – tik druskytė, kad neužigtumėte ant laurų ?

    Reply
    • Be bla bla

      Tai elementarių tualetų besimokantiems konteineriuose už 400 eu per mėnesį reikia ar ne? Ar reikia papildomai mokėti?

  8. Močiutė

    Na, ten kur tie konteineriai- nežinau, ten mano du juose anūkai nesimoko, mokėsi Mažajame kaimelyje ir Baatikalnio gatvėje esančiose patalpose.. Bet užtenaka to, kad gyvenu šalia Baltikalnio gatvės, kur įsikūręs garsios( ir teistos) ponios direktorės licėjus. Nežinau, kaip pati direktorė vertina mokymo aplinką buvusiame darželyje, kur veikai Licėjaus padarinys, bet man kasdien pro jį vaikštant- protu nesuvokiama. Surūdijusi, , sulankstyta vielinės tvora juosia licėjaus pastatą. netvarkingas, nekeičiamas augalais kiemas. Vienintelis direktorės „tvarkymasis” šalia pastato buvo , sveikų, gražios lajos didelių medžių šalinimas. Kas pasodinta? Gėlės, krūmai, dar kokie Licėjau išskirtinumą bylojantys augalai? Nieko.,, Gal laukiama, kad savivaldybei garsiai poniai Kontautienei vėl kokį pastatą už dyką duos, prieš tai kokį daželį, ar ” Vaivorykštės'” mokyklą iškrausčiu? Tūkstančius kartų tesi politikė, socdemų dabartinė lyderė Vilija Blinkevičiūtė, pareiškusi garsiai, kad neneormalu, kai privačios mokyklos gauna ne tik lėšas už vaikų mokslą privačiai mokančių iš tėvų, bet ir valstybės ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTREJIOS SKIRTĄ KREPŠELĮ.

    Reply
    • Pastaba

      Baltikalnio gatvėje veikia Universa via, su Kontautiene nieko bendra neturi.

  9. Tik stereotipai

    Taip, šiemet kaip niekad tvarkaraščiai tragiški.
    O kas blogiausia konteineriuose-NĖRA tualetų!Vaikams reikia eiti per lauką į kitus pastatus.Kol gražus oras nieko baisaus, o žiemą – kiek iš jų skubėdami eis su striukėm? ir sirgs??
    Kodėl tos pačios klasės yra nuskriaustos būti ankštuose konteineriuose ištisus mokslo metus?!!
    Tikrai rimtai svarstome apie kitą mokyklą, kai toks vadovų požiūris.

    Reply
  10. labai

    tikslus Jutano komentaras, net linksma pasidare, nebuvau to girdejusi:) … is tikro visada visur viskas lietuviui negerai

    Reply
    • Problemų yra

      Gal ir šaunus Jutano komentaras, bet Licėjaus atveju netinka.

  11. Vida

    Nepatenkintiems sprendimas vienas – laisva valia galima rinktis kitą mokyklą.

    Reply
    • lietuviškas komentaras

      yra objektyvūs dalykai – higienos normos privalomos tiek paprastai, tiek privačiai mokyklai. O jūsų komentaras labai lietuviškas. Čia tėvai investuoja į vaikus ir tikisi tokių pat mokymosi sąlygų. O mokymo – geresnio. Prastėjančios mokymo kokybės fone.

  12. Lina

    Leista mokytis namuose.Mokykitės Ne,blogai.Vaikelis pervargs.Kada MOKYTOJUI bus leista mokyti,o ne vykdyti mamyčių pageidavimus? Kada?

    Reply
    • Mama

      Noriu priminti, kad tai privati mokykla, mokedami už mokslą tikimės kokybės ir normalių sąlygų.

  13. Jutano

    Kur ir kokius komentarus beskaitytum , visur nepasitenkinimas ir niurzgimas , man primena ta posaki ” kur lietuvi bebuciuotum , visada pataikysi i s.kna …., pamastykit….

    Reply
  14. Mama

    Turime be langų 9 ir 8 pamokas šioje mokykloje. Mokymasis šaltuose „konteineriuose“ tai pat kelia rūpestį.

    Reply
    • Anonimas

      „Konteineriai”- turi autonominę šildymo ir vėdinimo sistemą. Be to, aprūpinti puikiausia mokymui skirta technika: išmanios lentos, nauji kompiuteriai…Blogai???

    • Mokslo sąlygos

      Stebiuosi, kaip tie konteineriai dar viešoje erdvėje nepasirodė? Mokslas šaltuose tamsiuose konteineriuose- tikrai didelis pasiekimas? Sugrūsti, vienas kitam šviesą užstoja. Kaip už tokio staliuko beveik dvimetriniam vaikinui atsisėst? Ar Visuomenenės sveikatos centras problemos nemato? Higienos normos tvarkoje? Ar licėjui jos negalioja?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Įnauguruoti pirmieji Japonų kalbos centro nariai

Klaipėdoje įvyko vienintelio Vakarų Lietuvoje Japonų kalbos centro pirmųjų narių inauguracijos ceremonija. Renginio dalyviai stebėjo išskirtinius meninius pasirodymus ir unikalią ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos mokiniai kviečiami dalyvauti naujame kino festivalyje

Klaipėdos licėjus kviečia visų Klaipėdos miesto ir rajono mokyklų mokinius atskleisti savo kūrybiškumą ir dalyvauti naujame trumpų filmų festivalyje. Festivalio ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Už nuopelnus švietimui ir kultūrai įteikti Karalienės Luizės medaliai

Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centre įvyko jau tradiciniu tapęs, nuo 2013-ųjų organizuojamas renginys – Karalienės Luizės atminimo medalių įteikimo šventė, ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This