Savaitė po Rugsėjo 1-osios: COVID-19 jau įsisuko į Klaipėdos ugdymo įstaigas

Svarbu, Švietimas

Nors nauji mokslo metai trunka vos savaitę, Klaipėdoje jau trys moksleivių klasės ir dvi darželio grupės dėl jose nustatytų koronaviruso atvejų buvo išsiųstos į saviizoliaciją, o antradienį sprendžiama dėl dar kelių klasių likimo.

Tokia situacija ir tai, kokia COVID-19 ligos plitimo prevencija taikoma Klaipėdos švietimo įstaigose, antradienį pristatyta Sveikatos ir socialinių reikalų komitete.   

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šiuo metu yra renkama informacija, kiek moksleivių sutinka testuotis ir preliminariai aišku, kad testus būtų galima atlikti 48 proc. moksleivių. Kai kuriose mokyklose testuotis sutinka vos apie 20 proc. vaikų, o vienoje – apie 90 proc.

„Šis vidurkis yra nuo visų moksleivių, kurie yra ir paskiepyti, ir persirgę, o tokiems testuosis nereikia. Tad testuotis norinčiųjų skaičius tikrai yra geras. O šiuo metu renkame statistiką, kiek moksleivių yra pasiskiepiję“, – teigė J. Grubliauskienė.

Anot jos, pradinukų tėvai dažniausiai sutinka leisti testuoti vaikus, nes jau pavasarį turėjo patirtį, jog tokia procedūra nėra sudėtinga. Tačiau yra ir tokių moksleivių tėvų, kurie nesutinka ar delsia pateikti informaciją, ar jų vaikas persirgęs, paskiepytas, todėl rinkti statistinius duomenis yra sudėtinga.

Pirmieji 10 000 greitųjų antigenų testų Klaipėdą pasieks šią savaitę ir bus išdalinti mokykloms. Planuojama, kad jais vaikais bus testuojami vieną savaitę pirmadieniais ir penktadieniais, o kitą – trečiadieniais.

„Prie testavimo reikia pedagogų prisidėjimo, tai numatyta ir operacijų vadovo sprendime, juos apmokysime. Kai viskas mokyklai suruošta, suorganizuota, apmokyta, tai nesudėtinga testuoti ir klasės auklėtojas tai gali padaryti per 15 minučių“, – tvirtino J. Grubliauskienė.

Ji aiškino, kad jei greituoju testu kuriam nors moksleiviui bus nustatomas koronavirusas, tuomet skambinama jo tėvams, kad jie vaiką nuvežtų į mobilųjį punktą, nes diagnozę reikia patvirtinti arba paneigti.

„Kol diagnozė nėra patvirtinta, klasė į izoliaciją neina. Jei diagnozė pasitvirtina, visuomenes sveikatos specialistas vykdo epidemiologinę situaciją, o klasė izoliuojasi ir mokosi iš namų. Tie vaikai, kurie yra persirgę arba vakcinuoti, gali būti greitai atšaukti iš izoliacijos ir gįžti į mokyklą, o likusieji turės kurį laiką mokytis nuotoliniu būdu“, – kalbėjo J. Grubliauskienė.

Ji pateikė duomenis, kad šiai dienai, nors nuo mokslo metų pradžios praėjo tik savaitė, izoliacijoje yra trys moksleivių klasės ir dvi darželių grupės, o dėl kelių klasių izoliacijos antradienį dar bus sprendžiamas klausimas.

Darželiuose testavimas greitaisiais antigenų testais nevyks. Juose bus testuojami tik paviršiai.

„Startuosime keliuose darželiuose. Paviršius testuoti reikia kas dvi savaites, reikia daryti visose grupėse, mėginius imti nuo 5-6 paviršių, mėginius transportuoti į Vilnių, o laboratorijos apimtys šiai diena didėja, tad rezultatus gausime po dviejų savaičių. Kai taip išsitęsia rezultatų gavimas, jie epidemiologiškai tampa net nelabai reikšmingi. Tačiau šį testavimą vis tiek reikia išbandyti, kad įsitikintume, ar jis veiksmingas, o ne vadovautumėmės prielaidomis“, – teigė J. Grubliauskienė.

Komiteto narė Alina Velykienė teiravosi, kas, jei prireiks, priims sprendimą dėl kontaktinio ugdymo stabdymo – pati mokykla ar Klaipėdos savivaldybės administracija.

„Ir Vyriausybė, ir ministerija yra nustačiusi, kad vykdomas kontaktinis ugdymas, o kai nustatomi pavieniai susirgimai, klasės išeina į nuotolinį mokymą. Kontaktinis ugdymas bus vykdomas kiek įmanoma ilgai, kol nebus visuotinio stabdymo. Klaipėdos savivaldybė tikrai neturi svertų mieste nutraukti kontaktinį ugdymą, kai visa Lietuva taip dirba“, – patikino Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Asta Dirgėlienė.

3 Comments

  1. Vytas

    Keista, kad DABAR nesimokoma iš namų – juk pagal savaitės susirgimų skaičių Klaipėda, jei būtų valstybė, patektų tar 15 labiausia sergančių.

    Reply
  2. skaitytojas

    kokia paslaptis,kur įsisukovirusas.Kitur parašyta,kokia tai gimnazja

    Reply
  3. Mokytoja

    Kodėl mokytojai turi užsiimti mokinių testavimu pamokų metu?
    Juk tam yra visuomenes sveikatos specialistai ir kiti šios srities darbuotojai.
    Tad gal dirbkime kiekvienas savo darbus.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Jau 19 šalies savivaldybių turi nulinius COVID-19 rodiklius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, jog trečiadienį, kaip ir antradienį, Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This