Dėl Klaipėdos kultūros įstaigų vadovų konkursų – specialus posėdis

Kultūra, Svarbu

Klaipėdos kultūros bendruomenėje kone visą vasarą aptarinėti uostamiesčio savivaldybei pavaldžių kultūros įstaigų vadovų konkursų rezultatai sulaukė atgarsio ir Kultūros, švietimo ir sporto komitete.

Ketvirtadienį vykusiame šio komiteto posėdyje jo narė Nina Puteikienė pateikė pasiūlymą, jog tris Klaipėdos savivaldybei pavaldžių kultūros įstaigų vadovų konkursus derėtų aptarti išsamiau.

Klaipėdos koncertų salės direktoriaus konkursą laimėjo uostamiesčio kultūros bendruomenei visiškai nežinomas žmogus. „Atviros Klaipėdos” archyvo nuotr.

Tiek N. Puteikienės, tiek, anot jos, visos kultūros bendruomenės akiratyje atsidūrė Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro, įstaigos „Klaipėdos šventės“ ir Klaipėdos koncertų salės vadovų konkursai ir jų nugalėtojai.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog vadovauti Klaipėdos kultūrų komunikacijų centrui gegužę pradėjo trečią kartą organizuotą konkursą laimėjęs Liudas Andrikis, kuris ne vienerius metus buvo Liberalų sąjūdžio partijos narys. Pastaruoju metu L. Andrikis organizavo uostamiestyje gerai žinomą mados festivalį, o anksčiau yra dirbęs Klaipėdos priklausomybės ligų centro vadovu.

Birželį viešajai įstaigai „Klaipėdos šventės“ vadovauti pradėjo konkursą laimėjęs Liutauras Galinis. „Atvira Klaipėda“ rašė, kad buvęs prezidento Gitano Nausėdos patarėjas L. Galinis konkursą laimėjo iš antro karto – pirmajame, kurį buvo laimėjęs tik dvi savaites dirbęs Ovidijus Zibalis, jis buvo likęs antras.

L. Galinis G. Nausėdos rinkimų štabe dirbo kartu su uostamiesčio mero žmona Inga Grubliauskienė, ėjusia Klaipėdos rinkimų štabo vadovės pareigas.

Tačiau vasaros pabaigoje L. Galinis iš pareigų pasitraukė. Apie tai jis paskelbė po to, kai N. Puteikienė paviešino, jog kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą, kad ši išsiaiškintų, ar Klaipėdos įstaigai jos vadovas gali nuolat vadovauti nuotoliniu būdu iš sostinės.

Rugpjūčio 13 dieną vykusį Klaipėdos koncertų salės direktoriaus konkursą laimėjo ir penkerius metus jai vadovauti turėtų žurnalistas Tadas Grabys, kurį savo dalimi vadina ir Klaipėdos pilies džiazo festivalio komanda.

T. Grabys pastaruoju metu dirbo naujienų portale 15min, anksčiau laidos vedėju jis dirbo televizijoje „Info TV“. T. Grabys yra buvęs Klaipėdos pilies džiazo festivalio renginių vedėjas.

Pats T. Grabys neneigė, jog dalyvavo konkurse, tačiau nuo išsamesnių komentarų susilaikė. „Manau, būtų kiek per ankstyva duoti interviu. Palaukime visų procedūrų pabaigos. Ačiū“, – iškart po konkurso santūrus išliko T. Grabys.

Klaipėdos koncertų salės direktoriaus darbo sutartis su T. Grabiu dar nėra pasirašyta, nes būsimą vadovą, kaip įprasta, turi patikrinti STT.

„Visi šie konkursai Klaipėdos kultūros bendruomenėje sukėlė didelį atgarsį. Matome, kaip konkursus laimi žmonės, kurie labai menkai susiję arba yra visai nesusiję su Klaipėdos kultūra, kaip iškart atsistatydina, kai išlenda kokie galai. Todėl šią temą reikia gvildenti, kad kultūros bendruomenė pasijustų procesų dalimi“, – aiškino N. Puteikienė.

Ji pasiūlė surengti bendrą Kultūros, švietimo ir sporto bei Kultūros ir meno tarybos posėdį, nes pastarosios tarybos viena funkcijų yra padėti miesto tarybai formuoti kultūros politiką.

„Kultūros įstaigų vadovų skyrimo tvarka, praktika, kuri dabar yra ydinga, yra labai svarbi formuojant kultūros politiką, nes būsimi vadovai ateina su savo veiklos programomis. Tiek Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras, tiek Klaipėdos koncertų salė kultūros prasme atlieka ir regioninę kultūros funkciją. Koncertų salė yra kaip mažoji Vakarų Lietuvos filharmonija, o Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras yra kaip šiuolaikinis vizualiųjų menų centras. Todėl tiek mūsų komiteto, tiek Kultūros ir meno tarybos atsakomybė yra padėti teisingai formuoti kultūros politiką. Tai susiję ir su Klaipėdos mažėjimu, talentų praradimu ir taip toliau“, – dėstė N. Puteikienė.

Visi komiteto nariai jos siūlymui pritarė, tik pabrėžta, kad tokiam jungtiniam posėdžiui reikia gerai pasirengti, kad jis netaptų betiksliu pasikalbėjimu.

„Reikia ir klausimus susidėlioti, ir Klaipėdos savivaldybės ar mero įgaliotus asmenis pakviesti, kad diskusija būtų produktyvi“, – teigė komiteto narė Judita Simonavičiūtė.

N. Puteikienė pabrėžė, jog tokiame posėdyje turėtų dalyvauti pats Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. „Meras formuoja atrankos komisijas, jis skiria ir atleidžia tų įstaigų vadovus, tai yra tiesioginė asmeninė atsakomybė. Ir labai svarbu girdėti mero poziciją, nes jis save pozicionuoja kaip kultūros žmogų, atėjusį iš muzikos srities“, – teigė N. Puteikienė.

Komiteto nariai sutarė, kad į jungtinį posėdį su Kultūros ir meno taryba susirinks spalio 7 dieną.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Tadai, kodėl taip kukliai?*

„To dar nebuvo, kad savivaldybės biudžetinės įstaigos direktorius reklamuotų savo atvaizdą „visame gražume” miesto stenduose. Skirti GPM prašo daug kas, ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Veidai

Čilėje gyvenantis ir mūsų mieste koncertuosiantis lietuvis džiaugiasi Klaipėdos ramybe

Šį trečiadienį, vasario 21 d., Klaipėdos koncertų salėje su uostamiesčio brass kvintetu koncertuos jau 16 metų tolimojoje Čilėje gyvenantis ir ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Kultūra, Svarbu

Kultūros ir meno vertintojams diriguos politikas

Kultūros skyrių palikus vedėjai, laikinai šias pareigas ėjusiai specialistei ir kitiems darbuotojams, Kultūros bei meno projektų vertinimo komisijai vadovauti Klaipėdos meras ...
2024-02-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This