„Klaipėdos galerijoje“ – psichikos sveikatos mėnesiui skirta paroda „Psichės“

Kultūra

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus „Klaipėdos galerijoje“ (Bažnyčių g. 6) rugsėjo 17 d., penktadienį, 17 val., atidaroma psichikos sveikatos mėnesiui paminėti skirta paroda „Psichės/Psychoes“.

Atviros psichiatrijos mėnuo – tai laikotarpis tarp dviejų psichikos sveikatai svarbių tarptautinių dienų – pasaulinės savižudybių prevencijos dienos rugsėjo 10 d. ir pasaulinės psichikos sveikatos dienos, kuri minima spalio 10 d.

Šios dienos primena apie psichinės sveikatos, jos stiprinimo ir prevencijos svarbą. Specialistai sako, kad kovojančių su depresija Lietuvoje yra dešimt kartų daugiau, nei rodo oficialūs duomenys. Deja, Lietuva tarp Europos šalių jau ne vienerius metus pirmauja psichologinių sutrikimų statistika.

Sutrikusios psichikos asmenys Lietuvos žiniasklaidoje dažnai yra vaizduojami stereotipiškai, jiems klijuojamos neigiamos etiketės. Psichikos sveikatos centrų adresai (Vasaros g. Vilniuje, Bangų g. Klaipėdoje) dar dabar visuomenėje yra naudojami kaip būdas pašiepti ar įgelti. Vis dar gajus įsitikinimas, kad „depresija yra ponų liga, tinginystė ar išpaikimas“.

Parodos dalyvės Agnė Matulionytė, Aglaja Ray, Gražina Eimanavičiūtė-Kaščionienė, Viktorija Dambrauskaitė, Ingrida Mockutė-Pocienė, Augustė Santockytė, Saulė Želnytė, Urtė Jasenka, Simona Agota Martinkus ir dainininkė Ingaja skirtingomis kūrybinėmis taktikomis ir menine kalba atskleis šias ir kitas su psichinės sveikatos traktuote susijusias problemas.

Parodos, skirtos atviros psichiatrijos mėnesiui, kūrėjos per savo kūrybą reprezentuoja jautrias temas, kurios šiuo metu Lietuvos viešajame lauke yra dažnai eskaluojamos, tačiau vis dėlto iki galo dar tinkamai neišnagrinėtos.

Parodos organizatoriai teigia siekiantys didinti psichinės sveikatos supratimą ir įkvėpti lankytojus tolerantiškai suprasti ir užjausti sergančiuosius, atpažinti savyje ir aplinkiniuose psichinių sutrikimų pavojų, pradėti dialogą tarp psichologų, psichiatrų, menininkų ir visuomenės.

Įvairių žanrų (grafika, fotografija, instaliacija, videodarbai ir taikomieji menai) menininkų kūriniai, tyrinėjantys psichikos sveikatos temas, atliepia dabartines realijas, kai vis daugiau žmonių išdrįsta garsiai prakalbti apie savo psichinės sveikatos sutrikimus. Menininkės tai pat dalinsis savo asmenine patirtimi, pasakojimais apie tai, kaip jų kūryba palaiko jų psichinę gerovę.

Parodos kuratorės – Agnė Matulionytė ir Rosana Lukauskaitė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Kviečia paroda „Gilūs paviršiai“

Vasario 23 d., penktadienį, 17.30 val., Klaipėdos parodų rūmuose atidaroma Eglės Kontrimienės-Degutis tapybos paroda „Gilūs paviršiai“. Joje bus eksponuojami darbai ...
2024-02-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos galerijoje – trys parodos

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) balandžio 13-ąją, 17 val., bus atidaromos trys parodos – grupinė ...
2022-04-08
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Svarbu, Veidai

Linas Kutavičius: „Pasirinkau šviesą“

„Šviesos menas mano gyvenime atsirado tarsi savaime. Žinoma, Vilniaus dailės akademijoje, kurioje studijavau, apie tai kurso nebuvo – galima sakyti, ...
2021-12-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This