Kurorto statuso nesulaukiančioje Smiltynėje – nauji projektai

Miestas, Svarbu

Nors kurortinės vietovės statuso Smiltynei dar teks nežinia kiek laukti, jau dabar žengiami žingsniai, kad artimiausiais metais šiame gamtos kampelyje poilsiautojams laiką leisti būtų įdomiau.

Kai kurie teminiai takai Smiltynėje nuves iki pat jūros. Palmiros Mart nuotr.

Klaipėdos savivaldybė paskelbė konkursą ir ieško projektuotojų, kurie parengtų Smiltynės miško parke numatytų keturių teminių takų techninius projektus bei vykdytų projekto priežiūrą. Pasiūlymų laukiama iki rugsėjo 27 dienos.

Skelbime nurodoma, jog dalyvių siūloma projektavimo kaina nebus vienintelis sutarties sudarymo kriterijus.

„Mes labai norėtume įvertinti projektuotojų pajėgumus ir patirtį projektuoti objektus tokiose jautriose teritorijose, turinčiose ypatingą statusą – nacionaliniuose parkuose, rezervatuose. Į kvalifikaciją bus kreipiamas didelis dėmesys“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Ričardas Zulcas.  

Smiltynės miško parke numatoma įrengti keturis teminius takus. 6 kilometrų ilgio takas „Mintys jūrai“ yra ir kelias, ir pėsčiųjų bei dviračių takas pietinio molo link nuo Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centro, „Siela medžiams“, kuriuo bus galima nueiti nuo Senosios perkėlos mišku iki Smiltynės gelbėjimo stoties, yra 4,5 km ilgio, „Žingsniai smėliui“ – 6,5 km takas ratu, „Tyla marioms“ – 4 km labirintas palei Kuršių marias.

Visi šie takai skirti aktyviam poilsiui gamtoje. R. Zulcas jau anksčiau „Atvirai Klaipėdai“ yra sakęs, jog visi takai yra be didesnės invazijos į gamtą, esamų takų ribose.

„Tiesiog yra sugalvoti maršrutai, takų trajektorijos taip, kad būtų atskleidžiamas įvairialypis Smiltynės kraštovaizdis“, – teigė R. Zulcas.

Projektuotojams, kurių dabar ieškoma konkurse, taip pat bus keliama sąlyga parengti projektą, kaip atnaujinti labai prastos būklės dviračių taką nuo Jūrų muziejaus iki pažintinės trasos „Eurovelo 10“ bei jiems reikalingą infrastruktūrą.

„Visą šį projektą galima skaidyti į etapus, tačiau norime, kad visus takus projektuotų vienas projektuotojas. Sutarties terminą nusimatėme maksimalų – 36 mėnesius, bet tik todėl, jog kai kurių takų įrengimui gali prireikti išmiškinimo procedūrų, kurios užtrunka. Tikimės, kad pirmojo tako projektą turėsime jau kitais metais ir galėsime skelbti rangos darbų konkursą“, – vylėsi R. Zulcas.

Anot jo, pats patraukliausias takas yra „Mintys jūrai“, tad jį ir bus siekiama įrengti pirmiausia. Paraleliai norima kapitaliai suremontuoti esamą pėsčiųjų taką nuo pietinio molo iki Smiltynės gelbėjimo stoties, besidriekiantį palei kopas.    

Klaipėdos savivaldybė dar praėjusių metų vasarą kreipėsi į Vyriausybę, kad ši Smiltynei suteiktų kurortinės vietovės statusą. Pernai rudenį įvyko pasitarimas tarp ministerijų, po kurio Klaipėdos savivaldybė sulaukė pastabų.

„Pagrindinė pastaba negali būti ištaisyta iki šiol. Dar nėra patvirtintas miesto bendrasis planas ir Smiltynės teritorija nėra išskirta į atskirą vienetą. Tad kol nebus bendrojo plano, kurortinės vietovės statusas Smiltynei negali būti suteiktas“, – teigė R. Zulcas.

Tačiau jis tikino, kad ir be statuso Smiltynei bus skiriama vis daugiau dėmesio.

„Mes pradėsime remontuoti ir įrenginėti naujus takus, apie savo planus tvarkyti Smiltynės kurhauzą paskelbė nauji investuotojai, rankų nenuleidžia istorinį „Strandhalle“ restoraną atstatyti norintys verslininkai, Klaipėdos uostas tvarko Senosios perkėlos krantines, rekonstruoja pietinį molą, ant kurio numatoma įrengti apžvalgos aikštelę. Tad Smiltynė tikrai tampa vis patrauklesnė“, – konstatavo R. Zulcas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Smiltynėje iškilęs radaro bokštas - saugesnei laivybai

Iš Klaipėdos besikeliant Naujosios Smiltynės perkėlos keltais akis užkliūva už Smiltynės pusėje atsiradusio neįprasto statinio. Šiomis dienomis čia iškilo radiolokacinės ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Senojo pašto ateitį ir toliau gaubia migla

Po viešo kultūros ministro ir uostamiesčio savivaldybės apsisvaidymo kaltinimais dėl senojo Klaipėdos pašto atgaivinimo, badoma planuoti ir konkrečius veiksmus. Tačiau ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

Kultūra

Kas bevertins Klaipėdos kultūros ir meno projektus?

Šiems projektams vertinti prireiks gerokai daugiau „ne visai kultūros žmonių”, negu jų buvo dar prieš Kalėdas mero tik iš „valdiškų” ...
2024-01-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This