Prasidėjo galimybių paso era: patenkinti ne visi

Fotoreportažai, Svarbu, Verslas

Virginija Spurytė, Palmira Mart
2021-09-13

Komentarų: 11

Nuo pirmadienio, rugsėjo 13-osios, įsigaliojusi nauja tvarka, kai patekti į daugelį prekių ir paslaugų teikimo vietų reikalingas galimybių pasas jau pradėjo kelti sumaištį. „Atviros Klaipėdos“ žurnalistės pirmoje dienos pusėje apsilankė trijuose didžiuosiuose Klaipėdos prekybos centruose ir stebėjo, kaip vyksta galimybių paso patikra.

„Akropolyje” – ramu

Prie „Akropolio“ apie 9 valandą ryte jokios sumaišties nebuvo. Apsaugos darbuotojai, tikrinantys pirkėjų galimybių pasus, dirbo prie visų įėjimų. Kalbinti apsaugininkai džiaugėsi, kad žmonės tikrai yra sąmoningi – iš anksto paruošia galimybių pasą telefone ar išskleidžia popierinį variantą, kad būtų galima nuskanuoti QR kodą.

„Jau buvo ir užsieniečių, kurie taip pat tvarkingai rodė galimybių pasus. Manau, kad jau tiek informacijos pateikta, kad jokių nesusipratimų nebegali kilti. Tačiau žinoma, visokių žmonių gali pasitaikyti“, – kalbėjo „Akropolyje“ dirbanti apsaugos darbuotoja.

Virginijos Spurytės nuotr.

Beje, apsaugininkai su galimybių pasais į prekybos centrą patenkančius pirkėjus informuoja, jog kaukių dėvėjimas dabar yra tik rekomendacija. Nepaisant to, didžioji dalis klientų vis tiek vaikščiojo veidus pridengę apsauginėmis kaukėmis.

Didžiausios „Akropolio” parduotuvės „Maxima” kasininkė-pardavėja pastebėjo, jog reikalavimas turėti galimybių pasą labai sumažino srautus, nes įprastai tokiu laiku jau driekdavosi ilgos pirkėjų eilės, o pirmadienį buvo vos keli žmonės.

Apie 10 val., kai duris atveria visos „Akropolyje“ esančios parduotuvės, pirkėjų, norinčių patekti į prekybos centrą, srautas išaugo, o tuo pačiu padaugėjo ir incidentų. Prie centrinio įėjimo buvo galima stebėti net kelias scenas, kaip į prekybos centrą nori patekti ir galimybių paso neturintys asmenys.

„Aš pats medikas, viską žinau apie skiepus, todėl galimybių pasas man nereikalingas, o jūs varžote mano laisvę neįleisdami į vidų“, – piktinosi vienas vyriškis.

Tačiau apsaugos darbuotojai jo paprašė išeiti, nes tvarka yra tvarka – įleidžiami tik galimybių pasus turintys asmenys.

Vienas apsaugos darbuotojas skaičiavo, jog per dvi valandas neįleido penkių žmonių. „Du iš jų nežinojo apie naują tvarką, o kiti buvo antivakseriai, norintys visiems įrodyti, kad galimybių pasas nereikalingas“, – šypsojosi apsaugos darbuotojas, kuris darbą šioje srityje pradėjo būtent kaip galimybių pasų tikrintojas.  

„Tiesą sakant, sekmadienį mūsų vaistinėje buvo tokia eilė žmonių, norinčių išsiimti galimybių pasą, kad atrodo, jog dabar net nebėra tokių, kurie tokio dokumento neturėtų. Bet visko gali pasitaikyti. Mes į konfliktus nesileidžiame, iškart kviečiame policiją“, – tikino apsaugos darbuotoja.

Beje, apsaugininkai tikrino tik galimybių pasus, o asmens dokumentų – ne. Tačiau neatmetama, kad ateityje gali būti tikrinami ir galimybių pasą pateikusio žmogaus asmens dokumentai, kad nebūtų piktnaudžiavimo tvarka atvejų.

„Mole” neišvengta konfliktų

Tuo metu prieš 11 val. apsilankiusi „Molo” prekybos centre žurnalistė tapo liudininke, kaip pro iš Liubeko g. esantį įėjimą nebuvo įleista moteris su vyru. Porelė buvo gana linksmai nusiteikusi ir pretenzijų apsaugininkei neturėjo.

Tačiau jų turėjo jauna moteris, automobiliu atvykusi į paštą pasiimti siuntinio.

„Gavau SMS žinutę, kad atėjo siuntinys, neįleidžia į vidų, ką man dabar daryti?” – retoriškai klausė moteris. Ji tik pasidžiaugė, kad „Kikos” vadybininkai buvo supratingi ir išnešė į lauką laimėtą prizą.

Moteris teigė auginanti mažą vaikelį, turinti šalutinių ligų ir bijanti, kad skiepai jai gali pakenkti, tad ji galimybių paso neturinti.

Minėto šoninio įėjimo apsaugos darbuota teigė, jog nors daugelis žmonių galimybių pasus turi, nuo ryto jau teko apgręžti ir į vidų neįleisti kelių žmonių. Žurnalistei prisistačius ir pabandžius iš nugaros nufotografuoti, kaip ji tikrina galimybių pasą, pastaroji griežtai uždraudė tai daryti.

„Aš turiu atsiklausti vadovų, ar galima fotografuoti”, – sakė ji.

Tuo metu žurnalistei patraukus prie nuo Smiltelės g. pusės esančio išėjimo, ten budėjęs vyresnio amžiaus apsaugos darbuotojas per raciją kažkam griežtu balsu davė nurodymą: „Jei pamatysit žurnaliūgas fotografuojant, varykit lauk, tegul gauna „Molo” administracijos leidimą”.

Prie centrinio „Molo” įėjimo galimybių pasus tikrinusi pusamžė moteris buvo mandagi ir korektiška. Palmiros Mart nuotr.

Tačiau prie centrinio „Molo” įėjimo galimybių pasus tikrinusi pusamžė moteris „žurnaliūgės” ne tik kad lauk nevarė, bet ir mielai pasišnekučiavo.

Ji vylėsi, kad galbūt galimybių pasas egzistuos neilgai, kadangi jo tikrinimas, moters teigimu, sukelia nemažai papildomo streso.

„Gal iki naujų metų jį atšauks?”- kartu ir teigė, ir klausė moteris.

Vienas „Molo” įėjimas buvo uždarytas, nurodant, po kur galima patekti į PC.

Taip pat vienas šoninis įėjimas iš Liubeko g. buvo uždarytas ir į „Big2″ centrą. Šio PC galimybių paso tikrintojai buvo korektiški ir mandagūs, patikinę, jog daugelis lankytojų ateina jau su paruoštais galimybių pasais. Iki 11 val. čia didesnių konfliktų, jų teigimu, nepasitaikė.

Į abu minėtus prekybos centrus žurnalistė buvo įleista be kaukės, nors daugelis lankytojų jas visgi viduje dėvėjo.

Galimybių paso nuo pirmadienio reikia patekti ne tik į „Akropolį“, „Molą“, „Big2″, „Studlendą“, „Liepą”, „Vyturį”, bet ir į „Ermitažą“, „Depo“, „Banginį”, „Areną”, „Grandus”.

Kur būtinas galimybių pasas ir kur jo nereikia?

Netrintiesiems galimybių paso bus draudžiama lankytis nebūtinųjų prekių parduotuvėse, dideliuose prekybos centruose, turgavietėse, jei prekybinis plotas viršija 1,5 tūkst. kv. metrų, jie negalės lankytis grožio salonuose, sporto klubuose ar dalyvauti renginiuose, į kuriuos susirenka daugiau nei 500 žmonių.

Be galimybių paso bus galima lankytis maisto prekių, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių, augalų, sėklų, trąšų parduotuvėse. Tačiau jos galės priimti pirkėjus tik tuo atveju, jei turi įėjimą iš lauko, o jų plotas ne didesnis nei 1,5 tūkst. kv. metrų. Tokia pati tvarka galioja ir tokio dydžio prekybos centrams.

Be galimybių paso galima užsisakyti maistą išsinešti arba valgyti lauko kavinėse. Taip pat be šio dokumento galima lankytis degalinėse, užsisakyti smulkias remonto paslaugas, kai kontaktas tarp paslaugos gavėjo ir teikėjo trunka ne ilgiau nei 15 minučių, gauti laidojimo paslaugas, patekti į laidojimo reikmenų parduotuves.

Galimybių paso nereikės naudojantis miesto, priemiestiniu ar tarpmiestiniu viešuoju transportu, tačiau keleiviams privaloma dėvėti kaukę, išlaikyti saugų atstumą. Galimybių paso nereikalaujama švietimo įstaigose – ikimokyklinis, priešmokyklinis, pradinis, pagrindinis, vidurinis ugdymas, pirminis profesinis mokymas, neformalusis vaikų švietimas ir švietimo pagalba vykdoma be šio dokumento.

Tęstinis profesinis mokymas, aukštojo mokslo studijos ir neformalusis suaugusiųjų švietimas kontaktiniu būdu taip pat galės būti vykdomas ir neturintiems galimybių paso, tačiau jie turės reguliariai testuotis, tai galės atlikti nemokamai. Ši išlyga galios iki spalio 16 dienos.

Be galimybių paso bus teikiama ir medicininė pagalba, tačiau teikiant planines stacionarines paslaugas, būtina atlikti tyrimą dėl koronaviruso. Jis finansuojamas valstybės lėšomis. Galimybių pasą gali gauti paskiepyti, persirgę arba besitestuojantys žmonės. Nuo pirmadienio vėl bus pripažįstami antigeno testai, tačiau jie turės būti atliekami savo lėšomis.

Turintiems galimybių pasą nebus taikomi jokie ribojimai. Galimybių pasas dabar galioja du mėnesius.

Virginijos Spurytės ir Palmiros Mart nuotr.

INFORMACIJA

Rugpjūčio pradžioje paskelbusi apie nuo rugsėjo 13 d. įvedamą galimybių pasą, Vyriausybė, atsižvelgusi į gyventojų, verslo, kultūros atstovų pasiūlymus, kelis kartus koregavo jo taikymo taisykles. Iš pradžių galimybių paso atsisakyta miestų viešajame ir priemiestiniame transporte, vėliau – ir tarpmiestiniuose autobusuose bei traukiniuose.

Prieš pat įsigaliojant minėtam pasui paskelbta, jog jo nebereikės ir lauko kavinėse. Kartu dėl jo taikymo daugiau erdvės paliekama apsispręsti ir patiems paslaugas teikiantiems verslininkams, griežtai nereglamentuojant kiekvieno konkretaus atvejo.

Bendras galimybių paso taikymo principas išlieka toks, kad jo bus reikalaujama daugelyje uždarų patalpų.

„Rimi” skelbia, jog galimybių paso Klaipėdoje reikalaus ne tik „Molo” ir „Arenos” PC esančiose šio tinklo parduotuvėse, bet ir Liepojos g. 27 („Rimi Liepojos”) Šiaurės pr. 15 („Rimi Luizė”) bei „Rimi Vingis” (Vingio g. 31). parduotuvėse.

11 Comments

  1. Jeronimas

    Užuojauta Bilo Geitso „sučipuotiems”… Būtinai susižinokite savąjį „čipo” kodą… Ateis laikas, kai tos pačios eilės stovės šių kodų neutralizavimui…
    Stebina miestiečių patiklumas tais, kurių vieta už grotų… Gal patys tokie? ??

    Reply
  2. Kur/ar/gal/jau/vėl... dingo laisvė?

    Vitas TOMKUS: „ATSIIMKIME SAVO LIETUVĄ!” (skait. Respubl.)

    Reply
  3. Mes esame sveiki!

    Vieningai pasakykime NE!
    Autorius: bukimevieningi.lt
    PALAIKOME IR DALINAMĖS!

    Reply
  4. Antanas

    Kur dingo laisvė

    Reply
    • Vilnius

      Nuo paprasto gripo Lietuvoje mirė apie 37 000 žmonių per 2019 metus (pagal Andriukaitį). Nuo Covid mirė per 1.5 metų apie 4 000-5 000 žmonių. Nuo paprasto gripo (10 kartų daugiau mirčių nei Covid) neverčia skiepytis. O dėl Covid valdžia tyčiasi iš žmonių. Priverstinės vakcinacijos atveju žmonės priversti mirti (tapti neįgaliais, įsigyti krūvą lėtinių ligų ) ir patys pasirašo sau nuosprendį. Laikas seimui atsistatydinti

  5. vakcinijus

    Juokdariai pasiskiepija ir paskui vistiek bijo susirgt tai kam tada isvis leistis parasa kazkokia i save??

    Reply
  6. T

    Puikiai, tegu sėdi namie ir kvaksi!

    Reply
    • R

      Kodel turetume? Gyvenu kaip gyvenes (finger)

  7. Ramass

    GP ne pasitenkinimui, o apsaugai uždarose patalpose nuo visokių idiotų , kurie žino tik savo teises, o pareigų ne. Antivakserius galima lyginti su mažais vaikais , tik tuos dar išauklėti eina .

    Reply
    • Raimis

      O ar ne skiepas jus apsaugo, ne idijotus?

  8. Segregacijai - ne!

    Mozeris Alvis. Žmonių medžioklė su varovais: nuo alfa iki… Žiūr. Mūsų tv
    Rugsėjo 12-ąją buvo transliuojamas teisininko Alvio Mozerio vaizdo įrašas, kuriame buvo atsakyta į daugelį teisinių klausimų, susijusių su dabartiniais Konstitucinių teisių ir laisvių apribojimais. Kviečiame žiūrėti ir dalintis!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Klaipėdoje vyks Didžioji sodinukų mugė

Balandžio 20 d. prie Klaipėdos „Akropolio“ vyks Didžioji sodinukų mugė. „Pandemijos metu daug kas įsigijo sodybas, ėmė puoselėti seniau turimas, ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Švyturių metus Klaipėdoje pradėjo Baltojo švyturio pasakojimas 

Klaipėdos savivaldybė kartu su kultūros centru Žvejų rūmais šeštadienio vakarą miestiečius kvietė į pajūrį: prie Šiaurinio molo buvo galima klausytis ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Gero maisto festivalyje - be pirkėjų antplūdžio

Nors plačiai išreklamuotame vadinamajame gero maisto festivalyje, šeštadienį vykstančiame Klaipėdos „Akropolyje,” išties buvo galima rasti rečiau sutinkamų produktų, bent jau ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This