Dėl Klaipėdos ligoninių perspektyvos – galimybių studija

Svarbu, Sveikata

Per kelis artimiausius mėnesius turėtų būti parengta galimybių studija, kurioje būtų išnagrinėta visų Klaipėdos ligoninių ateitis ir perspektyva 30-čiai metų į priekį.

Galimybių studijoje bus analizuoja visų keturių Klaipėdoje esančių ligoninių veikla ir perspektyvos. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tokią galimybių studiją parengti rekomendavo specialiai Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko dar pernai balandį sudaryta darbo grupė, kuri parengė rekomendacinį priemonių planą, kaip tobulinti Klaipėdos universitetinės ligoninės veiklą. Šiame priemonių plane buvo devyni punktai, visi jų esą yra įgyvendinti arba vykdomi.  

Vienas iš vykdomų punktų ir yra galimybių studijos parengimas Klaipėdos miesto stacionarines paslaugas teikiančių įstaigų darbo optimizavimui ir perspektyvos nubrėžimui 30 metų į priekį.

Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narius antradienį informavo, kad neseniai Klaipėdos savivaldybė pasirašė sutartį dėl galimybių studijos parengimo. Viešąjį pirkimą laimėjo mažiausią kainą pasiūliusi tiekėjų grupė – VšĮ „Regionų vystymo sprendimai“ ir VšĮ „Nacionalinis plėtros institutas“. Ši tiekėjų grupė pasiūlė galimybių studiją parengti už 9,1 tūkst. eurų ir tokia kaina nurungė kitus penkis konkurso dalyvius. Galimybių studija turi būti parengta iki metų pabaigos.

R. Perminienė aiškino, jog galimybių studijos pagrindinis tikslas yra įvertinti dabar Klaipėdoje stacionarias paslaugas teikiančių įstaigų veiklą, pateikti optimaliausią vertinimą, kaip veiklą optimizuoti ir nubrėžti perspektyvą iki 2050 metų. Visi siūlymai turi būti pagrįsti  moksliniais šaltiniais ir ekspertų vertinimu.

Galimybių studijos rengėjai taip pat turės vertinti, ar efektyviai naudojama ligoninių turima brangi įranga, patalpos, ar efektyviai teikiamos paslaugos, kokios jos turėtų būti, atsižvelgiant į Klaipėdos demografinę situaciją ir gyventojų sergamumo rodiklius.

„Galimybių studijos rengėjai turi sudaryti ir palyginti optimizuotos veiklos ne mažiau nei tris alternatyvius variantus iki 2050 metų. Bus analizuojamos ir vertinamos tik stacionarias paslaugas teikiančios įstaigos – Klaipėdos universitetinė ligoninė, Klaipėdos vaikų ligoninė, Klaipėdos jūrininkų ligoninė ir Respublikinė Klaipėdos ligoninė“, – pabrėžė R. Perminienė.

Parengta galimybių studija bus pristatyta šių gydymo įstaigų bendruomenėms bei dar vienai Klaipėdos savivaldybės pasirinktai tikslinei grupei.

„Bet ar įmanoma tokios apimties dokumentą parengti per kelis mėnesius ir už mažiau nei 10 tūkst. eurų?“ – retoriškai klausė Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narė Vaida Raugelė.

R. Perminienė patikino, jog tiekėjai pasirašė tokią sutartį ir prisiėmė tokius įsipareigojimus. Tačiau komiteto nariai sutarė, kad lapkritį paprašys Klaipėdos savivaldybės administracijos informacijos apie šios galimybių studijos rengimo eigą.   

3 Comments

  1. Aleksandras

    Apie sveikatos reformos reikalingumą Klaipėdoje kalbama 10-15 metų. Grublauskas mero kėdėje sėdi ne mažiau 10-15 metų. Atlikti galimybių studijas laiko buvo pakankamai, bet nieko nebuvo daryta. Šiuo metu, kai reforma jau išėjo į finišo tiesiąją, jau numatyta konkrečiai kas ir kaip bus daroma- visų ligoninių sujungimas į vieną kompleksą (Klaipėdos klinikos), racionaliai naudojant skirtas medicinai lėšas ( medicinos paslaugų dubliavimas, taip dubliuojama brangi, nepilnai funkcionuojanti medicinos diagnostinė, gydomoji aparatūra, išskaidytas medicinos personalas), statomas tarp KJL ir KUL būtinosios medicinos pagalbos centras pagal visus šiuolaikinius reikalavimus, nes dabartiniai ligoninių priėmimo skyriai neatitinka tokių poreikių, dabar Grubliauskas atliks galimybių studijas, kurios nuspręs Klaipėdos medicinos gaires 30m į priekį. Vadinasi, bus numatyta medicinos darbas 30m į priekį, nieko nekeičiant. Kaip 10 dievo įsakymų, kurie 2000m nesikeičia.
    Gyvenimas juda į priekį, vyksta permainos, medicina vystosi šuoliais, todėl kas bus po 5-10m pasakyti niekas negali. Todėl medicinos sistema nėra konstanta, nėra stabili, ji privalo įvesti pataisas atsižvelgiant į esamas situacijas, kaip tik šiuo metu tai daroma. Todėl šios numatomos studijos nieko vertos, aišku, kad tai dėl numatytos reformos stabdymo, nes dėl asmeninių interesų labai nenori nei V. Grubliauskas, nei V. Janušonis.

    Reply
  2. Kazys

    Grubliausko fintai, kiek imanoma atitolinti sveikatos reformą Klaipėdoje. Kaip visada, prisidengiama galimybių studijomis. KJL ir RKL tai SAM pavaldumo, už visą sveikatos sistemą, taip pat ir Klaipėdoje atsako SAM, paslaugų finansavimas iš SAM, Medicinos kadrų politika- SAM žinioje, o ką duoda Klaipėdos m savivaldybė, už ką jie atsako? Ogi nieko neduoda, už nieką neatsako, bet tik kiša pagalius SAM kaip pagerinti visą sveikatos sistemą Klaipėdos mieste bei regione. Kokį supratimą apie sveikatos sistemą, bei medicinos paslaugas turi ši laimėjusi grupė? Kelia labai dideles abejones. Dar psiūlyta kaina- 9 000 eurų, ką galima už šią sumą padaryti, ogi nieko. Labai būtu įdomu sužinoti, kas sudaro šią grupę, kokie asmenys, kokios jų kompetencijos.
    Manau, tai V. Janušonio suorganizuota paskubomis grupė, kurie paskelbs V. Janušonio mintis. Tai V. Grubliausko ir V. Janušonio farsas, kaip sutrukdyti realią sveikatos reformą Klaipėdoje.

    Reply
    • Pacientas

      Grubliausko galimybių studijų tęsinys- buvo tramvajaus galimybių studijos, sakurų parko, Klaipėdos logotipo ir dar kitų. Grubliausko tikslas šiomis galimybių studijomis, ne lėšų įsisavinimas, bet kaip sutrukdyti SAM ir Klaipėdos Konservatorių numatomai sveikatos reformai. Tie 9000 eurų Grubliauskui juokinga suma.
      Aiškiau ir negali būti, tiekėjai laimėję šį konkursą, tai V. Janušonio žmonės, kurie pateiks tokias išvadas, kokių reikia V. Janušoniui ir V. Grubliauskui.
      Keistai atrodo- reforma 30 m į priekį, kaip turės funkcionuoti ligoninės po 20-30m. To niekas negali pasakyti, nes nežinoma kokia bus situacija po 20-30m, kokia ekonominė padėtis, koks lovų poreikis, kiek bus gyventojų, koks bus sergamumas, kokiomis ligomis, kokia medicinos pažanga (kuri vystosi dideliais šuoliais), kokia medicinos įranga. Reforma reikaliga šiuo metu, šiandiena ir dabar, Europa ir kiti Lietuvos miestai jau nužengė toli į priekį, o Klaipėda vis dar atlieka galimybių studijas.
      Tai V. Grubliausko ir V. Janušonio tikslas, kaip sužlugdyti jau numatomas reformas, nes nei V. grubliauskui, nei V. janušoniui tai labai neparanku.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Sveikata

KKT prisidėjo prie jaukesnės aplinkos sukūrimo Vaikų ligoninėje

„Šiais metais minėdami įmonės 30 metų veiklos jubiliejų nusprendėme savo dėmesį sutelkti ir į socialinius projektus, kurie džiugintų visuomenę ir ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Buvusi slaugytoja teisybės ieškos ir Žmogaus Teisių Teisme  

Ir apeliacinės instancijos teismas dviem sprendimais patvirtino, kad Brožynų seniūnaitė Irena Gailiutė nepagrįstai bandė atnaujinti pralaimėtas bylas dėl jos atleidimo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This