Rudenėjančioje Neringoje – renginių gausa

Regionas

Atslūgus vasaros kaitrai Kuršių nerija pasipuošia elegantiška rudenėjančia nuotaika ir vilioja patirti kitokią, vasaros žavesiui nenusileidžiančią Neringą. Lietuvos kultūros sostinė 2021 artėjantį savaitgalį siūlo ne vieną išskirtinį renginį.

Rugsėjo 18 d. Nidoje menininkai drauge su mokslininkais kviečia į susitikimą, kurio tema – miškas. Tęstinis „Kultūros salos“ bendruomenės meno projektas „EKO karta: miškas“ yra skirtas kūrybiniam ekologijos, tvaraus vartojimo diskursui.

Palmiros Mart nuotr.

Pasivaikščiojimo sengirėje metu bus aptariamas miško poveikis žmogaus savijautai, išklausant eigulių ir miškininkų, Kuršių nerijos nacionalinio parko darbuotojų pasakojimų, stebint į medžius įsikūnijusių šokių kolektyvų pasirodymus. Maršruto pabaigoje dalyviai bus vaišinami miško gėrybių sriuba.

Rugsėjo 18–19 d. Pervalkoje įkurs Akmens amžiaus gyvenvietė, kurioje istorikai, archeologai ir kiti eksperimentinės archeologijos klubo „Pajauta“ nariai demonstruos titnago skaldymo, ugnies išgavimo, pynimo iš augalų, odos išdirbimo, gintaro apdirbimo, pynimo iš tošies, akmeninio kirvio gręžimo bei maisto gamybos akmens amžiuje amatus ir jų subtilybes. Renginiu „Išgyvenk, jei gali“ norima Neringos gyventojams ir kurorto svečiams gyvai atskleisti akmens amžiaus žmogaus, gyvenusio pamario krašte, pasaulį – jo gyvenamąją aplinką, amatus, kasdieninės buities ypatybes, mitybos įpročius.

Juodkrantėje – festivalis „Sveika, Neringa!“

Rugsėjo 18 d. sporto ir sveikatinimo veiklų bus gausu Juodkrantėje. Šeštadienio rytą kviečiama pradėti pažintine ekskursija Juodkrantės sengirės takais ir promenadomis (būtina išankstinė registracija www.visitneringa.com). Žygio metu susipažinsite su gamtiniais Kuršių nerijos miškų atsiradimo ir raidos etapais, Prūsijos (Mažosios) Lietuvos miškų valdymo istorija, puoselėjimu ir pritaikymu rekreacijai. Pasivaikščiosite senąja Bloksbergo promenada, kuri atveria karališkos sengirės kraštovaizdį, aplankysite buvusią Bloksbergo apžvalgos aikštelę, Griekų daubą.

Visus, mėgstančius aktyvų laisvalaikį, šeštadienį į Juodkrantę kviečia sporto ir sveikatingumo festivalis „Sveika, Neringa!“

Rugsėjo 18-ąją čia organizuojama kopų tvarkymo akcija „Darom prie jūros“,  renginio dalyviai taip pat kviečiami išmėginti savo jėgas regbio, dziudo, krepšinio turnyruose, orientacinėse varžybose bei pasiklausyti nemokamo Vido Bareikio koncerto.

Šeštadienio vakarą Juodkrantės evangelikų–liuteronų bažnyčioje (L. Rėzos g. 56) organizuojamas ciklo „Kurorto aukso amžius“ renginys. Šįsyk tai – prof. Alfredo Bumblausko paskaita „Lietuva – jūrinė ar sausumos valstybė?” ir doc. dr. Nijolės Strakauskaitės paskaita „Kuršių nerijos apželdinimo procesas XIX a. Unikali kultūros paveldo patirtis”.

Mėgautis Neringa savo ritmu

Minint Europos paveldo dieną, rugsėjo 18–25 d. Lietuvos kultūros sostinė Neringa kviečia išmėginti žaidimą-ekskursiją „Neringos miesto detektyvai“. Subūrę komandą Jums patogiu metu galite leistis į šešių vietovių, susijusių su istorinėms Neringos asmenybėmis, paieškas: pagelbės žemėlapis su nuorodomis, įkalčių kortelėse pateikti faktai ir užuominos apie ieškomas asmenybes. Žaidimus bus galima pasiimti Nidos turizmo informacijos centre (Naglių g. 18E, Neringa).

Ieškantiems susikaupimo ir noro pasimėgauti Neringos dvasia savo tempu, organizatoriai siūlo įveikti vieną iš Kuršių nerijos solo maršrutų žygeiviams – išbandyti įsimintiną 19 kilometrų maršrutą „Nidos sklandymo mokyklos pėdsakais“.

„Žygiuodami Parnidžio kopos link įžengsite lyg į dykumą su vaizdais į Nidą ir marias bei Grobšto gamtiniame rezervate esančią Sklandytojų kopą, virš kurios nuolat kursuodavo sklandytuvai”, – rašoma pranešime spaudai.

Jame taip pat primenama apie šią vasarą specialiai Lietuvos kultūros sostinei Neringai sukurtą nemokamą garsinį pasivaikščiojimą – šiuolaikinę operą „Nidos mokyklos kronika“, kurioje susijungia pasivaikščiojimas Nidos vietovėmis, originali muzika (kompozitorius Jonas Jurkūnas) bei autentiški istoriniai pasakojimai. Į šią garsinę patirtį klausytojai gali leisti savarankiškai arba grupėmis su gidu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Per parą - vos 15 susirgusiųjų COVID-19

Trečiadienį Lietuvoje buvo patvirtinta 15 naujų susirgimų COVID-19, iš kurių du žmonės užsikrėtė antrą kartą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This